fritz_vali Postat Ianuarie 2, 2023 Partajează Postat Ianuarie 2, 2023 Salutare și La Mulți Ani de 2023! În cursul zilei mi-a atras atenția cineva cum că pluralul cuvântului "acumulator" nu este "acumulatoare", ci "acumulatori". Conform dexonline ar părea că ambele variante sunt corecte. Voi ce spuneți? Link spre comentariu
ionut120v Postat Ianuarie 2, 2023 Partajează Postat Ianuarie 2, 2023 Norma e in DEX, personal stiu ca se folosesc ambele, la fel: condensatori/condensatoare, inductori/inductoare, tranzistori/tranzistoare, tiristori/tiristoare... Link spre comentariu
daniels Postat Ianuarie 2, 2023 Partajează Postat Ianuarie 2, 2023 Fiecare dupa cum vrea. Ori vrea sa fie masculin, ori vrea sa fie neutru. Link spre comentariu
fritz_vali Postat Ianuarie 2, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2023 Va multumesc pentru raspunsuri. Acum pot dormii linistit. Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 2, 2023 Partajează Postat Ianuarie 2, 2023 O fi şi "acumulatori",dar mi se pare mai corect "acumulatoare"... Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 2, 2023 Partajează Postat Ianuarie 2, 2023 (editat) EDIT: Editat Ianuarie 2, 2023 de dumitrumy Link spre comentariu
fritz_vali Postat Ianuarie 2, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2023 (editat) @dumitrumyideea este aceea ca daca cineva incearca sa-mi spuna ca am gresit incerc sa ma corectez. Numai ca in cazul acesta (pluralul cuvantului acumulator) dadea cu virgula. De vreun an de zile incerc sa aplic metoda vorbirii civizilate... cu argumente. Oricum... vad ca din ce in ce mai multi tot corecteaza in stanga si in dreapta din orice. Partea comica face ca (uneori) tot cel care "corecteaza" pica aiurea. Editat Ianuarie 2, 2023 de fritz_vali Link spre comentariu
ionut120v Postat Ianuarie 2, 2023 Partajează Postat Ianuarie 2, 2023 Exista niste analogii: transformator/transformatoare, dar am intalnit si pluralul jargon transformatori folosit de cei de la distributia de electricitate. motor/motoare, forma de plural motori nu este folosita carburator/carburatoare In schimb culbutor/culbutoare se mai folosete si forma culbutori desi in DEX nu exista ,dar exista aici https://www.pieseauto.ro/oferte/culbutori-astra-g-1.6/ probabil e o tendinta lingvistica ce a fost acceptata ca norma in unele cazuri Link spre comentariu
daniels Postat Ianuarie 2, 2023 Partajează Postat Ianuarie 2, 2023 Acum 46 minute, fritz_vali a spus: @dumitrumyideea Partea comica face ca (uneori) tot cel care "corecteaza" pica aiurea. Nimeni nu le stie pe toate. Link spre comentariu
icar Postat Ianuarie 2, 2023 Partajează Postat Ianuarie 2, 2023 Daca DEX-ul accepta ambele variante, nu trebuie sa ne punem probleme de corectitudine. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 2, 2023 Partajează Postat Ianuarie 2, 2023 Si cum sa se incheie o discutie pe temă dată așa repede? Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 2, 2023 Partajează Postat Ianuarie 2, 2023 Pai e simplu : pentru că vorbești corect sau nu , nu primești niciun premiu ! Dar în ochii celor educați, pari prost. " Acumulator " este un neologism ( cuvânt împrumutat din altă limbă ) și ca orice neologism din limbă română , singularul este la masculin, iar pluralul la feminin . Există o minoritate etnică, care are altă limbă maternă decat limba română. In limba aceea , nu exista feminin ! De aia ii poți identifica instantaneu. Desigur, ei provin din triburi migratoare , de aia au lipsa multe cuvinte , spre exemplu verbul " a avea " . Cum ar putea avea ceva unii care nu au țară ? Link spre comentariu
norad Postat Ianuarie 2, 2023 Partajează Postat Ianuarie 2, 2023 Scuzati-ma, dar cei de care aduceti aminte au intrat in bazinul Transilvaniei acum vreo mie de ani. Statele/principatele medievale, Tara Romaneasca si Moldova au luat fiinta la vreo 200-300 dupa evenimentul anterior. Acea minoritate etnica face parte din statul roman actual de putin timp, de o suta de ani. On-topic: microscop/microscoape, telescop/telescoape si multe alte cuvinte care se termina in -scop sunt la genul neutru. Link spre comentariu
BRANCA Postat Ianuarie 2, 2023 Partajează Postat Ianuarie 2, 2023 Eu am zis că e mai corect "acumulatoare" deoarece e la genul neutru care,între altele,se referă la lucruri...Nu ştiu cât de "masculine" pot fi nişte obecte! Link spre comentariu
daniels Postat Ianuarie 2, 2023 Partajează Postat Ianuarie 2, 2023 De ce nu ar fi masculine sau feminine? Link spre comentariu
Postări Recomandate