zvonacfirst Postat Ianuarie 17 Partajează Postat Ianuarie 17 Da, multumesc. Cred ca este clar. Nu m-am gandit. Credeam ca sursa este sigura. Dar nu "sursa" este de vina. In minte imi incolteste o banuiala, dar incerc sa nu o iau in seama. Au trecut deja doi ani, ar fi tardiv sa mai incerc ceva. ROM = 28 5B EF 56 B5 1 3C FC Chip = DS18B20 Data = 1 88 1 55 5 7F A5 81 66 30 CRC=30 Temperature = 24.50 Celsius, 76.10 Fahrenheit No more addresses. ROM = 28 5B EF 56 B5 1 3C FC Chip = DS18B20 Data = 1 88 1 55 5 7F A5 81 66 30 CRC=30 Temperature = 24.50 Celsius, 76.10 Fahrenheit No more addresses. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Ianuarie 17 Partajează Postat Ianuarie 17 Acum 4 ore, zvonacfirst a spus: Da, multumesc. Cred ca este clar. Nu m-am gandit. Credeam ca sursa este sigura. Dar nu "sursa" este de vina. In minte imi incolteste o banuiala, dar incerc sa nu o iau in seama. Au trecut deja doi ani, ar fi tardiv sa mai incerc ceva. ROM = 28 5B EF 56 B5 1 3C FC Chip = DS18B20 Data = 1 88 1 55 5 7F A5 81 66 30 CRC=30 Temperature = 24.50 Celsius, 76.10 Fahrenheit No more addresses. ROM = 28 5B EF 56 B5 1 3C FC Chip = DS18B20 Data = 1 88 1 55 5 7F A5 81 66 30 CRC=30 Temperature = 24.50 Celsius, 76.10 Fahrenheit No more addresses. N-am inteles nimic! Ai rezolvat problema sau nu? Valoarea afisata este corecta, sau tot cu offset? Link spre comentariu
mcxc Postat Ianuarie 17 Partajează Postat Ianuarie 17 Nu ma pricep la Arduino dar cum ati constatat ca nu indica temperatura corect? Poate acolo este o problema......Se poate compensa lungimea firelor din rezistenta pull-up. Pentru comparatie ar trebuii un termometru cu o precizie mai buna de +-0.5 grade. Link spre comentariu
XAN77 Postat Ianuarie 17 Autor Partajează Postat Ianuarie 17 văd că pe ro.farnell un senzor costă 30 de lei fără TVA. Ăla da, e original. Eu am luat conștient 10 buc de la chinezi, au o abatere mică în punctul în care am verificat, pe la 1 grad, dar nu știu dacă e constantă eroare pe plaja de interes. Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Ianuarie 17 Partajează Postat Ianuarie 17 (editat) 1 oră în urmă, nico_2010 a spus: N-am inteles nimic! Ai rezolvat problema sau nu? Valoarea afisata este corecta, sau tot cu offset? Sunt fake. Numarul de serie (ROM) nu respecta tiparul celor originali "28-xx-xx-xx-xx-00-00-xx". Daca a testat 2 senzori este si mai clar pentru ca ambele ar avea acelasi ROM, tipic celor fake, cele originale trebuie sa aiba serii diferite pentru ca altfel nu poti pune mai multe bucati pe acelasi fir ( se foloseste seria ROM pentru a identifica senzorul pe bus, similar cu I2C ). Editat Ianuarie 17 de Bandi Szasz Link spre comentariu
nico_2010 Postat Ianuarie 17 Partajează Postat Ianuarie 17 Asta am inteles-o foarte bine. Nu am inteles daca este vorba de testarea a doi senzori, sau a unuia singur si nici daca valoarea temperaturii este corecta sau nu! Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Ianuarie 17 Partajează Postat Ianuarie 17 (editat) Acum 2 ore, nico_2010 a spus: N-am inteles nimic! Ai rezolvat problema sau nu? Valoarea afisata este corecta, sau tot cu offset? Scuze pentru raspunsul incoerent. Nu as dori sa dau mai multe detalii, dar la un moment dat m-am bagat intr-un group buy. Valoarea afisata este fara offset dar in camera am 22 de grade. Deci, am in total 13 senzori. In prima postare am scris "vreo 15", dar 13 sunt toti. Am testat senzorii cu un exemplu din biblioteca Dallas, si i-am separat in trei grupe: grupa 1, 9 bucati, cu offset de +2.5 grade, grupa a 2-a, 3 bucati, cu offset de +1 grad si grupa a 3-a, o bucata, cu offset de 0.5 grade. Compararea am facut-o cu sonda tip K a multimetrului pusa in imediata apropiere a senzorului. Toti senzorii dintr-o grupa afiseaza temperaturi identice. Am verificat cu 3 multimetre si 3 sonde diferite, temperatura indicata este identica. Niciunul dintre multimetre nu afiseaza temperatura cu zecimale. In comanda la TME la care ma refeream, eu am avut 10 senzori. Concluzia este ca ar fi cei cu eroarea cea mai mare pentru ca, asa cum am scris, nu am folosit niciunul. Acum mai am 9 pentru ca unul i l-am dat cu ceva vreme in urma unui amic pe care l-am sunat si mi-a spus ca a fost nevoit sa corecteze cu -2 grade din soft. A banuit ca ar fi fake dar nu mi-a spus atunci ca sa nu o iau ca pe o acuza, desi nu i-am luat bani pe senzor. Acum 8 ore, Bandi Szasz a spus: Citeste adresa interna a senzorului, majoritatea celor fake au acelasi adresa pentru ca nu se chinuie Chinezul sa le schimbe. Au adrese diferite, or fi niste clone mai de soi. In eeprom nu stiu cum sa scriu si nici sa citesc. Asa arata cateva adrese: 28BFE356B5013C28 28EA7956B5013CE7 285B8907D6013C67 285BEF56B5013CFC 28511B75D0013CE2 - adresa celui cu eroarea cea mai mica Concluzia este ca am niste clone, cei 9 din grupa 1, si senzori originali, cred eu, cei din grupele 2 si 3. Daca or fi toti clone, asta este, cred ca ii pot folosi cu corectii in soft. Habar nu am cum se vor comporta pe domeniul de temperaturi din interiorul casei. Tot cu sonda tip K am sa-i verific la vara. Editat Ianuarie 17 de zvonacfirst Link spre comentariu
hixpp02 Postat Ianuarie 17 Partajează Postat Ianuarie 17 La clone a mai fost cazul daca erau mai multe senzori clona legate împreună nu se putea citi corect datele. Cel puțin așa a pățit un prieten. Voi încerca de curiozitate să testez din ce am eu câteva să văd ce date obțin. Link spre comentariu
Kreator Postat Ianuarie 18 Partajează Postat Ianuarie 18 Ia incearca-l pe asta. Costa putin asa ca nu-i prea mare pierderea... Eu l-am folosit in termostatarea unui boiler de apa calda, si indica corect temperatura. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Ianuarie 18 Partajează Postat Ianuarie 18 Am sa comand unul cu prima ocazie, dar acum nu are loc. Vreau sa il folosesc la un ceas. Am sa postez pe forum proiectul in cateva zile, este aproape gata, mai am de bibilit una-alta prin soft. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Ianuarie 18 Partajează Postat Ianuarie 18 Nu am incercat sa alimentez dintr-o baterie. Este conectat la USB. Are 4.8V, asa ca este intre limitele tensiunii de alimentare din datasheet. Ma gandesc ca daca era asa de sensibil la variatiile tensiunii de alimentare, ar fi variat si temperatura, dar este foarte constanta. Am sa incerc maine si parasitic power mode, sa vad ce afiseaza. Dar nu este o problema, pana la urma proiectul este pentru uz personal si ii pot aplica o corectie din soft pentru al calibra. Link spre comentariu
core Postat Ianuarie 20 Partajează Postat Ianuarie 20 daca acel offset e constant pe o plaja mare de temperaturi, sunt sanse ca offsetul sa vina de la caldura data de alte componente din vecinatate, si compensare din soft e metoda cea mai ieftina, daca pcb-ul este deja facut, si nu se poate izola termic corect. Link spre comentariu
fratello Postat Ianuarie 20 Partajează Postat Ianuarie 20 (editat) 1 senzor de la TME, 1 senzor (in capsula metalica) de pe Ali. Doua termometre diferite ; cam aceeasi temperatura (cu senzorii tinuti apropiati de o clema, in exteriorul locuintei) Editat Ianuarie 20 de fratello Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum