LucaToni Postat Decembrie 28, 2022 Partajează Postat Decembrie 28, 2022 Buna ziua, Vreau sa actionez electric cu ajutorul unui motoras cu dublu sens un rulou pentru geam pe o terasa. As vrea sa am 2 butoane de actionare, unul in interior si altul in exteriorul terasei. Am 2 butoane cu 6 pini DPDT cu 3 pozitii ON-OFF-ON pe care nu stiu cum sa le leg in serie sau paralel pentru a nu arde placuta. Am incercat sa fac conexiunea ca in poza de mai jos dar nu a functionat. O schema mi-ar fi de mare ajutor, va multumesc. Link spre comentariu
spirica Postat Decembrie 28, 2022 Partajează Postat Decembrie 28, 2022 Daca acele comutatoare sunt cu 3 pozitii, instalatia nu poate functiona. Pozitia de ,,zero" a oricarui comutator blocheaza functionarea celuilalt. Link spre comentariu
valivoi Postat Decembrie 28, 2022 Partajează Postat Decembrie 28, 2022 Nu cumva butoanele sunt de tip ON1-OFF-ON2? Motorul e de cc sau ca, daca e de cc schimbarea de sens se face prin inversarea polaritatii alimentarii? Link spre comentariu
valivoi Postat Decembrie 28, 2022 Partajează Postat Decembrie 28, 2022 Din schita ar iesi ca motorul este de c.a, acum eu nu prea cred ca doar din inversarea L cu N la alimentare s-ar schimba si sensul. Link spre comentariu
q_acdc Postat Decembrie 28, 2022 Partajează Postat Decembrie 28, 2022 (editat) De ce nu folosesti telecomanda de la producator? Editat Decembrie 28, 2022 de q_acdc Link spre comentariu
Stefan Postat Decembrie 28, 2022 Partajează Postat Decembrie 28, 2022 Motorașul pare ceva la 12/24V DC iar plăcuta electronica cred ca e un banal variator si poate o protecție la suprasarcina (oare?). Inversarea sensului se face direct prin comutator ca in schema de mai jos. Poți lega doua comutatoare identice in paralel dar sa fie fără reținere si sa nu le acționezi simultan in sensul diferit unul fata de celălalt. Daca comutatoarele sunt cu reținere atunci o sa faci scurt circuit când unul rămâne pe un sens si de la cellalt acționezi in sensul opus (poziția fără acționare sa fie pe OFF, nu ca in desenul meu pe I). Spune exact ce face plăcută aia si ce comutatoare vrei sa folosești. Sunt mai multe variante dar depinde cat vrei sa te complici. Link spre comentariu
valivoi Postat Decembrie 28, 2022 Partajează Postat Decembrie 28, 2022 Cu 2 conditii , ca butoanele sa fie de impuls pozitie ON I- O -ON II si nu cu actionare permanenta si sa nu se actioneze in acelasi timp cele 2 butoane se poate face. Link spre comentariu
valivoi Postat Decembrie 28, 2022 Partajează Postat Decembrie 28, 2022 (editat) Editat Decembrie 28, 2022 de valivoi Link spre comentariu
LucaToni Postat Decembrie 28, 2022 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2022 Multumesc mult pentru raspunsuri. Am pus in paralel cele 2 comutatoare si functioneaza. Probabilitatea ca ambele butoane sa fie actionate in acelasi timp este foarte mica, iar cele 2 butoane sunt cu arc si anume revin la OFF dupa actionare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum