Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit leduri

vicman

Postări Recomandate

Acum 2 ore, validae a spus:

Citez ce ai scris după prima postare a mea:

3 LED-uri albe (cam 3,6V /LED) sau albastre nu pot fi înseriat alimentate (corect n.n.) la 9V, doar în șiruri paralel, fiecare LED cu rezistor propriu înseriat pentru limitarea curentului.

...

Nu pun la îndoială experimentul și experiența dvs. și nici faptul că unele LED-uri albe ar putea funcționa și cu 3V pe la 4mA (+/-1mA).

La urma urmelor, orice banală brichetă (chinezească) cu LED alb conține 3 baterii de 1.5V înseriate (AG3 sau AG4), adică cumulat = 4,5V, la baterii ”proaspete”.

Brichete cu LED alb și doar 2 baterii = 3V, eu încă nu am văzut.

Mea culpa!

China-LED-Flint-Portable-Keychain-Lighter-Gas-Flint-Disposable-Lighter-Battery.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 43
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• 10CM

13

• validae

9

• Marian

6

• vicman

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Doar ca să forţezi un curent (măcar) de 10-20mA la brichetele alea, ai nevoie de cele trei baterii de 1,5V.

Asta fiindcă practic tensiunea acelor mici baterii scade drastic în sarcină, iar scopul ledului din brichetă fiind până la urmă doar să luminezi câteva secunde pe întuneric când deschizi uşa, cauţi în geantă, etc, nu se doreşte o iluminare de durată ca la o lanternă.

Eu am făcut acum iar montajul cu trei leduri albe de 5mm şi se vede că luminează chiar bine la fix 9V şi cu  rezistenţă de limitare de 10 Ohmi. Care era inutilă practic, dar am zis să fie acolo....

Am poză şi cu lumina aprinsă, dar ledurile strălucesc prea tare şi deabia se văd pe foaia albă, dar şi poză cu lumina stinsă în cameră, unde se vede clar ce lumină dau.Cred că absolut suficientă scopului propus de iniţiator. Pe care îl aşteptăm cu noutăţi despre dioramă...

@10CMDacă şi după dovada asta mai intervii aici, promit să îţi dau o pauză de vreo trei zile de gândire...

aAovYKm.jpg

zh2sTGH.jpg

kxeItp1.jpg

Link spre comentariu
18 hours ago, 10CM said:

unele LED-uri albe ar putea funcționa și cu 3V pe la 4mA (+/-1mA).

Leduri albe SMD:
SMD1.jpg

Test pe unul dintre ele la 3V ( tensiunea de pe multimetru este citita fix pe bornele ledului ):
SMD2.jpg

Un alt led din acea banda, la aceeasi tensiune:
SMD3.jpg

Led alb 5mm, 2,9V:
5mm1.jpg

Alt led alb 5mm, 2,9V:
5mm2.jpg

Alt led alb 5mm, 3V:
5mm3.jpg

Led alb 3mm, 3V:
3mm1.jpg

Alt led alb 3mm, 3V
3mm2.jpg

Al 2-lea led alb 3mm, 2,9V
3mm3.jpg

2,8V
3mm4.jpg

Ne lamuriram pana la urma?

Link spre comentariu

Sunt leduri albe care merg de la 0,7 la 1,5V. Au în ele un ridicător de tensiune. Sunt făcute pentru a funcționa la o singură baterie de 1,5V, chiar dacă este mai descărcată. La aceste leduri nu de poate regla intensitatea luminoasă. Ele ori sunt aprinse atunci când li se asigură curentul necesar, ori stinse dacă tensiunea scade sub 0,7V.

Editat de cimitavita
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
On 1/4/2023 at 10:17 PM, validae said:

..aici e secţiunea începătorilor, sunt chestii din care unii se presupune că mai învaţă câte ceva ...

De acord!

Numai că unii învață că Vd = 4.0V max., 3.5V typ de la TI (Texas Instruments):

https://www.ti.com/lit/wp/slva130/slva130.pdf?ts=1673446381322&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

iar alții de la maistrul modelator marin ...

Link spre comentariu

Ti s-a expirat suspendarea si prima si marea ta grija la revenire a fost sa te iei de mine, asa-i? :rade:

Da-le naibii de teste practice, ca mint multimetrele, ce valoare au ele in fata incapatanarii tale? 

Link spre comentariu

Ar fi contat ce zici daca n-ar fi fost Uni-t_ul pe monitorizare tensiune, si nu s-ar fi vazut si ledurile bine aprinse in poze. 

Dar asa e cand nu poti concepe sa nu le stii pe toate, contrazici orice pana la absurd.

Link spre comentariu

@10CM...Dacă vin cu un Fluke şi-ţi măsor tot cei 3 (TREI) Volţi în conducţie pe  ledurile alea albe de le-am pozat mai înainte, te declari mulţumit ? Să nu mai spun că am leduri albe care strălucesc de-ţi iau ochii şi la 2,8V...

Sau vorba unui coleg, Voltul măsurat cu Fluke e mai mare decât Voltul măsurat cu  Mastech ?

Dacă pentru tine Texas Instruments deţine adevărul suprem, n-ai decât să crezi orbeşte ce-ţi scriu ei.

Asta nu mă împiedică pe mine să folosesc (şi) leduri albe la doar 3V sau chiar sub...

Link spre comentariu
10 minutes ago, validae said:

strălucesc de-ţi iau ochii

Nu știu!

Nu am umblat cu rulmenți sau teniși chinezești ...

Doar cu ceva oltence, însă am renunțat datorită calității.

Link spre comentariu
Acum 12 minute, 10CM a spus:

Doar cu ceva oltence, însă am renunțat datorită calității.

Se pare că nu ați făcut față cererilor/solicitărilor oltencelor!....asta e,se mai întâmplă!

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări