Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O nelamurire cu LM3914

Vizitator sadicq

Postări Recomandate

Vizitator sadicq

M-am apucat sa fac un VU-metru cu LM3914 (liniar!) cu mai multe segmente (sa zicem 40 de ex).

Daca folosesc 4 integrate va trebui sa am 250mV, 500mV, 750mV si 1V ca limite de sus. Acum am si eu o intrebare: sa folosesc un singur divizor de tensiune cu mai multe rezistente fixe de precizie sau potentiometre pt reglaj fin, ca in schema facuta aici

Posted Image

sau sa fac cate un divizor de tensiune cu cate un potentiometru pentru fiecare integrat. Eu as inclina spre schema respectiva, mai ales ca imi permite ajustarea sensibilitatii VU-metrului dintr-un singur potentiometru, dar as vrea sa stiu ce imi recomandati, tinand cont ca is incepator (rau :)).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vsurducan

1

• zal

1

Top autori în acest subiect

M-am apucat sa fac un VU-metru cu LM3914 (liniar!) cu mai multe segmente (sa zicem 40 de ex).

Daca folosesc 4 integrate va trebui sa am 250mV, 500mV, 750mV si 1V ca limite de sus. Acum am si eu o intrebare: sa folosesc un singur divizor de tensiune cu mai multe rezistente fixe de precizie sau potentiometre pt reglaj fin, ca in schema facuta aici

Posted Image

sau sa fac cate un divizor de tensiune cu cate un potentiometru pentru fiecare integrat. Eu as inclina spre schema respectiva, mai ales ca imi permite ajustarea sensibilitatii VU-metrului dintr-un singur potentiometru, dar as vrea sa stiu ce imi recomandati, tinand cont ca is incepator (rau :)).

Una din regulile de baza in proiectarea profesionala de echipamente electronice este "cat mai putine semireglabile"

Poate fi de ajutor o privire atenta in datasheet, exemplu cu 20 de LED-uri la pagina 15

http://cache.national.com/ds/LM/LM3914.pdf

Link spre comentariu
Vizitator sadicq

Mersi mult pentru sfat. Nu stiam ca trebuie sa evit semireglabilele ...Problema cu schema de acolo a fost ca nu am inteles-o de la inceput ... o reiau acum, dar nu stiam cum ar trebui adaptata pentru 30 de leduri, de exemplu ...LE: Este o diferenta intre metoda lor de a impartiti intervalul pe segmente: ei folosesc si pinul 8, REF ADJ, legandu-l la 4, R LO, folosind REF OUT = 1.25 / (1 + R2 / R1); in timp ce eu am preferat un divizor de tensiune ca etalon.Acum intrebarea mea este: sa renunt la metoda mea si sa trec la metoda lor? :smt005LLE: Daca am dreptate, nu poti folosi designul lor pentru a obtine o tensiune de referinta REF OUT mai mica de 1.2V dupa primul integrat, deci trebuie sa raman la varianta cu divizor de tensiune cu rezistente de precizie in loc de trimmere. Daca gresesc va rog sa ma corectati.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări