Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

PIC16F877A probleme de programare

criss

Postări Recomandate

salDoresc sa programez un procesor PIC16F877A dar imi da eroare la verificare.Ce poate fi cauza?sa fie din fisierul hex?(teoretic ar trebui sa mearga),procesorul este busit sau programatorul?progamatorul cel utilizez este Multi PIC Programmer 5v2+ ic-prog

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• criss

6

• Abram Burel

3

• cirip

2

• XAN77

1

Top autori în acest subiect

Incearca sa programezi fara CP.Programeaza si apoi citeste continutul, ca sa vezi exact ce e acolo.Daca e altceva decat te astepti, cel mai des am intalnit situatia in care tensiunea de pe MCLR nu este suficient de mare ca sa bage picul in mod programare. Eroarea ta arata ca nici macar prima locatie nu e programata, asta daca nu cumva CP impiedica citirea corecta.Cirip

Link spre comentariu

am scos CPul,doar BODEN a ramas bifat(asa incarca din hex).am reusit sa scriu + am citit memoria si lam si comparat,totul pare sa fie ok,dar montajul nu functioneaza.eu cred ca in jurul programatorului se afla problema, am verificat traseele montajului si totul este ok am incercat sa programez un alt procesor un PIC16F84A totul ok la programat dar la teste nu a functiona(precizez softul era ok si microcontrolerul,lam testat pe un alt programator,dar din pacate pt pic16F877A nu mai detin un alt programator si nici un alt microcontoler..dar nu prea as crede ca este busit)Mai am sa verific din nou placa ca sa exclud 100%greselile..dar nu prea cred.

Link spre comentariu

Pai, daca l-ai programat, apoi l-ai citit si comparat cu sursa si totul e OK, atunci ce ai cu sarmanul programator? Sau poate ai alte motive sa-l suspectezi?Eu unul zic ca te cam... imprastii. Mai deunazi aveai probleme cu un micut 12F675, din care eu am dedus ca nu prea esti in... control. Acum ai trecut la ditamai 16F877 si nu dai semne ca ai progresat (de exemplu, ai de furca in continuare cu bitii aia de configurare). Ma rog, e treaba ta :)

Link spre comentariu

Am vazut si eu cu ce se mananca "Multi PIC Programmer 5v2".Programator alimentat din seriala = cuie in talpaCa sa-l faci sa mearga trebuie sa sapi mai adanc si sa verifici cu voltmetrul tensiunile pe pinii picului. Pune softul sa comute tensiunile catre pic si si sa le tina statice, apoi masoara nivelele. Probabil ca nu ai tensiune suficienta pe MCLR. Fara sa masori, verificand doar ochiometric, ai putine sanse de reusita. Tensiunea MCLR ca sa bagi picul in mod programare e de minimum 12V si "nu se vede" :yawinkle: Tre' masurata.Chiar daca merge cu un calculator, e posibil sa nu mearga cu altul, in special laptopuri, datorita tensiunilor mai reduse scoase pe seriala.Cirip

Link spre comentariu

Am mai intampinat o situatie de eroare la 0x000...Toate locatiile se programeaza corect, mai putin prima la care difera 1 sau 2 biti. Banuiala mea este legata de viteza de crestere a Vpp, corelata sau mai degraba necorelata cu temporizarile I/O.In schimb, tot o banuiala e ca daca Vpp este insuficient, atunci la prima adresa va ramane FF... sau ce a fost inainte (daca a mai fost programat).

Link spre comentariu

@Abram Burel am ramas tot cu pic12f675 dar acesta este un turometru pt masina si doresc sal realizez nu sa invat programarea pe acest microcontroler.@cirip momentan nu sunt acasa si doar duminica ajung, ca sa pot masura dar nu prea as crede ca am 12v ....... am sa masor.Multumesc pt raspuns.PS. pe acest programator am incercat 3 microcontrolere: PIC12F765,PIC16F84A si PIC16F877A dar dintre toate doar PIC12F765 a funtionat(adica in montaj!).

Link spre comentariu

mam gandit la o alimentare externa dar cum sa o adaptez?TXD primeste alimentare prin sw1. daca aplic 12v la sw1(folosesc un jumper si pot sal iau complet(ca doar pt MCLR il foloseste) si la iesirea spre pinul 1(pic16f877A respectiv pinul14(din schema) pic16F84A) pot sa aplic 12v de la 1 sursa externa).dar ramane 1 problema masa?pot sa aplic masa de la sursa externa la cea de la portul serial?Multumesc.

Link spre comentariu

Vorba lui dom' Feng3: "Don't connect a programmer's GND with GND of a COM port!" (pentru conformitate, ultima linie de text de pe desenul postat :) )Ce motiv ai avea sa faci o asemenea conexiune? Dorar pentru ca se numesc amandoua GND pe schemele lor?Legi pur si simplu masa de la sursa la GND al programatorului si Vpp cum ai spus!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări