Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Temporizator 15 minute

Postări Recomandate

Va salut,

Am nevoie de o schema analogica pentru un temporizator de maximum 15 minute.

De regula schema este cu potentiometru dar ii voi pune un comutator cu 15 pozitii ca astfel sa pot regla timpul din minut in minut.

Oarecum important este sa fie repetitiva nu sa difere prea mult timpii la fiecare utilizare.

Daca ar mai avea si un buton de initializare ar fi grozav.

Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 44
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

11

• UDAR

9

• NICA

8

• nico_2010

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dacă vrei analogică atunci LMC555 (sau TLC555) + 15 rezistențe de 2,2 - 10MΩ + un condensator de 5-25µF cu scurgeri foarte mici .

Condensatorul e mai mare când rezistențe sunt mici - t = 1,1RC.  Mai trebuie un buton , un potențiometru semireglabil pentru ajustarea fină a temporizării, alte două-trei componente banale și, bineînțeles,  o sursă de alimentare . Trebuie desigur interfațată ieșirea LMC555 cu sarcina ce trebuie comandată. 

PS Ce înțelegi prin inițializare - ai un buton care declanșează temporizarea, mai vrei și altă funcție?

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Da, multumesc Udar . Cam asta este ideea, problema este acest condensator. Ma gindesc ca un electrolitic ar crea probleme in timp si la temperaturi diferite. De aceea am cautat si am gasit niste condensatori policarbonat de 10u si 15 u. Impreuna cu rezistente pelicula metalica vechi ar merge. Butonul care declanseaza temporizarea este exact cum ai spus. Nu mai sint necesare alte functii

555 actioneaza un releu cu bobina la 12 volti NO. Totul alimentat la 12 volti. Te rog schiteaza schema ca te pricepiai bine ca mine. Treptele le fac fixe cu un comutator. Voi bajbai pina fac timpii necesari fiecarui timp. Multumesc.

Link spre comentariu

Din propria experienta spun ca varianta cu 555 pica, sigur, teoretic e ok ce spune @UDAR practic insa e foarte greu ( daca nu imposibil ) sa gasesti un cond cu scurgeri suficient de mici, nici macar cei tantalum nu sunt deajuns de ok.

Si varianta cu conzi in paralel in nici un caz nu e utilizabila deoarece scurgerile se insumeaza. 

Am incercat la cerere ceva de genul insa a trebuit sa renunt tocmai din cauza condului necesar. 

Pentru timpi asa de mari fie apelezi la ceva digital, fie la module temporizator din comert.

Link spre comentariu

Varianta sigur nu pică,  ieri am măsurat de curiozitate un cond de 1micro PP de la o firmă  oarecare și avea circa 50pA. Cu siguranță  un Wima  sau Kemet,  etc bun este cel puțin la fel. Subliniez, dacă nu s-a observat, că  e varianta CMOS a lui 555. Dar, desigur, varianta cu microcontroler este mai bună  și mai ieftină. 

Link spre comentariu

Voi inca nu ati renuntat la solutiile de acum 30 de ani? Orice temporizare ce utilizeaza condesatoare electrolitice si/sau curenti de incarcare/descarcare de ordinul µA sau sub sint imprecise si nefiabile iar timpii de temporizare nu sint repetabili.

Si nu ma refer la solutii noi cu microcontrolere. Se poate utiliza un integrat CD4060 cu oscilator la citiva Khz si apoi utilizezi divizorul integrat ca sa obtii intervale mai mari. Cu un simplu comutator multipozitie poti selecta direct dublarea duratei de temporizare, dar atentie interatul are divizor pina la 2^14 dar lipsesc primele 3 iesiri si iesirea pt 2^11. Pt reglaj continu inseriezi cu rezistenta de la oscilator si un potentiometru.

Este de departe cea mai fiabila solutie si nici nu necesita µControler si stocarea intr-ul loc sigur a softului din el pt service, se schimba doar integratul si gata in caz de defectiune. Am nenumarate temporizari si microautomatizari realizate pe baza acestui inegrat si desi unele au peste 15ani de cind functioneaza neintrerupt nu am avut nici o prblema pina acum.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Pentru timpul cerut, curentul disponibil din rezistenta este probabil in ordinul zecilor de nA, poate maxim cateva sute, functie de valorile si alimentarea alese.

E drept ca CI-ul sugerat are un curent total neglijabil la pinii de control, dar la digikey la o cautare relativ scurta ce-i drept n-am gasit nimic mai bun de 500nA la capitolul condensatori. Posibil totusi sa existe, cautarea este ingreunata de lipsa filtrului de curent de scurgere la multe categorii de conzi.

PS: Cu ce ai masurat un curent asa mic? 

Link spre comentariu

Va fi distractiv sa realizezi un timer de 15 minute si reglabil din minut in minut folosind integrate CMOS. In afara de un numarator (CD4060, CD4040, CD4020, care o fi el) mai trebuie o sacosa de porti logice sau 500 de grame de diode si 1kg de rezistente (depinde de abordare).

Altfel, un CD4040/CD4060 si o retea RC + potentiometru este suficienta pentru o precizie de 2-3 secunde, sau mai putin, daca se folosesc componente de calitate rezonabila. Daca precizia trebuie sa fie de minim 10-6 secunde, atunci trebuie un oscilator termostatat :reytre

Link spre comentariu
Acum 2 minute, nico_2010 a spus:

Va fi distractiv sa realizezi un timer de 15 minute si reglabil din minut in minut folosind integrate CMOS. In afara de un numarator (CD4060, CD4040, CD4020, care o fi el) mai trebuie o sacosa de porti logice sau 500 de grame de diode si 1kg de rezistente (depinde de abordare).

Altfel, un CD4040/CD4060 si o retea RC + potentiometru este suficienta pentru o precizie de 2-3 secunde, sau mai putin, daca se folosesc componente de calitate rezonabila. Daca precizia trebuie sa fie de minim 10-6 secunde, atunci trebuie un oscilator termostatat :reytre

Foarte bine , incurajator. 

Posteaza te rog schema.

Multumesc.

Link spre comentariu

Nu raspunde cerintelor de reglare din minut in minut (pana la 15 minute) a temporizarii!

L.E.: Ce am prezentat eu este "trailer-ul filmului". "Filmul complet", adica temporizatorul complet - si care raspunde cerintelor - e contracost.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări