Costa Postat Decembrie 17, 2022 Partajează Postat Decembrie 17, 2022 Daca se poate va rog sa primesc raspunsuri cat mai simple-practice- la doua intrebari: 1-pe calea de semnal audio sunt de preferat condensatorii nepolarizati in defavoarea celor electrolitici (inclusiv cei cu tantal) ? 2-daca impresia mea este ca inaltele suna prea strident,deranjant unde sa intervin in lantul audio? -cu referire in special la preamplificator corector de ton -cresterea,scaderea valorii unor condensatori cum influenteaza tonalitatea? (condensatorii intrare,iesire,de cuplare intre etaje si cei din corectorul de ton) Ca sa stiti,am parul alb de mult timp,pregatire teoretica f modesta si nu sunt genul comod ,am facut multe cautari pe subiect mai ales pe forum dar... Profit de ocazie sa va urez la toti multa sanatate si sarbatori fericite. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 17, 2022 Partajează Postat Decembrie 17, 2022 Răspunsul nu e simplu, trebuie să ştim despre ce sistem audio şi despre ce schemă discutăm. Deci detaliaţi componentele lanţului audio, ce sursă de semnal utilizaţi (tuner, pick-up, radio, etc), ce model de amplificator şi ce incinte folosiţi. P.S. Am editat titlul, Regulamentul spune că acesta trebuie să includă cerinţa topicului, deci nu se admit titluri gen ,,Ajutor,, sau ,,am o întrebare,,.Asta fiindcă altcineva interesat de aceleaşi întrebări şi probleme, nu poate să-şi dea seama din astfel de titlu despre ce se discută, iar ca să citeşti sute de topicuri cu titlu ambiguu e greu.... Link spre comentariu
Costa Postat Decembrie 17, 2022 Autor Partajează Postat Decembrie 17, 2022 Aveti dreptate cu titlul,multumesc. Adaug pt logica- se aude ceva mai strident dupa ce am inlocuit mai multe componente in preamplif pe ideea de a respecta valorile din schema ,multe improvizatii facute la momentul constructiei ori piese de marime mare. https://imgur.com/a/QPpcBRd Am pus si poza cu lista piesele inlocuite,sper ca nu am uitat nimic. Nu intra in discutie acele comutatoare taie sus,jos. Ca sa nu stric cablajul cu multe incercari un ajutor ar fi binevenit. Link spre comentariu
tricru Postat Decembrie 17, 2022 Partajează Postat Decembrie 17, 2022 51 minutes ago, Costa said: Am pus si poza cu lista piesele inlocuite,sper ca nu am uitat nimic. Nu intra in discutie acele comutatoare taie sus,jos. Condensatorii electrolitici de la intrare si iesire: atat timp cat valoarea lor e de peste 1..2uF, vor asigura trecerea joaselor suficient. Inaltele nu vor fi atenuate. In schimb, orice modificare a valorilor componentelor din reteaua de corectie a tonalitatii, va conduce la modificarea curbei de raspuns a acesteia. Din cate vad, in schema originala se foloseau pot. de 250K; dvs., ati scris in "lista veche" ca ati avut 100K, iar acum ati pus "220K". Cu alte cuvinte, ati modificat de la bun inceput reteaua de corectie! Acum, revenind la valorile originale din schema, cu siguranta s-a modificat fie curba ptr. medii-inalte (probabil prin accentuare), fie curba ptr. joase (prin dezacentuare) - de unde vi se pare ca sunetul e mai strident. Am vazut pe internet niste calculatoare ptr. retele Baxandall, dar nu le-am folosit. Puteti incerca. O alta solutie, ar fi sa apelati la cineva care stie sa simuleze astfel de montaje si astfel, sa poata evalua modificarile raspunsului corectorului de ton in functie de valorile pe care le-ati schimbat. Link spre comentariu
Costa Postat Decembrie 18, 2022 Autor Partajează Postat Decembrie 18, 2022 Multumesc pt sugestie si comentariu. Am cautat si am gasit calculatoare online pt corector Baxandall de ex.: Baxandall Calculator (petervis.com) Am sa mai studiez insa am gasit ceva mai simplu pt mine: corector de ton baxandall - Sectiunea incepatorilor - ELFORUM - Forumul electronistilor unde se face trimitere catre: http://www.learnabout-electronics.org/Amplifiers/amplifiers42.php ) Din ce vad acolo "Cum functioneaza circuitul Baxandall" prin analogie ,condensatorul C8 in schema mea ar fi cel care accentueaza inaltele. E corect? Link spre comentariu
Costa Postat Decembrie 18, 2022 Autor Partajează Postat Decembrie 18, 2022 Referitor la prima mea intrebare din postul initial am gasit pe forum: Intrebare Condensatori Polarizati de Capacitate Mica - Componente electronice, documentatie si scheme - ELFORUM - Forumul electronistilor din care am remarcat ce spune D-l Carageae : " Parerea, mea, ca simplu amator, e ca niciunde un condensator electrolitic nu e mai bun decat altele...condensatoarele electrolitice sunt un compromis intre pret, calitate si dimensiuni. Sunt amplificatoare de fitze care folosesc condensatoare nepolarizate si in etajele de alimentare, pana la urma sa nu uitam ca sursa de alimentare e in circuitul de semnal, fie ca ne convine asta sau nu... Daca ai loc pt. condensatoare nepolarizate, da-i bice, n-are ce sa se intample...iar daca ceva suna mai rau ca inainte...poti reveni oricand la electrolitice...." Poate sa fie aceasta o concluzie generala pt calea de semnal audio ? Multumesc. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 18, 2022 Partajează Postat Decembrie 18, 2022 Diferenţele dintre condensatori de aceeaşi capacitate dar tehnologie constructivă diferită se pot evidenţa studiind modelul real al condensatorului. Fiecare tip constructiv are în afară de capacitatea C, valori foarte diferite la ceilalţi parametri... Link spre comentariu
Costa Postat Decembrie 20, 2022 Autor Partajează Postat Decembrie 20, 2022 Cu putin noroc am gasit in limba romana initiere in "simulator" de circuite electronice . Sper sa am posibilitatea sa gasesc astfel raspunsuri la multe intrebari . Sarbatori fericite. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Decembrie 20, 2022 Partajează Postat Decembrie 20, 2022 Cu mult mai mult noroc se gasea pe forum. Numai eu am pus zeci de simulari cu 3 programe diferite. Primele recomandari sunt din 2005!!! ################################################################ Eu deja m-am jucat un pic cu schema din topic: Link spre comentariu
Costa Postat Decembrie 21, 2022 Autor Partajează Postat Decembrie 21, 2022 Ai dreptate ...partial,cautarile pe forum cu subiecte si raspunsuri generoase sunt cu multi ani in urma . Ele au in majoritate atasamente sau link-uri care nu mai functioneaza. Am descoperit Micro Cap plus un video explicativ . De doua zile numai asta fac...am facut schema si apoi zeci de incercari,modificari. https://imgur.com/a/mLTZ5Da Nu am stiut decat sa utilizez din meniul "analysis" functia "transient" ca sa asociez acele grafice la incercarile mele. Posibil sa fiu in eroare pt am considerat aceste grafice ca fiind asemanatoare celor de pe ecranul unui osciloscop adica reprezentarea variatiei frecventei in timp. (momentan nu am osciloscop,sper sa rezolv in cateva zile) Pana acum concluzia este ca pot obtine teoretic ceva rezultate prin modificarea polarizarii c.i. sau prin interpunerea unor rezistente de atenuare pe cursorul corectoarelor de ton. In poza de mai jos una dintre incercari fara a fi si ultima... https://imgur.com/a/s8rnxrV Mi-ar prinde f bine ceva ajutor ca sa pot concluziona. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Decembrie 21, 2022 Partajează Postat Decembrie 21, 2022 (editat) ######################## Am gasit si o joaca a mea: Editat Decembrie 21, 2022 de dumitrumy Link spre comentariu
dumitrumy Postat Decembrie 22, 2022 Partajează Postat Decembrie 22, 2022 (editat) Diferenta pe inalte intre 6,8nF si 10nF: Editat Decembrie 22, 2022 de dumitrumy Link spre comentariu
Costa Postat Decembrie 22, 2022 Autor Partajează Postat Decembrie 22, 2022 Multumesc f mult pt munca depusa ! Acuma stiu ca e ceva bataie de cap sa faci aceste simulari si mai ales pt altul. Vad ca ai doua simulari cu doua AO diferite si vad ca nu ai pus deloc C3=27p pe intrarea + la primul c.i. Si mai vad incercarile cu R13=900k si potentiometrul de inalte la 145+5k. Comparatia cu C3 de 6.8n respectiv 10n nu stiu daca o "citesc"corect pe grafice,vad ca ai evidentiat fata de zero DB si 1khz. La mine in simularile cu 10nF am obtinut o scadere grafica pe inalte si o cocoasa pe joase. Eu am continuat sa invat despre MicroCap si azi am descoperit submeniul AC din Analysis. E spectaculos ce se poate face. Oare cata incredere se poate avea in aceste simulari ?-reflecta ele intocmai experimentele reale? Am sa pun si eu doua poze cu munca de azi. Cu stima Link spre comentariu
dumitrumy Postat Decembrie 22, 2022 Partajează Postat Decembrie 22, 2022 CITAT duminica: Din ce vad acolo "Cum functioneaza circuitul Baxandall" prin analogie ,condensatorul C8 in schema mea ar fi cel care accentueaza inaltele. ############################### Eu am ramas la aceasta intrebare si am dorit sa arat Baxandall-ul "crud", 900k fiind impedanta de intrare in etajul urmator 9(din burta). De aceea reglajul de joase este la mijloc iar cel de inalte spre maxim. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Decembrie 27, 2022 Partajează Postat Decembrie 27, 2022 La 22.12.2022 la 19:18, Costa a spus: Oare cata incredere se poate avea in aceste simulari ?-reflecta ele intocmai experimentele reale? Reflecta intr-o masura destul de mare, in functie de ce fel de date de intrare i se aplica simulatorului, de cat de performant e motorul de simulare si de cat de bine construite sunt modelele componentelor. Daca nu stii ce sa-i ceri, e foarte posibil ca rezultatele sa fie dezamagitoare. Dupa ce capatati incredere, atunci stiti si la ce sa va asteptati si ce sa nu-i mai cereti. Iata mai jos cum arata familia de curbe a corectorului Baxandall din schema originala postata de dvs. (simulare cu LM741): Am refacut schema si varianta mea este mai jos, alaturi de familia de curbe aferente accentuarii si dezaccentuarii. Click pe poze ptr. marire. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum