Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare radio pe unde medii

Postări Recomandate

La 29.12.2022 la 14:08, Усилитель a spus:

Un radio care prinde "tot" 

Retekess TR105

O recomandare excelenta !

Thumbs up!

Pentru cei care sunt neincrezatori in tehnologia DSP, le pot transmite ca am testat mai multe "pocnitori" chinezesti cu DSP si am fost impresionat de ceea ce reusesc sa faca. Daca acum 30 ani cand m-a lovit virusul radioamatorismului, mi-ar fi spus cineva ca va exista tehnologia DSP si performantele pe care acum le scot galbejitii din receptoare realizate pe placute cat unghia, as fi considerat expunerea drept poveste SF a la Jules Verne :)

In iunie 2019 am fost in vizita la un coleg forumist care a devenit intre timp si el radioamator. 

Pe atunci, improvizase un receptor pentru SAQ (emitatorul suedez pe VLF 17.2 KHz ). Dupa cum am scris si in descrierea clipurilor ocazionate de acea vizita, echipamentul folosit era compus din 2 "module":  receptorul VLF propriu zis si receptorul de frecventa intermediara (pe 4MHz) - un TecSun PL365, o mica bijuterie chinezeasca. 

"Receptorul" VLF era realizat dintr-o antena de ferita bobinata cu litz wire (recuperata dintr-un receptor romanesc) + convertor VLF cu SA612 si oscilator fix pe cuart de 4MHz + preamp 30dB si iesire balansata. 

Performantele sistemului sunt remarcabile pentru simplitatea constructiei pe breadboard !

Iar TecSun-ul PL365 face toti banii (daca il iei de la chinezi si nu de pe Emag, he he). 

Clipuri :

1)

2)

Referitor la intrebarea din postarea initiala :

La 19.12.2022 la 21:38, spik a spus:

Maica-mea adora postul de radio Antena satelor...

Imi puteti recomanda un aparat radio bun pentru ascultarea acestui post?

Pai in primul rand, locatia receptorului ar fi cea mai importanta, ca sa stim care este cel mai apropiat emitator.

Observ ca in semnatura postarii aveti link-ul unei firme de constructii, care apare in Bucuresti. Daca si mama dvs. e din Bucuresti, atunci cel mai apropiat emitator este cel din zona Herastrau, pe 630 KHz , care emite cu 25KW ( https://radiomap.eu/ro/bucuresti ) .

In situatia asta, puteti folosi orice fel de radioreceptor, inclusiv din cele de "jucarie" (cu amplificare directa, reflex, reflex cu reactie, superheterodina de buzunar, etc.). La intensitatea campului generat de acel emitator, se poate asculta Antena Satelor inclusiv cu casti si detectie pe o simpla dioda, antena burlan si impamantare (fara alta alimentare, hi).

M-am nascut intr-o era a analogicelor si le iubesc, dar nu pot ignora progresul tehnologic actual, asadar va pot recomanda orice receptor cu DSP daca doriti asta. Dar la fel de bine veti receptiona atat cu Selena, cat si cu Vortex-ul pe care l-ati cumparat, sau cu oricare altul. Ati fi avut o problema daca ar fi fost distanta mare intre emitator si receptor, atunci poate ar fi fost necesara o antena exterioara... 

Ca sa fiu mai clar, DSP-ul are si el limitarile lui. E extrem de util ptr. filtrare si alte functii, dar in partea de RF, chiar si cu esantionare directa, are nevoie de filtre de banda inainte (ptr a ingusta spectrul trimis catre prelucrare). La un receptor comercial ptr. MW si cu o tinta atat de evidenta precum un emitator de 25KW aflat la mai putin de 10Km, filtrul de banda poate fi asigurat chiar si de catre o celula FTJ realizata cu 3 SMD-uri amarate.

"Fineturile" incep cand discutam de receptia semnalelor DX sau a statiilor de radioamator, unde e nevoie de performante serioase - dar in situatia dvs., Vortex-ul pe care l-ati cumparat reprezinta o alegere foarte buna (ptr. scopul propus initial) ! 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări