Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema cu un montaj de frecventmetru


Vizitator mvictor

Postări Recomandate

Vizitator mvictor

In primul rand va multumesc tuturor pentru ideile excelente din acest forum. Desi este primul meu post am folosit o gramada din ideile de aici.

Acum problema mea:

Am facut schema de frecventmetru de la adresa: http://users.otenet.gr/~ATHSAM/frequency_meter.htm, si tot ceea ce obtin este un "clipit" al afisajului care arata doar 000. oscilatoarele cu 556 functioneaza, afisoarele functioneaza, comanda afisoarelor e OK, etajul de intrare functioneaza (semnal vazut cu osciloscopul). Parerea mea este ca problema mea este in comanda ci 4007. Parca nu merge 4007-le, desi l-am si inlocuit. Alimentarea intregului montaj am facut-o cu 5V, desi pe montajul initial era alimentat aproape tot cu 9V, oare asta sa fie toata greseala?

Va rog sa-mi raspundeti cat mai repede ca sunt de-a dreptul disperat, si mai ales am innebunit-o si pe sotie care imi tot spune sa mai las montajul si sa mai fac si altceva.

Multumesc tuturor anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Depanatoru

    3

  • Flor

    1

  • blackthorium

    1

Vizitator mvictor

Pe intrarea lui IC2 ( pin1) te-ai uitat cu osciloscopul sa ai impulsuri dreptunghiulare cu nivel logic corect 0-5V ? Bineinteles cu frecventa semnalului de intrare.

Pe intrarea lui IC2 semnalul este corect cu nivel logic 0-5V (cu osciloscopul). Problema este ca daca pun sonda osciloscopului (sau sonda multimetrului) pe pinul 1 al IC6 incepe sa numere atat timp cat e sonda acolo. Dupa ce iau sonda "clipeste" displayul si arata 000. Ba mai mult pe pinul 3 al CI6 am nivel logic 1 fara nici un semnal.Desi semnalul din 556 la intrarea lui IC6 (pin 10) este corect, la iesire nu am nici un semnal (nivel logic 0).Circuitul CD4007 cred ca este bun (e nou - CD4007 UBE). Singurul lucru la care ma gandesc este sa schimb CD 4007 cu un MMC 4007.Si inca ceva - in loc de IC1- 4583 (nu am gasit nicaieri) am pus un CD 40106 (cu modificarile de rigoare la pini.
Link spre comentariu

Desi semnalul din 556 la intrarea lui IC6 (pin 10) este corect, la iesire nu am nici un semnal (nivel logic 0).

Ce inseamna corect pentru tine ? IC6 contine invertoare , daca la intrare e 1 logic , la iesire e 0 si invers.

Ba mai mult pe pinul 3 al CI6 am nivel logic 1 fara nici un semnal

E chiar normal sa ai nivel logic 1 din moment ce acolo e conectata rezistenta R9 spre plus. E posibil sa-ti oscileze montajul ( se reseteaza incontinuu , acolo unde pui sonda si zici ca numara e pinul de reset ) , mai ales ca autorul nu s-a obosit sa deseneze condensatori de decuplare de 0,1uF pe pinii de alimentare ai integratelor. De altfel nu stiu de ce ai ales frecventmetrul acesta , fiind fara quart nu poate fi prea exact .
Link spre comentariu
Vizitator mvictor

Problema este ca la iesirile lui IC6 nu am nici un semnal transmis, desi pe intrarea lui exista semnalul de la 556. Despre acel nivel logic 1 nimic de zis, dar nici un semnal de pe intarrea IC-ului nu apare (evident inversat) pe iesire, de-asta mi-am pus si intrebarea cu cualimentarea intregului montaj din 5V.Schema am ales-o sa o pun alaturi de un generator de functii, sa-mi indice *cu aproximatie* frecventa semnalului, plus ca mi s-a parut relativ simplu de realizat. Oricum s-ar putea, daca nu reusesc sa-i dau de cap sa renunt la schema asta si sa fac una cu PIC,

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Eu as face un oscilator de ex un astabil cu un (LM, sau BM) 555, schema e banala, cauta pe net, alimentat evident tot din +5V, ca si restul montajului. Si a carei iesire as infige-o in pinul 4 respectiv 9 al IC1. Daca afisajul imi arata frecventa vizibila si cu osciloscopul, e clar ca trebuie sa umbli prin etajul de intrare. Adica la rezistentele R1 si respectiv R2. Hai sa calculam I=U/R, adica I= +5V/ 8.2MR, adica rezulta un curent prea mic de polarizare pt baza lui tranzistorului Q1. Si e normal ca acesta NU se va deschide si NU va comuta la semnalul pe care il bagi...Eu as incerca cu sa zicem R1 (100 sau 47 sau 33)K si R2 (10-10)K. Tatonezi, eventuali pui un semireglabil...De o chestie asemanatoare m-am lovit cand am construit divizorul 1000/1 din raposata revista Conex Club..Iar autorul mi-a zis ca e greseala de tipar. L-am crezut. Pt ca si eu sunt capitan de submarinn, nu inginer..

Link spre comentariu
Vizitator mvictor

Problema era de la CD 4007, care nu-mi dadea nici un semnal pe iesire, nici acum nu stiu de ce. Am folosit in locul lui portile libere din triggerul Schmidt IC de pe la intrare si a pornit de-a dreptul miraculos. Problema de acum este sa gasesc niste digiti de dimensiuni foarte mici (cei de 7mm ar fi foarte buni) ca sa-i pot inghesui pe panoul frontal.Oricum schema merge si poate fi chiar "etalonata"

Link spre comentariu

Schema este penibila, iar una dintre probleme este conectarea IC6.IC6 CD4007 nu contine porti inversoare ca atare, ci contine 3 perechi de tranzistoare MOS (canal P respectiv N) ce pot fi configurate intr-un mod destul de flexibil.Conexiunile IC6 din schema de frecventmetru nu sunt complete.De exemplu, IC6B: pin (3) este intrare in perechea de MOS-uri, drena NMOS (5) conectata cu drena PMOS (1) formeaza intradevar o iesire CMOS, dar nu este suficient... Unde sunt celelalte conexiuni ale celor doi tranzistori, respectiv sursa PMOS (2) si sursa NMOS (4) ?! Acestea trebuiesc conectate la VDD (+5V) respectiv VSS (GND) pentru ca perechea CMOS sa poata functiona ca poarta inversoare si circuitul de RESET sa functioneze corect. La IC6A intrare (10) iesire (12) - este doar un NMOS in configuratie open drain? => atunci unde este conectata sursa acestui NMOS (9) si de ce nu exista R de pull up la drena/iesirea (12) ?! [sau mai degraba trebuia tot configuratie inversor, respectiv conectati (9) la VSS si (11) la VDD?!]

Link spre comentariu
Vizitator mvictor

Traian, ai perfecta dreptate, dar eu n-am stat sa analizez ceea ce ai spus tu foarte clar. Eu am folosit in locul CI 4583 un 40106 din care mi-au ramas 5 triggere inversoare nefolosite, si acestea le-am folosit cu succes in locul portilor din 4007, asa rezolvand in final problema cu circuitul de reset. Mi s-a parut in acel moment mai simplu asa si circuitul functioneaza foarte bine. Multumesc pentru raspunsuri tuturor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări