Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

UPS de putere mica si tensiune 12V si 5V

Postări Recomandate

• Răspunsuri 377
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 27 minute, user72514 a spus:

Am facut electronica din mare pasiune... Dar eu zic ca 15 ani este destul...

Am descoperit electronica la varsta de 10 ani.... și, nu m-am mai despărțit de ea.... au trecut de atunci aproape 53 de ani... și sper să o mai practic ceva ani, cât o da Domnul! 

Link spre comentariu
Acum 19 ore, user72514 a spus:

Am facut electronica din mare pasiune... Dar eu zic ca 15 ani este destul... Omul are doar o singura viata, iar pe lumea asta sint atatea lucruri frumoase. E pacat sa imi irosesc viata doar pe electronica.

Inseamna ca ai practicat-o de nevoie sau din obligatie si nu din pasiune!

Link spre comentariu
On 12/10/2022 at 8:50 PM, validae said:

Regretatul coleg @Gsabac...

Disparitia lui ma deprima si acum, era un om asa cum mi-as dori sa fiu si eu la varsta lui!

Mai avem pe Dl Puscas ( @rosmarin ) care deasemenea la o varsta respectabila lucreaza mai mult si mai bine decat multi tineri. Sa-l tina D-zeu cat mai multi ani tanar si cu letconul in mana!

12 hours ago, user72514 said:

Ok, daca stiti dvs mai bine de ce am facut eu electronica... atunci bine. :) 

Dudi, abia acum mi-am dat seama cine esti, bine ai revenit pe aici :)

Link spre comentariu

@user72514 bine ai revenit.

Nu zic ca cea mai buna este solutia mea dar eu asa as proceda:

- pt alimentare 12V si 5V as utiliza un buck-boost setat la 12V-12.5V si minim 6-8A, iar din el cu un buck obtin si 5V la minim 3-4A.

- acest buck-boost trebuie sa poata functiona intre 10-18V la intrare (ar fi de preferat sa se opreasca la 10V ca sa protejeze acumulatorul) si il conectez la bornele acumulatorului si sursei prin doua diode (varianta ieftina) sau un modul dublu gen dioda ideala (cauta O-ring controllers pe net).

- pt alimentare din retea sint prea multe variante ca sa le amintesc si cred ca te descurci si singur Dudi.

Link spre comentariu

@user72514

UPS clar. Nu trebuie sa fie nou, se gasesc pe olx de la firme consacrate gen APC sau EATON. Daca ai nevoie de o perioada mai lunga de back-up, poti sa folosesti un acumulator de un amperaj mai mare de 7.2A (cum e standardul). Se va incarca mai greu dar oricum timpul de incarcare e mare la acumulator de UPS. Avantajul e ca nu risti sa dai foc la casa si bugetul e prietenos, max 200-250 de lei.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 09.12.2022 la 21:44, Bandi Szasz a spus:

Depinde de buget, o combinatie foarte buna pentru tine ar fi:

• Sursa Mean-Well AD-155A, are iesire pentru baterie 12V cu circuit de incarcare si comutare retea-baterie. 
  • Sursa stabilizare 12V Mean-Well SD-100A-12, il legi la iesirea celeilalte surse si va asigura 12V stabili la iesire indiferent de tensiunea bateriei, cei 12V de aici ii duci la consumatorii de 12V.
  • O sursa buck pentru a obtine 5V de la 12V.

Dar nu inteleg de ce mi-ai recomandat si modul de stabilizare... Sursa principala (prima) nu e deja stabilizata ? Ca vad ca scrie Load & Line Regulation 0.5%. Asta nu inseamna stabilizare ?

Link spre comentariu
La 25.12.2022 la 1:49, user72514 a spus:

Dar nu inteleg de ce mi-ai recomandat si modul de stabilizare... Sursa principala (prima) nu e deja stabilizata ? Ca vad ca scrie Load & Line Regulation 0.5%. Asta nu inseamna stabilizare ?

Prima sursa adica cel de 220V -> 12V va trebuii sa lucreze peste 12V, mai precis pe la 13.7V pentru a putea incarca bateria ( bateria are tensiunea maxima de 14.5V insa pentru incarcare lenta asa numit "float charge" ajunge 13.7V). Bateria la randul sau incarcat complet o sa aiba 13.7V si descarcat complet pe la 11.5V, daca la iesire nu iti trebuie fix 12V ci te multumeste si cel mai important cele alimentate permit plaja de tensiune 11.5 - 13.7V atunci nu iti trebuie modul de stabilizare (sursa a doua). De obicei standardul de alimentare permite o plaja de +/-10%, care la 12V inseamna 13.2V, alimentand acel device cu 13.7V e loterie, unele merg bine mersi altele nu prea, depinde ce surse de stabilizare au in interior.

Deci pe scurt a doua sursa este pentru a aduce plaja de tensiune a bateriei in diverse stadii de incarcare la fix 12V.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Am tot stat si m-am gandit si parca nu imi vine sa cred ca e asa...

Daca sursa asta AD-155A e data ca scoate tensiune intre 12 si 14.5V, eu cred ca mai departe nu il intereseaza pe utilizator ce se intampla. Daca o setez la 12V atunci o sa am 12V indiferent de orice... ca e pe priza sau pe baterie... Asa ar fi normal.

Cand se intrerupe curentul la priza, ce face ? Imi conecteaza direct bateria pe iesire ? Ar fi aiurea daca ar fi asa, sursa e data ca sursa stabilizata, indiferent ca functioneaza de la priza sau pe baterie. Ar trebui sa aiba ea un circuit intern care sa stabilizeze si tensiunea de la baterie si sa scoata 12V cat am setat, chiar daca ea are 14 sau 11.

Imi e asa de ciuda ca nu mai stiu electronica ! :(

Editat de user72514
Link spre comentariu

Exact aia face, cand pica curentul la priza comuta direct bateria cu un releu, uite cum arata sursa din fata, intre terminalele B+ si B- se vede releul care comuta iesirea de pe sursa stabilizata pe baterie fara alte circuite de stabilizare. 

SURSĂ CU BACKUP AD-155A - Module de alimentatoare tampon - Delta

Aici ai fisa technica a sursei https://www.tme.eu/Document/01801db16b446d9aabb424c996bc5283/ad-155.pdf, pe ultima pagina ai schema de principiu unde se poate vedea ca circuitul de feedback se duce inapoi pe partea de inalte catre blocul de "PWM & PFC control" nu are nici o treaba cu bateria.

Pare si este aiurea, mi-ar fi placut si mie sa aiba si partea de stabilizare cand comuta pe baterie sa nu iau inca o sursa sa am n surse una peste alta insa nu are stabilizare pe partea de baterie si dupa cateva zile de cautari nu am gasit alta sursa care sa aiba, cel putin nu de la firme OK, nu este exclus sa nu aiba chinezii ceva sursa insa eu am zis ca nu pun echipament de cateva mii de lei pe mana unei chinezisme de surse.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări