Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Conectare 2 intrerupatoare basculante DPDT

LucaToni

Postări Recomandate

Buna ziua, 

Vreau sa actionez electric cu ajutorul unui motoras cu dublu sens un rulou pentru geam pe o terasa. As vrea sa am 2 butoane de actionare, unul in interior si altul in exteriorul terasei. 

Am 2 butoane cu 6 pini DPDT cu 3 pozitii ON-OFF-ON pe care nu stiu cum sa le leg in serie sau paralel pentru a nu arde placuta.

Am incercat sa fac conexiunea ca in poza de mai jos dar nu a functionat.

main-qimg-60acd39599be11791b27cf6d79f526

O schema mi-ar fi de mare ajutor, va multumesc. 

Worm-Gear-Motor-12V-24V-Reversed-12-470r

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• valivoi

4

• LucaToni

2

• q_acdc

1

• spirica

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Motorașul pare ceva la 12/24V DC iar plăcuta electronica cred ca e un banal variator si poate o protecție la suprasarcina (oare?).

Inversarea sensului se face direct prin comutator ca in schema de mai jos. Poți lega doua comutatoare identice in paralel dar sa fie fără reținere si sa nu le acționezi simultan in sensul diferit unul fata de celălalt. Daca comutatoarele sunt cu reținere atunci o sa faci scurt circuit când unul rămâne pe un sens si de la cellalt acționezi in sensul opus (poziția fără acționare sa fie pe OFF, nu ca in desenul meu pe I).

sens-motor-elforum.png

Spune exact ce face plăcută aia si ce comutatoare vrei sa folosești. Sunt mai multe variante dar depinde cat vrei sa te complici.

Link spre comentariu

Multumesc mult pentru raspunsuri. Am pus in paralel cele 2 comutatoare si functioneaza. Probabilitatea ca ambele butoane sa fie actionate in acelasi timp este foarte mica, iar cele 2 butoane sunt cu arc si anume revin la OFF dupa actionare. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări