Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Doua intrebari din domeniul audio

Postări Recomandate

• Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ca s-a pomenit aici de schema simpla. Am facut, cu multi ani in urma, un corector de ton, pe trei cai, +/- 20 dB, in care semnalul, dupa ce era trecut prin niste filtre simpe, era insumat sau scazut din semnalui initial. Eficacitatea era foarte buna, nu se introduceau zgomote. Daca mai gasesc schema, am publicat-o intr-un Tehnium, am sa o pun aici.

Link spre comentariu

Pentru dl. Costa:

Am postat cu putin timp in urma, 11 volume in format electronic dintr-o colectie veche, din anii 1968-1972.

Vedeti mai jos. 

Unul dintre ele s-ar putea sa va intereseze, macar ptr. consultare - este vorba de 

"Amplificatoare de audiofrecventa" (1972_Barbat & Presura &Tanasescu)

colectia-RR-RTV-t.jpg

In volumul respectiv, veti gasi o sectiune separata in care e tratata reteaua de corectie fiziologica, alaturi de o serie de formule care ar putea fi utile pentru studiul acesteia: pag. 279-284 .

Asta daca doriti sa aprofundati, pe vreme rece, la gura sobei si cu un pahar de vin bun alaturi :)

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Costa a spus:

Concluzia la nivelul meu de competenta...

Functionarea ori anularea efectului de reglaj fiziologic depinde de SR1 .

In opinia mea ori renunt la acest efect de reglaj fiziologic cu SR1 pe cablaj ca acum ori trebuie sa utilizez in locul lui SR1 un potentiometru.

OK. E o concluzie teoretica.

O puteti verifica si practic, ca sa vedeti daca ceea ce ati concluzionat (teoretic) se probeaza si in realitate ?

@sesebe > Am simulat loudness-ul din Yamaha 760-II si pare interesant. Singura chestie e ca nu pare ca ar actiona si in zona spectrului pe inalte. Tu folosesti amplificatorul asta? Ai putea sa ne confirmi (sau nu) chestia asta, as fi curios cum se simte in realitate. Merci anticipat!

Link spre comentariu
Acum 19 minute, Costa a spus:

Am incercat sa descifrez scrisul pe schema Yamaha,cam greu,am simulat cu ce am ghicit si ...am abandonat aceasta varianta.

Am pus link catre schema completa a lui A760-II , e ceva mai sus. In plus, am extras si postat zona loudness-ului.

E adevarat ca scrisul nu e foarte lizibil , dar sunt 2 etaje identice si comparand, am reusit sa extrag valorile, de aceea am si spus ca am simulat schema. Dar datorita rezultatelor, am ramas putin sceptic si de aceea nu postasem inca simularea, ci l-am rugat pe @sesebe sa ne spuna daca foloseste acel amplificator si cum i s-a parut ca actioneaza loudness-ul in realitate (fata de ce observasem eu in simulare).

Iata schema si caracteristica loudness-ului din A760-II, iesite din simularea mea:

loudness-yamaha-A760-II-SCH.jpg

loudness-yamaha-A760-II-GRF.jpg

Asa cum se vede, pe zona spectrului de joase, isi face datoria. Dar pe zona inaltelor, aparent e liniar (iar conform curbelor F-M, ar trebui sa accentueze putin, cativa dB. 

Asta e motivul ptr. care l-am rugat pe @sesebe sa ne spuna daca foloseste acest amplificator si daca a observat un astfel de comportament (ptr. a compara rezultatele din simulare cu realitatea).

Puteti incerca daca doriti si sa vedeti ce obtineti. 

Acum 19 minute, Costa a spus:

Am simulat pt Lorta ,am sa pun rezultatul meu aici.

Pt altceva nu a fost timp.

Acum depinde de ce doriti sa faceti: sa va imbunatatiti aptitudinile de utilizare a simulatorului, sau sa treceti la ceva practic si sa incercati incheierea proiectului. 

Dupa cum vedeti, in cazul Lorta, ati obtinut aproximativ aceleasi curbe ca si cele din simularea postata de mine.

Aveti deci, o confirmare proprie. 

Eu unul as incerca mai intai ceea ce v-am sugerat ca adaugiri la montajul pe care deja il aveti pe masa si daca in mod practic nu as fi multumit, as incerca sa abordez alta configuratie. Si daca ar fi s-o abordez, as incerca-o pe cea din Lorta!

Loudness-ul din Yamaha A760-II mi se pare interesant ca solutie fara priza, deci ar fi urmatorul pe care l-as testa. Pana la urma, sunt cateva componente si un amarat de potentiometru...

Dar ca tot vorbim de timp, o sa iau o pauza si o sa imi vad si eu de unele proiecte in derulare. 

Succes la testari, acum aveti destule configuratii asupra carora sa va ganditi !

Link spre comentariu
Acum 9 ore, yo3fhm a spus:

OK. E o concluzie teoretica.

O puteti verifica si practic, ca sa vedeti daca ceea ce ati concluzionat (teoretic) se probeaza si in realitate ?

@sesebe > Am simulat loudness-ul din Yamaha 760-II si pare interesant. Singura chestie e ca nu pare ca ar actiona si in zona spectrului pe inalte. Tu folosesti amplificatorul asta? Ai putea sa ne confirmi (sau nu) chestia asta, as fi curios cum se simte in realitate. Merci anticipat!

Condesatorul de39n trebuie pus de 3n9.

Link spre comentariu
Acum 48 minute, sesebe a spus:

Condesatorul de39n trebuie pus de 3n9.

Salut sesebe,

Ai dreptate, mea culpa ! 

Dupa corectarea valorii, iata raspunsul :

loudness-yamaha-A760-II-3n9-GRF.jpg

Nici acum nu salta la inalte, dar zona din jurul lui 1KHz e vizibil dezaccentuata si se incadreaza probabil in efectul global ptr. loudness. Categoric ca reteaua asta merita testata !

Cand o sa am ocazia, o s-o incerc si eu, sunt curios sa aud efectul. 

Multam de atentionare si de asemenea, ptr. hint-ul din Yamaha!

73! de Cezar

Link spre comentariu

Cum dv-stra ati sugerat am lasat simulatorul pt ceva practic.
Am mai spus asta, nu am bagat in seama inca de la constructia amplificatorului acel reglajul fiziologic din schema mea.
Acum am incercat sa urmaresc influenta lui asupra auditiei in varianta originala a schemei si cu modificarile recomandate.
Scuza mea e ca am urechi de amator neantrenate dar cu toata silinta nu am distins decat reducerea volumului sonor fara sa realizez punerea in evidenta a joaselor,inaltelor.
Nu sunt dezamagit pt ca am presupus asta si la nivelul de calitate generala a amplificatorului meu nu asta ar fi cea mai mare problema.

Bun,rau deocamdata atata am    PREFER SA-L PASTREZ FUNCTIONAL   si ca sa pot face comparatii mi-am propus sa mai construiesc ceva nou imediat ce reusesc sa aleg schema potrivita ocazie cu care pot experimenta multe din cele aflate aici.

Atat subiectul acesta cat si "Amplificator audio Tehnium 5/1985" au insemnat  un mare castig reusind sa mai corectez din stangaciile realizarii practice initiale.
Stiti cum este,in compania unor buni meseriasi esti stimulat sa incerci sa devii mai bun pana cand,din legile lui Murphy parca,esti limitat de nivelul propriei incompetente si ...asta este.
Multumesc mult tuturor pt tot ajutorul primit, d-lui dumitrumy si  d-lui Yo3fhm pt aport si generozitate si poate ne auzim pe un subiect nou.
 Cu stima Costa

Link spre comentariu
Acum 7 ore, sesebe a spus:

Dacă folosești o valoare mai mica la acel condensator se va muta efectul spre frecvente mai înalte. 

Salut!

Nu incercasem. Ai dreptate, cu 1nF (de ex.), ridica simtitor nivelul pe inalte. Tks ptr hint ;-)

Acum 42 minute, Costa a spus:

1) Scuza mea e ca am urechi de amator neantrenate [...]
2) [...] am presupus asta si la nivelul de calitate generala a amplificatorului meu 

3) Stiti cum este,in compania unor buni meseriasi esti stimulat sa incerci sa devii mai bun pana cand,din legile lui Murphy parca,esti limitat de nivelul propriei incompetente [...]

Buna seara dl. Costa,

Vad ca aveti tendinta de a va subestima si ca folositi cuvinte mult prea grele pentru a va autoironiza. 

Putini oameni pot pretinde ca au urechi "antrenate". Eu nu ma consider unul dintre ei . 

Fiti sigur ca daca amplificatorul dvs. functioneaza in limite multumitoare, ati fi auzit contributia retelei loudness *daca* si-ar fi facut datoria. Cel mai probabil e ca din anumite motive, nu functioneaza. 

Prin introducerea acelei retele, atunci cand ascultati la volum mic (surdina sau usor peste), ar trebui sa sesizati cresterea nivelului la frecvente joase si putin pe inalte. Daca nu sesizati asta, atunci reteaua loudness nu lucreaza. Din ce motiv, asta numai acolo veti putea afla (daca in simulare da semne ca ar functiona, atunci trebuie ca si in realitate sa se intample asta).

Nu e indicat sa va considerati incompetent. Aici nu e vreun site pe care sa dati concurs de angajare. 

Cei mai multi dintre vizitatori sunt amatori pasionati, iar unii lucreaza si in zona profesionala. Asta nu inseamna ca dvs. ar trebui sa va simtiti "incompetent". Pur si simplu, sunteti la inceput de drum si atat. Domeniul electronicii e atat de vast, incat nu poate exista cineva care sa isi poata declara competenta in orice subdomeniu al acestei frumoase stiinte.

Pe de alta parte, a gresi este omenesc.

Pana una alta, v-ati straduit sa faceti ceva cu forte proprii si este meritul dvs. ca l-ati facut sa functioneze ! 

A incerca ceva nou, nu-i rau. Dar ar fi pacat ca avand la dispozitie cateva sugestii de retele loudness bazate pe potentiometru fara priza, sa nu le incercati pe configuratia care deja functioneaza. Sa nu credeti ca daca veti construi un amplificator nou, asta ar putea determina o retea loudness gresit conceputa/dimensionata/executata sa functioneze.

Eu as folosi osciloscopul pe care il aveti si un generator de semnal AF ptr a testa liniaritatea amplificatorului final, apoi ptr a caracteriza raspunsul preamplificatorului. M-as asigura mai intai ca liniaritatea in zona 20Hz-20KHz e asigurata si ca forma de unda nu e distorsionata la iesirea de putere (pana la un anumit nivel, apropiat de puterea nominala).

Odata verificate acestea, as sti sigur ca pot conta pe montajul astfel verificat ptr. auditie si as merge mai departe cu testarea solutiilor loudness care s-au dovedit ca ar putea inlocui potentiometrul cu priza.

Evident, nu am nici un interes in a va impiedica in vreun fel sa incercati ceva nou.

Am vrut doar sa va atrag atentia ca trecand la realizarea unui amplificator nou fara sa incercati a obtine maximum de avantaje din cel actual, e o actiune care s-ar putea sa nu va aduca in punctul pe care il sperati.

Link spre comentariu

Apreciez cuvintele frumoase.

Nu e vorba de subapreciere,e cam adevarat.

Nu-i asta o problema pt ca pot sa incerc in continuare sa experimentez cu bune si cu ceva piese stricate mai ales ca trebuie sa justific niste bani cheltuiti in domeniu-difuzoare,suflanta aer cald,multimetre,osciloscop,piese...si altele.

De asemenea incerc sa fiu mai atent ca sa nu repet experienta neplacuta avuta pe forum cu finalul subiectului "Amplificator audio Tehnium 5/1985" .

Chiar prefer ca in acest moment amplificatorul sa ramana asa,e mai sigur, mai ales partea de preamplif.

Pot in schimb sa incerc constructia unui nou preamplif incluzand si experimentarile cu loudness.

Apoi in functie de rezultate am sa incerc si inlocuirea,imbunatatirea preamplif-ului actual .

Dar asta doar cu ajutor,daca aveti timp si chef de asa ceva,incepand cu alegerea schemei .

O mare provocare pt mine mai ales sa fac cablajul.

Si atunci ,intai schema bine aleasa,apoi simulari si abia apoi cu sanse mult mai bune de reusita-constructia.

Ce ziceti?

https://postimg.cc/fkYSd3TH

20230108-173101.jpg

Link spre comentariu

Doar o completare,nu pot eu sa apreciez daca e adevarat sau fals.

Regulator de volum compensat - Pagina 3 - Accesorii audio, audio pentru PC - Portalul Tehnium Azi (tehnium-azi.ro)

..."Un circuit de compensare fiziologica functioneaza bine numai la un anumit amplificator, anumite difuzoare si un anumit nivel al semnalului de intrare. Trebuie sa existe o relatie clara intre pozitia cursorului potentiometrului si presiunea acustica la nivelul ascultatorului. Un circuit de compensare de la un aparat nu functioneaza bine la altul..."...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări