Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

reducere riplu convertor dc-dc

Postări Recomandate

On 1/2/2023 at 5:30 PM, Galagie said:

... in principiu vreau sa reduc cat mai mult eroarea la intrarea in adc, apoi cu cele doua amplificatoare voi amplifica semnalul de pe termocupla.

Din câte îmi amintesc, semnalele de la termocuple românești pentru cuptoare în industria ceramică (PtRh-Pt) erau prelucrate prin amplificatoare cu modulare-demodulare (și detector ”inel”) pentru suprimarea zgomotului de linie de transmisie și nu direct cum încercați dvs.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Desigur, sunt diferite metode pentru masuratoarea unei termocuple.  Insa in cazul de fata am vrut sa vad ce ofset are sistemul in sine. Dupa ce pun la punct detaliitle astea, o sa trec la citirea propriu zisa a termocuplei.

In cazul de fata este vorba de o termocupla tip K.

Ce ii drept poate am exagerat cu folosirea unui adc pe 24 biti doar pentru citirea unei termocuple, mai ales ca intre ele va fi un etaj de amplificare.

La fel cred ca as fi putut face si cu un adc pe 16 biti, si o amplificare de 100 sau 1000 in fata acestuia.

Dar avand in vedere criza actuala de semiconductori, si avand acest adc in "cutia cu maimute", am zis sa incerc sa fac ceva cu el.

Link spre comentariu
Acum 10 ore, Galagie a spus:

Desigur, sunt diferite metode pentru masuratoarea unei termocuple.  Insa in cazul de fata am vrut sa vad ce ofset are sistemul in sine. Dupa ce pun la punct detaliitle astea, o sa trec la citirea propriu zisa a termocuplei.

In cazul de fata este vorba de o termocupla tip K.

Ce ii drept poate am exagerat cu folosirea unui adc pe 24 biti doar pentru citirea unei termocuple, mai ales ca intre ele va fi un etaj de amplificare.

La fel cred ca as fi putut face si cu un adc pe 16 biti, si o amplificare de 100 sau 1000 in fata acestuia.

Dar avand in vedere criza actuala de semiconductori, si avand acest adc in "cutia cu maimute", am zis sa incerc sa fac ceva cu el.

Asta nu-i o abordare corecta ci o cirpeala. 

Ca să folosesc o analogie: tu vrei sa masori cu o rigla foarte fin gradata și implicit foarte scumpa, grosimea unei foi de hirtie într-un camion ce face off-road, in loc sa masori cu o chinezărie de shubler amărit grosimea unui teanc de 100 de foi de hirtie. Cind vei afla o valoare mai corecta? 

Simpla amplificare cu un operațional ieftin îți va creste precizia de măsură de zeci de ori (nu contează offsetul lui doar sa fie stabil pt ca faci aducere la zero). 

Link spre comentariu
La 05.01.2023 la 9:57, sesebe a spus:

Asta nu-i o abordare corecta ci o cirpeala. 

Ca să folosesc o analogie: tu vrei sa masori cu o rigla foarte fin gradata și implicit foarte scumpa, grosimea unei foi de hirtie într-un camion ce face off-road, in loc sa masori cu o chinezărie de shubler amărit grosimea unui teanc de 100 de foi de hirtie. Cind vei afla o valoare mai corecta? 

Simpla amplificare cu un operațional ieftin îți va creste precizia de măsură de zeci de ori (nu contează offsetul lui doar sa fie stabil pt ca faci aducere la zero). 

In cazul de fata am avut o problema, si am cerut pareri/ajutor. Nu am stat sa dezbat cat de scumpa/ieftina este solutia in comparatie cu altele.

Sunt convins ca exista o sumedenie de metode pentru masurarea unei termocuple. Depinde de preferintele fiecaruia, si de buget.

Ca sa revin la problema, se pare ca variatia mare la citire se datoreaza unui decalaj pe magistrala SPI din cauza opto-izolatoarelor ISO7221A, care au in jur de 420ns "delai" , astfel datele erau eronate :sparge:

Am eliminat temporar izolatoarele, si am conectat intrarea adc-ului la masa folosind un rezistor de 10ohmi si 4.7nf in paralel.

Valoarea este stabila in jurul valorii de 35uV.

Va multumesc pentru sfaturi 

Editat de Galagie
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări