Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

UPS de putere mica si tensiune 12V si 5V

Postări Recomandate

• Răspunsuri 377
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ai dreptate... Am pus o sursa de 12V in loc de baterie (in simulare) si, chiar daca intra in limitare de curent, tensiunea nu mai coboara mai mult decat tensiunea bateriei.

Abia astept sa-mi vina si bateria reala... Am dat comanda de marti si nici acum nu am primit nici un raspuns. Am trimis mail-uri, am scris pe whatsapp, am dat SMS, am sunat... degeaba, are tel inchis. Voi ati cumparat vreodata de la firma asta: Acumulator stationar 12V 5,1Ah F2 AGM VRLA TED Electric TED1251 (smartdis.ro) ? Imi e teama sa nu fie tzeapa. Ca am mai si platit inainte cu cardul... :tryre

Link spre comentariu

Astazi m-am jucat un pic cu sursa de 150W... Esta asta de aici: LRS-150.cdr (tme.eu)

Merge foarte bine, doar ca are un singur defect: bazaie ! Se aude de la 4-5 metri ! :sparge:

Partea buna este ca de la un consum de 13W in sus, se opreste complet bazaitul. Am pus osciloscopul pe ea si are un riplu de 20 mVpp in dinte de fierastrau. Dar ce credeti ? Frecventa este 500 Hz ! Se vede ca e lucrata ingrijit si este de buna calitate, dar cu chestia asta au dat-o in bara rau de tot. Cum ma sa faci oscilator pe 500 Hz ?! In datasheet scrie ca merge pe 65 KHz, dar se pare ca o micsoreaza cand nu e consum. Cand trec de 13W se schimba forma riplului din dinte de fierastrau in ceva alte forme de frectente mult mai mari... Pana la urma, ce anume piesa din sursa asta produce efectiv acel bazait ? Oare traful ? Daca il scot si il bag intr-un lac ceva, o mai bazai ? 

Acum sper ca tot consumul insumat al aparatelor care vor fi conectate la ea sa treaca de 13W... in idle.

Nici stabilizarea nu este stralucita, scade vreo 900mV la consum de 8A.

IMG-20230106-204653.jpg

Link spre comentariu
6 hours ago, user72514 said:

Cum ma sa faci oscilator pe 500 Hz ?! In datasheet scrie ca merge pe 65 KHz, dar se pare ca o micsoreaza cand nu e consum.

Nu e oscilator la 500hz, si nu-si schimba frecventa ci regimul de lucru, asa cum zice @sesebe, de dragul randamentului la sarcini mici sursa intra in asazisul "burst mode", sau "pulse skipping", practic numarul pulsurilor scade foarte mult fata de frecventa normala de lucru, pana la un nivel suficient incat sa mentina iesirea la nivelul presetat.

Ce auzi tu este tocmai regimul ala pentru ca este unul repetitiv tocmai in spectrul audio, si nu e o consecinta a slabei bobinari a trafului sau mai stiu eu ce, ci este ceva normal si inevitabil. 

Singurul lucru pe care il poti face e sa te asiguri ca ai o sarcina minima permanenta peste nivelul de la care se intra in regim normal de lucru. O rezistenta din aia de 50W in corp metalic, fixata pe carcasa sursei...

Link spre comentariu

In fine, asta e... Cred ca o sa ating pragul ala de 13W... daca mai bag si ONT-ul de la Digi. Asta in "gol" cand dispozitivele nu sint puse la muna. Ca daca le utilizez creste destul consumul. Doar nu degeaba am luat sursa de 100W.

Uite asa arata tensiunea in gol si cu sarcina:

Link spre comentariu

Acum am dat-o in functiune, alimenteaza deja serverul... O sa verific cand il opresc.

Mai ma gandeam la o chestie... Mai am de cumparat convertorul acela DC-DC de 12V/8A, de la Mean Well, recomandat de @Bandi Szasz... Dar e cam scump, 200 lei... Ce ar fi daca mi-as lua mai bine 4 LM-uri 2596 si as face 4 surse separate, de 2-3A pentru fiecare consumator in parte ? Ar iesi niste surse mai inferioare decat cu convertorul acela de la Mean Well ? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări