Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

UPS de putere mica si tensiune 12V si 5V

Postări Recomandate

• Răspunsuri 377
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@Bandi Szasz

La acea sursa se poate pune pune orice tip de acumulator ? Adica si cu litiu ? Sau doar din aia plumb-acid... ?

Cele plumb-acid in cat timp se incarca ? Mai greu decat cele cu litiu ?

Mai citii pe net si cica cele cu plumb-acid se incarca mai greu si trebuie sa le descarci complet inainte sa le incarci. Daca este asa, atunci mie imi trebuie acumulator Li-Ion. Dar oare se gaseste la 12V ? Si se pot incarca usor, se gasesc module care pot incarca acumulatori Li-Ion ?

Editat de user72514
Link spre comentariu

Ma gandesc ca nu se refera chiar la o descarcare totala, dar vor sa spuna ca sint acumulatori care trebuie folositi (pana se considera ca sint descarcati) si apoi reincarcati la loc. Nu cum e la litiu, sa-l descarci pana la 90% si apoi sa il incarci iar... La mine UPS-ul va functiona doar cand mai sint caderi de tensiune, care probabil ca tin 10-20 minute, si nu apuca bateria sa se descarce ca iar trebuie incarcata.

Cam asa arata (in teorie) ceea ce vreau sa fac...

Plan-NAS-1.jpg

Link spre comentariu

Sursa aia este pt baterii plumb-acid, cele li-ion necesita incarcare precisa si balansare. Insa treaba sta fix pe dos, bateriile plumb-acid detesta sa fie descarcati, vezi bateriile de pe masini, cam de cate ori crezi ca se descarca complet inainte ca alternatorul sa ii incarce mai non-stop cat timp merge motorul, UPS-urile, sistemele de back-up la alarme, etc.. toate folosesc baterii plumb acid. Exista o categorie de baterii plumb-acid fix pentru sisteme UPS / backup, li se zice "AGM" 

https://www.tme.eu/ro/katalog/baterii-plumb-acid_100247/?s_field=1000014&s_order=asc&limit=20&currency=RON&mapped_params=510:1447917;&gross_prices=1&page=1 

Tinuti incarcati non-stop la tensiunea de "float" (13.65V) producatorul garanteaza intre 6-9 ani.

Ca timp de incarcat sursa respectiva incarca cu 0.5A, imparti capacitatea bateriei cu 0.5 si aflii in cate ore se incarca de la 0% insa in rare cazuri o sa ajungi probabil sa-l descarci complet. De exemplu un acumulator de 7Ah se incarca complet de la 0% in 14 de ore.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

@Bandi Szasz Multumesc mult ! Intelegi exact ce intreb si stii sa explici extraordinar !

Uite, m-am hotarat sa fac orice e nevoie ca sa construiesc UPS-ul asta, chiar daca trebuie sa mesteresc putina electronica...

Si m-am gandit asa... Sa o luam logic... Un UPS are 4 module:

- modulul acumulator si circuit de incarcare 12V

- modulul sursa retea care scoate 12V

- modulul de iesire stabilizator (va fi cel recomandat de tine MEAN WELL SD-100A-12) 

- modulul de comutare intre primele 2 module la intrarea in stabilizator

Sa zicem ca nu voi folosi acea sursa, tot de la MEAN WELL, recomandata de tine, si imi voi face eu o sursa simpla de 12V cu transformator (ma rog, nici nu conteaza in faza asta). Deci inseamna ca eu trebuie sa ma ocup de toata partea de incarcare acumulator si comutare intre ele... Ce fel de acumulator imi recomanzi in cazul asta: plumb-acid sau litiu (LiFePO4) ? Care s-ar potrivi mai bine regimului meu de lucru (descarcare mica apoi reincarcare la loc, foarte rara (cand cade curentul)) si la care ar fi mai sumplu de construit modulul de incarcare ? Cred ca ar fi chiar interesant sa-mi fac eu circuitul de incarcare,ca in felul asta pot sa-l fac oricat de performat vreau. 

Eu am gasit asa:

- Pentru plumb-acid:

* AGM VRLA Acumulator 12V 5.1Ah F2, AGM VRLA, TED A0061963 TED... (globstar.ro)

* 53033 QOLTEC - Acumul: plumb-acid | 12V; 4,5Ah; AGM; nu necesită întreţinere; ACCU-HP4.5-12/Q | TME - Componente electronice

- Pentru Litiu:

* Acumulator LFP 12V/4Ah (ev-mag.ro)

(oare o avea circuit din ala de echilibrare in el ?)

Mi-ar fi placut mai mult de litiu, ca e mai nou, mai de viitor, se incarca mai repede... Dar cum cunostintele mele in domeniul asta sint limitate, astept sa vad ce zici si tu. 

Cele cu plumb-acid se incarca cu 500 mA, nu merg cu mai mult ? Vad ca si cea de litiu se incarca cu 800 mA, deci nu prea ar fi mare diferenta. Desi nu inteleg de ce e asa, ca astea cu litiu parca stiam ca se incarca mai repede, intr-o ora, doua... cum e la tel.

Am nevoie de vreo 4000 mAh. Consumul este de 1A la minim, 2A in lucru normal si probabil vor mai fi ceva varfuri scurte si ocazionale de curenti mai mari. Dar consumul de baza asta este, 1-2A. Si atunci, cu 4000 mAh, m-ar tine si pe mine 1:30-2:00 ore... 

Editat de user72514
Link spre comentariu

Li-ion cat si LiFePo4 sunt mai scumpe de obicei si ca back-up nu prea ofera nici un avantaj pentru ca sunt baterii gandite pentru ciclari, LiFePo4 rezista la 3000 de descarcari si incarcari fara sa sufere pierderi mari de capacitate cat timp plumb-acid rezista doar la vro 150, cam asta este motivul pentru care LiFePo4 a devenit popular in sistemele solar unde sunt incarcati si descarcati zilnic. Daca chiar vrei poti lua si LiFePo4, pachetele de baterii gata asamblate au BMS-uri in interior insa trebuie incarcati cu incarcator dedicat ( CC + CV ) altfel daca depasesti tensiunea maxima de incarcare fac foarte urat.

Ca timp de incarcare se pot incarca si cele plumb-acid mai repede, de obicei UPS-urile incarca cu 1 - 1.5A, cele Li-ion si LiFePo4 pot fi incarcati cu pana la 1C ( adica cu un curent egal cu capacitatea lor ), de exemplu acel LiFePo4 pus de tine pentru ca are 4Ah poate fi incarcat cu pana la 4A, de obicei se merge pe incarcare lenta pentru ca circuitul de incarcare e facut foarte simplu cu un LM317 si pentru ca sunt solutii de back-up nu necesita incarcare mega rapida.

Un circuit simplu pentru plumb-acid ar fi asta, din R3 jonglezi curentul de incarcare, cu valoarea de 0.5ohm o sa incarce cu +/- 1.2A, iar cu 1.2ohm o sa fie +/- 0.5A. Iar in loc de R2 poti pune un semireglabil din care reglezi tensiunea la 13.6 - 13.7V. ( circuitul este pentru 6V, insa din R2 se poate regla tensiunea pentru 12V )

schematic

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Bandi Szasz a spus:

Li-ion cat si LiFePo4 sunt mai scumpe de obicei si ca back-up nu prea ofera nici un avantaj pentru ca sunt baterii gandite pentru ciclari, LiFePo4 rezista la 3000 de descarcari si incarcari fara sa sufere pierderi mari de capacitate cat timp plumb-acid rezista doar la vro 150

Imi e foarte greu sa ma hotarasc ce sa aleg, eu necunoscand mai nimic despre acumulatori... La cei cu litiu imi e cam frica sa nu dau foc la casa, ca am vazut si eu ce urat fac daca sint abuzati. Si cei cu plumb AGM par destul de atragatori, pentru ca sint mai ieftini, se gasesc mai usor... Eu am gasit pe net urmatoarea informatie despre ei: "As a rough estimate, AGM lead-acid batteries may be able to withstand between 500 and 1,000 deep discharge and recharge cycles, depending on the specific model and the charging and discharging rates." Si ma gandesc ca daca sint acumulatori facuti special pentru UPS-uri, atunci... ce sa mai comentez eu. Banuiesc ca stiu ei mai bine ce au facut acolo. Nu ?

Cele de la TED or fi de calitate ? Ca vad ca sint foarte populare...

Editat de user72514
Link spre comentariu
Acum 4 ore, dumitrumy a spus:

Si care mai este functia BMS-ului?

Cele tipice chinizesti in jurul lui DW01 sunt mai mult ultima linie de protectie. DW01 are protectia de supra incarcare la 4.3V si descarcare la 2.4V, eu personal nu as lasa BMS-ul ala sa deconecteze incarcarea la 4.3V acum fiecare cu limitele personale. Cu siguranta exista si BMS-uri mai bune si complexe insa majoritatea sunt in jurul lui DW01.

Pentru aplicatii simple cu incarcare pana la 1.5A merge un simplu modul buck chinezesc cu CC+CV ( varianta cu 2 sau 3 potentiometre). Eu personal folosesc un ImaxB6 pentru incarcat "jucariile" facute cu acumulatori Li-ion si filetantele convertite la Li-ion chiar daca i-am pus BMS-uri pentru ca stiu ca ImaxB6 face balansare corecta in timpul incarcarii.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu
Acum 1 oră, Bandi Szasz a spus:

Pentru aplicatii simple cu incarcare pana la 1.5A merge un simplu modul buck chinezesc cu CC+CV ( varianta cu 2 sau 3 potentiometre).

Eu nu reusesc sa vizualizez cum anume se integreaza acest modul in schema mea de UPS... In primu rand nu inteleg cum anume s-ar face incarcarea acumulatorului meu AGM in acest circuit... Deci aplic o tensiune stabilizata si limitata in curent pe bornele bateriei. Ok... Apoi cat o las ? De unde stiu cand s-a incarcat complet ? Cine opreste incarcarea cand e gata ? Sau folosesc acel "float charging" adica sa las bateria conectata permanent la acea tensiune ? Dar daca e asa, cum se comunta intre cele 2 tensiuni, ca tensiunea de incarcare initiala e mai mare decat cea de float charging ? Apoi ce se intampla daca consumatorul trage curent in timp ce ea se incarca... ? 

Editat de user72514
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări