doru3160 Postat Decembrie 30, 2022 Partajează Postat Decembrie 30, 2022 Acum 3 ore, draku a spus: In instalatiile de apa din bloc nu o sa ai mai mult de 3 bari, pentru ca nu e nevoie. La 3 bari apa urca la et.10. Dealtfel ar incepe sa crape rapid racordurile flexibile de sub chiuvete, fitingurile vechi si chiar conductele de prin subsoluri, puncte termice, etc... In afara de citat, observatiile sunt pertinente. Sa nu crezi ca am vorbit din burta. Pe masurate, presiunea nu scade sub 4...5 bar, functie de momentul ales pt măsură, respectiv consum. Racordurile au ani buni de cand le-am montat din cupru sau inox. Nu am nici un racord flexibil din cauciuc cu exceptia celui de la masina de spalat. Au fost numeroase inundatii in apartamente din cauza racordurilor imbatranite si a presiunii mari. Acum s-au invatat minte si majoritatea a renuntat la racordurile flexibile din cauciuc cu tresa metalica. Nu stau acum sa probez, nu e timp pt asa ceva, dar am avut manometru de max 10bar montat permanent pe instalatie, sub chiuveta din bucatarie si stiu ce vorbesc. De ceva vreme am renuntat pt ca s-a blocat si nu mai era util asa defect. Cat de curând voi monta un regulator de presiune ca sa intru si eu in rand cu lumea. Il am cumparat, dar mi-a fost lene sa modific instalatia. Am cupru peste tot. Doar la boiler pt ca a fost adaugat, a ramas pexal, cca 1,2m pe AR si la fel pe ACM. dar e pe lista si ala pt inlocuire. Link spre comentariu
merck Postat Decembrie 30, 2022 Partajează Postat Decembrie 30, 2022 (editat) Acum 12 minute, draku a spus: @merck: unde-i presostatul, ca nu se vede in poza? Sub manometru, piesa cu rozeta conica. Mai jos o vezi mai bine: link catre una de 6 bari dar pentru panou solar de apa calda: https://www.emag.ro/supapa-siguranta-pentru-panou-solar-termic-watts-1-2-6-bar-180-grade-c-215860/pd/D58QKPMBM/?ref=graph_profiled_similar_1_3&provider=rec&recid=rec_49_e3db43f9d4c176c8ebc768105a8eceeec6872b2575d7817e8cb03f76f7a325ab_1672414484&scenario_ID=49 Editat Decembrie 30, 2022 de merck Link spre comentariu
draku Postat Decembrie 30, 2022 Partajează Postat Decembrie 30, 2022 Am inteles. In acceptiunea mea, aia se cheama supapa de siguranta, nu presostat. Dar fiecare cum stie. Link spre comentariu
merck Postat Decembrie 30, 2022 Partajează Postat Decembrie 30, 2022 (editat) presostat = Aparat pentru măsurarea și controlul presiunii unui fluid dintr-o încăpere închisă. https://dexonline.ro/definitie/presostat Dar daca tu ii spui supapa de siguranta, ok. Oricum nu denumirea conteaza in cazul de fata. P.S. Unii folosesc presostat si pentru regulator de presiune, in fine, ce conteaza este sa se inteleaga despre ce este vorba. Editat Decembrie 30, 2022 de merck Link spre comentariu
valivoi Postat Decembrie 30, 2022 Partajează Postat Decembrie 30, 2022 Acum 12 ore, doru3160 a spus: Chestia aia magnetica, cum nu ajuta, asa nu strica. Dar prinde bine la garantie. E ca in bancul cu iepurasul care a incasat-o pt ca nu avea sapca. Daca nu te incurca, nu vad de ce ai renunța la piesa aia. Eu am un boiler de 10l in baia mica, tot ariston, pt ca apa de la centrala vine greu, traseu lung. Am o pocnitoare din aia de supapa de siguranta, dar cu siguranta nu e de sens. A venit in chitul de montaj, altfel montam ceva mai sanatos, dar pierdeam garantia. Merck, o supapa de siguranta buna, nu are nevoie de canalizare. Dupa cum vezi nu am nici la petarda asta din baie, nici la centrala furtun pt drenare. Si are sageata de sens si la mine Daca o sa aveti curiozitatea sa desfaceti racordul filtrului magnetic si va uitati cu o oglinda de jos in sus in supapa de sens o sa vedeti un disc de plastic prin centrul lui trecand un pinten de plastic pe care este montat un arc si membrana supapei de sens. Link spre comentariu
valivoi Postat Decembrie 31, 2022 Partajează Postat Decembrie 31, 2022 (editat) Domnilor, cartile tehnice ale unui aparat, masina, utilaj au fost tiparite pentru a fi citite inainte de punerea in functiune a obiectului (din cauza asta sunt enorm de multe masini de spalat care la prima spalare merg unse, la prima stoarcere pleaca la plimbare prin incapere). La orice boiler o sa gasiti mentionat ca de la stutul de evacuare a supapei de sens-siguranta, se conecteaza un furtunas la o canalizare. Daca se foloseste reglata temperatura la limita superioara a reglajului la boiler din cand in cand, functie si de forma boilerului si implicit de marimea pernei de aer din partea superioara a lui(asa cum bine a descris constructia boilerului domnul draku), e posibil ca perna de aer sa nu poata compensa dilatarea apei si in consecinta sa elibereze apa prin supapa de sens-siguranta pana reajunge presiunea din interiorul boilerului sub valoarea supapei. Eu am un boiler de 80l Ariston cu interiorul emailat de 15 ani, il tin la 55÷60 grade si functioneaza ireprosabil, nu a eliberat niciodata apa prin supapa. Variatiile mari in interiorul lui de temperatura-presiune ii vor scurta mult durata de utilizare. Editat Decembrie 31, 2022 de valivoi Link spre comentariu
revox Postat Decembrie 31, 2022 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2022 (editat) Discutia degenereaza si nu are legatura cu subiectul initial. Sa nu ne ‘certam’, este aproape anoul nou, etc. O sa incerc sa schimb supapa de siguranta eventual. Am incercat sa gandesc logic si ‘face sens’ sa fie ea vinovata (posibil). Dar in prima faza, o sa inchid robinetul de apa rece (6-8h), apoi o sa ii dau drumul robinetului si o sa verific (la baterie) daca mai apare fenomenul. Daca nu apare, este clar supapa defecta. Adica supapa nu tine, iar apa din boiler fuge pe coloana de apa rece. Daca apare chiar si cu ala inchis… nu stiu, il arunc. Editat Decembrie 31, 2022 de revox Link spre comentariu
spirica Postat Decembrie 31, 2022 Partajează Postat Decembrie 31, 2022 Poate n-ar fi rau ca inainte de a face modificarea instalatiei de sub boiler sa faci o golire a lui. Inchizi alimentarea cu apa rece, deschizi o baterie sau ambele pe pozitia de apa calda, montezi un furtunel la supapa de sens-suprapresiune si din manetuta supapei dai drumul la apa sa se scurga. Prin asta faci o spalare a boilerului, chiar daca este nou, nu sti ce solutii putea avea prin el, si dupa aceea poti face umplerea asa cum s-a spus mai sus (draku) pagina 3 . ...si sa-l SCOTI DI PRIZA! Link spre comentariu
revox Postat Decembrie 31, 2022 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2022 (editat) Deci golirea se face practic din ambele trasee, si bateria deschisa si din supapa, inteleg. Evident ca trebuie scos din priza, ca sa nu arzi rezistenta dupa golire. Dar e bine de mentionat daca vreodata citesc si alte persoane asta. Editat Decembrie 31, 2022 de revox Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 31, 2022 Partajează Postat Decembrie 31, 2022 Golirea se face deschizând simultan robinetul de apă caldă şi racordul de apă rece.Apa va curge invers, prin racordul de apă rece, prin robinetul de golire sau mai rapid, desfăcând unul din racordurile de pe apa rece.Eu prevăzusem un ,,T,, cu dop filetat pe racordul de apă rece, desfăcând dopul se golea mult mai rapid apa, decât prin puţulica aia de la robinetul de golire... Atenţie la deconectarea siguranţei ce alimentează boilerul, altfel se va arde rezistenţa de încălzire. Link spre comentariu
spirica Postat Decembrie 31, 2022 Partajează Postat Decembrie 31, 2022 Bateriile raman deschise pana se cand boilerul se goleste de tot prin furtunelul de la supapa combinata (sens-presiune). Altfel ar curge foarte greu. Poti face proba in timpul manevrei. Se formeaza depresiune in interior in partea superioara a boilerului. Cu boilerul DECONECTAT de la reteaua electrica! Link spre comentariu
revox Postat Decembrie 31, 2022 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2022 Acum 34 minute, revox a spus: Dar in prima faza, o sa inchid robinetul de apa rece (6-8h), apoi o sa ii dau drumul robinetului si o sa verific (la baterie) daca mai apare fenomenul. Daca nu apare, este clar supapa defecta. Adica supapa nu tine, iar apa din boiler fuge pe coloana de apa rece. Daca apare chiar si cu ala inchis… nu stiu, il arunc. Dar ce am debitat pe aici, e ok sa incerc? Si aseara am vrut sa incerc dar am ezitat. Link spre comentariu
spirica Postat Decembrie 31, 2022 Partajează Postat Decembrie 31, 2022 Cu robinetul de alimentare cu apa rece inchis, cu bateriile inchise, instalatia este asigurata de supapa de suprapresiune. Nu ar fi niciun pericol, n-are ce sa strice, ba dimpotriva, mai elimina din necunoscute. Sau adauga altele. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 31, 2022 Partajează Postat Decembrie 31, 2022 Câtă vreme efectul descris nu e nociv, nu văd de ce să arunci boilerul.Sigur se va rezolva problema, fie schimbând supapa de golire(cel mai probabil) fie alt element defectuos al circuitului. Link spre comentariu
revox Postat Decembrie 31, 2022 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2022 (editat) Am testat putin si pare ca daca am tinut robinetul oprit, apoi deschis si dat drumul la apa, nu mai apare aerul pe traseu. O sa extind testatul dar nu astazi, fiind anul nou, etc. Dar incep sa cred ca este supapa de siguranta. Ce ma seaca cel mai rau este ca initial am vrut, am si cumparat inca o supapa de sens (asta: https://www.dedeman.ro/bucuresti7/supapa-de-sens-cu-arc-din-inox-si-element-de-inchidere-ferro-alama-1/p/2024546 ). Voiam sa o pun dar m-am sucit in ultimul moment, ea sta bine mersi in debara, eu imi fac nervi. Decizii idioate de moment, in fine. O s-o pun si pe ea cand schimb supapa, imediat dupa robinet. La filtru magnetic cred ca renunt, ma mai gandesc. Plus ca vreau sa scurteze teava de PPR, aia de apa rece e putin mai lunga si are un unghi dubios sus (nu are 90*). Imi sta pe creier grav. O ultima strigare, de cati bar cumpar noua supapa de siguranta? 3 sau 6? Boilerul are max 8bar. Temperatura apei n-o s-o setez mai sus de 50*c, niciodata. AH, sa nu uit. UN AN NOU FERICIT! Mersi de ajutor/opinii. Revin dupa ce mai testez si eventual cu solutia finala. Poate o sa ajute pe cineva topicul asta si sa stie rezultatul/solutia final(a). Editat Decembrie 31, 2022 de revox Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum