Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O lume nebună,nebună...

Postări Recomandate

Eu unul nu neg moartea oamenilor in acele zile, dar prostia a fost atunci la un nivel....

Sau manipularea....

De ex, intr-una din zilele de dupa 25.12. am fost cu tatal meu in piata Palatului, intre altele. Lume multa, dar liniste.

Tancuri din 5 in 5 metri, orientate spre Palat. Multe. Tanchistii pe / pe langa ele, vorbind cu lumea.

Militari in termen cu arme, baieti tineri...

Invartindu-ne pe acolo, pe langa Biblioteca in ruine,  la cativa metri de noi un grup de mt-i observa o perdea falfaind la ultimul etaj al hotelului Athenee Palace si deschid focul... (Hotelul, pe partea dinspre piata, avea fatada praf si lipsa totala de geamuri, asa ca vantul batea in voie....)

In momentul ala, tanchistii au sarit in tancuri si au deschis focul cu mitraliera de pe tanc asupra ferestrelor respective. Fatada a fost complet distrusa.

Lumea (si noi cu ea) s-a adapostit intre tancuri, ferindu-se de....ce? Nu se stie...

Pe vremea aia era ceva, acum privind in urma....

Mi-a ramas in minte imaginea unei persoane (femeie ?) care, sub focul deschis, neadapostita, statea pe niste navete de apa minerala. Manca salam cu paine si bea apa minerala, total detasata de ce se petrecea...

In alta zi dupa asta (a doua? a treia?) ne aflam langa fostul CC, vis a vis de teatrul Excelsior, trecand pe sub cea de-a doua fereastra de la coltul cladirii CC (este demisol inalt iar ferestra e destul de sus, pentru cine nu cunoaste cladirea).

S-a deschis focul catre ultimele etaje ale Palatului Telefoanelor, care se vedea peste cladirile din jur.

Cu o mitraliera de companie amplasata la fereastra respectiva pe niste saci cu nisip. 

Ne-a adapostit, focul a durat cateva minute bune, zgomot ingrozitor, dar fara replica.....

In rest, controale la intrarea in metrou.....la iesirea din metrou.... :)

Controale la masini cu oglinda pe dedesubt.....

Umblam pe bloc cu brasarde rosii pe brat, sa asiguram locurile sa nu intre "teroristii"...

Ce prosti eram....

Dar, fara doar si poate, exista un sentiment de libertate pe care nu-l mai traisem, si pe care nu l-am mai trait de atunci...

Si iata-ne, dupa 30 si de ani, tot "prosti"...

Cine a fost destept, sau i-a fost deschis capul atunci, a ajuns departe...

Sa auzim de bine....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 1,1k
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 3 ore, merck a spus:

La Timisoara armata a tras dar sunt sigur ca si securitatea a tras. 

Lasa-ma sa ghicesc...ai simțit în urină, nu asa? 

După caderea regimului fiecare si-a pus pielea la adăpost. Securiștii,  sau despre securiști poți spune orice, doar ca nu erau prosti.Si după 24 dec doar prostii ce-au mai tras aiurea. 

Link spre comentariu
Acum 20 minute, doru3160 a spus:

Lasa-ma sa ghicesc...ai simțit în urină, nu asa? 

După caderea regimului fiecare si-a pus pielea la adăpost. Securiștii,  sau despre securiști poți spune orice, doar ca nu erau prosti.Si după 24 dec doar prostii ce-au mai tras aiurea. 

Nu, insa cred ce a zis Eduard Hellvig. Nu cred ca doar in Bucuresti

Citat

fosta Securitate a avut o contribuție importantă la reprimarea sângeroasă a manifestanților anticomuniști din decembrie 1989

Dar ca sa o luam simplu: tu afirmi ca securitatea nu a facut nici o victima in revolutia din 1989?

Doar armata este raspunzatoare pentru toate victimele revolutiei?

Stii bine ca securitatea recruta la greu din orfelinate. Sa cred ca in orfelinate toti erau inteligenti, sau erau racolati pentru ca nu stiau cei aia mama si tata si au avut un parcurs groaznic? Aia impuscau fara nici o remuscare pe oricine! 

P.S. Chiar si dupa revolutie s-a continuat mult timp cu aceasta practica. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Pai te intreb: tu cum ai aflat de revolta muncitorilor de la Brasov din 1987? S-a scris in ziare sau sa dat la TV? 

@Marele Savant dar de Tiriac stiai ceva? Acum vad ca incep sa "respire" informatiile:

Ion Țiriac, cel mai bătrân informator în viață?! 60 de ani vechime! - Document bombă semnat de miliardar

Andrei Gușă: "Am priceput de ce e mereu la modă Țiriac, deși nu merită. E cel mai vechi securist în viață!"

Editat de merck
Link spre comentariu
1 oră în urmă, merck a spus:

Dar ca sa o luam simplu: tu afirmi ca securitatea nu a facut nici o victima in revolutia din 1989?

Nu am afirmat ca nu a făcut nici o victima, ci ca armata a fost primadona după 24 dec. Aici vad ca toată lumea amesteca după bunul plac evoluția lucrurilor. Și spun asta, pt ca asa am văzut eu lucrurile. Cu siguranță cine naiba sa știe? Cred ca nici tatuca Ilici nu știe tot. La un moment dat, lucrurile au scăpat de sub control, dar lui ii convenea situația.

1 oră în urmă, fluffy37 a spus:

Am si eu o intrebare pentru toti anal-istii politici ai revolutiei;  \

De ce nu ati venit in 17 decembrie 89 pe calea Girocului sau in piata Operei din Timisoara?

Da tu ai fost la Iași sau București? Poate ai fost și la Brașov,dar nu te-a remarcat nimeni. 

Mai ușor cu pianul pe scări.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, merck a spus:

Stii bine ca securitatea recruta la greu din orfelinate. Sa cred ca in orfelinate toti erau inteligenti, sau erau racolati pentru ca nu stiau cei aia mama si tata si au avut un parcurs groaznic? 

Ai văzut prea multe filme. De unde știi unde ajungeau cei selectați, după pregătire? Ca din cei selectati mai ieșeau și milițieni, sau gardieni prin penitenciare, asta e. Tot ce era de la locotenent în sus, nu erau așa cum îți închipui tu. Nu le fac reclama, dar am cunoscut câțiva oameni care după 89 am aflat ca au fost securiști, și crede-ma, nu erau deloc fără mama, fără tata.

Link spre comentariu

Nebuna si ciudata rau luna decembrie 1989 in orasul Iasi si in judet.

In zona centrala (str. Cuza Voda), cam cu o saptamana inainte de 22 dec., se arunca cu manifeste. Erau multe pe jos. Niste fituici scrise de mana contra regimului. Am vazut cu ochii mei cum un set proaspat a  fost imprastiat de la geamul unui tramvai Tatra. Traiam istoria cu emotie: vazusem scene asemanatoare in filmele propagandei comuniste.

Piata Unirii era patrulata si de catre indivizi imbracati in uniforma Garzilor Patriotice. Aveau pistol mitraliera pe umar.

In trenurile care veneau sau mergeau spre granita, spre Ungheni, erau militari ce erau cu casca militara pe cap. Verificau actele tuturor pasagerilor.

Prezenta militarilor in tren era una obisnuita, caci grupele de graniceri circulau cu trenul din oras pana la Ungheni, dar atunci, in decembrie i-am vazut pentru prima oara cu castile pe cap. Si parca, estimez eu, numarul militarilor lor se dublase.

Auzisem de evenimentele de la Timisoara de la radio Europa libera. De Laszlo Tokes, de impuscaturi, de morti in strada.

Dupa revolutie, nu-mi aduc sa fi scos vreun securist sau militian tortionar din Iasi la stalpul infamiei si sa-i atarne placuta cu pacate de gat.

Editat de norad
Link spre comentariu
Acum 1 oră, doru3160 a spus:

Ai văzut prea multe filme. De unde știi unde ajungeau cei selectați, după pregătire? Ca din cei selectati mai ieșeau și milițieni, sau gardieni prin penitenciare, asta e. Tot ce era de la locotenent în sus, nu erau așa cum îți închipui tu. Nu le fac reclama, dar am cunoscut câțiva oameni care după 89 am aflat ca au fost securiști, și crede-ma, nu erau deloc fără mama, fără tata.

Spune-mi un film in care se prezinta acest subiect. Dupa cum vezi sunt oameni care nici nu stiau ca s-a practicat asa ceva. Cativa nu inseamna toti, iar incerci prin cateva exemple sa generalizezi. Tu oricum nu aveai cum sa ii cunosti pe cei selectati din orefelinate pentru ca ei se ocupau de partea mai nedigerabila a activitatii securitatii (securitatea nu se ocupa de plantat panselute). Iti garantezi ca nici unul din ei nu a ajuns gardian prin penitenciar. Astazi le platim pensii frumusele!

Acum daca este sa luam batista de pe tambal trebuie sa spunem ca si dintre elevii din liceu erau multi care doreau o cariera de actiune si nu era interesati de intemeierea unei familii. Am avut in clasa 2 cowboy din astia care au ajuns in SRI si dintr-o alta clasa mai stiu inca 2 (dar macar aia erau campioni nationali la judo si chiar nu aveau altceva ce sa faca mai departe in viata, nu erau facuti sa fie ingineri sau chestii din astea). 

Link spre comentariu

In clasa a 12-a, imediat dupa revolutie, a venit la una dintre orele de dirigentie, un nene de la SRI, care ne-a prezentat oferta academica. Cazare, masa, bursa, loc de munca etc.

Examenul de admitere continea examen medical eliminatoriu si proba eliminatorie la sport (parca, nu mai sunt sigur de asta din urma).

Proba scrisa la Matematica si Psihologie (sau Logica, iar nu mai stiu).

Colegul meu de banca, un individ cu o sagacitate si un spirit deductiv iesit din comun, l-a mirosit de cum a intrat in clasa: " Asta-i politist!", mi-a soptit. 

Eram la liceu teoretic, bine clasat, atunci in urbea Iasi.

Nu stiu sa se fi dus vreun coleg de generatie la ei. Scarba era destul de mare pentru fosta Securitate, chiar si la nivel de liceu.

Link spre comentariu
Acum 46 minute, merck a spus:

Spune-mi un film in care se prezinta acest subiect. Dupa cum vezi sunt oameni care nici nu stiau ca s-a practicat asa ceva. Cativa nu inseamna toti, iar incerci prin cateva exemple sa generalizezi. Tu oricum nu aveai cum sa ii cunosti pe cei selectati din orefelinate pentru ca ei se ocupau de partea mai nedigerabila a activitatii securitatii (securitatea nu se ocupa de plantat panselute). Iti garantezi ca nici unul din ei nu a ajuns gardian prin penitenciar. Astazi le platim pensii frumusele!

Acum daca este sa luam batista de pe tambal trebuie sa spunem ca si dintre elevii din liceu erau multi care doreau o cariera de actiune si nu era interesati de intemeierea unei familii. Am avut in clasa 2 cowboy din astia care au ajuns in SRI si dintr-o alta clasa mai stiu inca 2 (dar macar aia erau campioni nationali la judo si chiar nu aveau altceva ce sa faca mai departe in viata, nu erau facuti sa fie ingineri sau chestii din astea). 

Cum ne garantezi ca nu au ajuns gardieni prin penitenciare?

Ii cunosti pe toti? Sau doar cativa? Nu cumva generalizezi?

Daca ai avut cowboy in clasa care au ajuns la SRI, mie mi-e clar de ce te uiti la filme (si intrebi de ele)....

Vorbesti din auzite ...

Sustin parerea lui @doru3160, ofiterii securitatii aveau la degetul mic orice ofiter de astazi, in orice domeniu vrei tu.

Pregatire profesionala, tact, responsabilitate, cultura, chiar si loialitate, asa prost directionata cum era...

Cu cei de la trupa, de la USLA, etc, era, intr-adevar, altceva....

Nu vreau sa se creada ca le iau apararea, dar am cunoscut indeaproape oameni de genul asta, atat inainte de 89 cat si dupa...

Si stiu ce vorbesc...

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări