Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

UPS de putere mica si tensiune 12V si 5V

Postări Recomandate

• Răspunsuri 377
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu suport ventilatoarele...

Dar nu prea are ce sa se incalzeasca la asta, ca e totul facut cu surse si convertoare cu eficienta mare. In plus, cred ca vor fi folosite la jumatate din capacitatea lor majoritatea timpului... Racirea se va face pasiv. Partea de sus va fi toata din tabla perforata, si chiar si jos o sa-i dau niste gauri...

Link spre comentariu

S-a dus dracu totul... Imi curge un lichid pe la borna negativa a bateriei... Si arata ca mai are 12.9V, can normal ar fi trebuit 13.7, ca e incarcata complet. A stat conectata in permanenta la incarcator, care da fix 13.7V. Nu s-a incalzit deloc. De la ce sa fie ?

Cica motivele pentru care poate sa curga lichid din ea sint urmatoarele:

• Overcharging: If the voltage applied to the battery is consistently too high, it can cause the battery to overheat and generate excessive gas, leading to a leak.
  • Overloading: Excessive current draw from the battery can also cause excessive gas generation, leading to a leak.
  • Vibration or physical damage: Physical damage to the battery casing or excessive vibration can cause cracks or breaks in the battery, allowing acid to leak.
  • Manufacturing defect: In some cases, a manufacturing defect can result in a weakened battery casing or faulty valve that allows acid to escape.

La mine, 2 si 3 n-a fost cazul.... Daca excludem defect de fabricatie, mai ramane doar overcharging. Dar cum dracu se intampla asta daca tensiunea pe incarcator a fost in gama de float charging specificata de producator (13.5 - 13.8V), si anume 13.7V in cazul meu ?

IMG-20230202-175956.jpg

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu
La 09.12.2022 la 11:10, Bandi Szasz a spus:

Eu am asa, sursa de 28V urmat de un modul chinezesc buck cu CC+CV care incarca bateriile, o dioda legata la iesirea sursei de 28V si o alta dioda pe baterie si cele 2 diode (catodul) legati impreuna si pe intrarea convertorul dc-dc. Atat timp cat este curent la retea prin cele 2 diode sursa de 28V are prioritate avand tensiunea mai mare iar cand pica curent si dispare tensiunea de 28V prin cealalta dioda apare tensiunea de pe baterie instantaneu, convertorul dc-dc se asigura ca indiferent de sursa alimentarii ( 28V sau tensiunea bateriei) pe iesire am constant 24V care alimenteaza imprimanta.

@Bandi Szasz Deci tu chiar ai configuratia asta pe care vreau sa o fac eu ? Adica chiar ai o baterie AGM pe care o tii non-stop in circuitul asta alimentata la 13.7V si nu a curs nimic din ea pana acum ? Mie parca nu imi vine sa cred ca e posibil asa ceva... Chiar mi-a fost frica ca asa se va intampla. Pentru ca ar fi prea frumos ca sa poti sa tii o baterie alimentata non-stop fara sa mai faci circuite complicate de deconectare... A mea chiar nu avea nici un motiv sa curga din ea, pentru ca ajunsese la curent de 15mA si nu s-a incalzit niciodata. De obicei cand se produce supraincarcarea, bateria fierbe si de aceea curge din ea, din cate am inteles... 

Nici nu stiu ce sa mai fac... Am dat si cablajele la fabrica... Daca e sa nu mearga varianta asta, chiar am incurcat-o... 

Va rog daca puteti sa-mi spuneti daca a reusit cineva sa tina o baterie pe termen lung la 13.7V fara sa se strice (sa curga din ea).

Pentru mine n-ar fi o problema daca am nimerit o baterie defecta. Iau alta si gata. Dar pe mine ma ingrozeste gandul ca s-ar putea sa nu mearga ceea ce vreau eu sa fac, adica sa tin bateria conectata non-stop.

Ce sa fac, sa mai incerc alta ? Daca da, ce firma imi recomandati ? Eu acum am avut TED1251...

Link spre comentariu

Da, am configuratia respectiva functionala de 1 an de zile, cu singura diferenta ca al meu este la 24V cu 2 baterii in serie, mentinute in float charge ( 27.4V) non-stop. Sincer nu stiu ce sa iti zic, nu stiu ce o fi putut patii acumulator tau, poate colegii mai experimentati cu baterii stiu sa iti spuna, insa in mod normal nu ar fi trebuit sa pateasca nimic in float charge, asa functioneaza mai toate UPS-urile de pe rafturi.

Eu am bateriile astea luate de pe TME

20230202-235205.jpg 

Link spre comentariu
5 hours ago, Blacksmith said:

S-a dus dracu totul... Imi curge un lichid pe la borna negativa a bateriei... Si arata ca mai are 12.9V, can normal ar fi trebuit 13.7, ca e incarcata complet.

...

Nu. Nu s-a dus ...

13,7V este tensiunea bateriei (Pb-Acid) în regim de ”float” (de menținere), adică sub încărcare permanentă.

12,9V este tensiunea de baterie încărcată 100%, în stocare, la câteva ore de la deconectarea de redresor.

Atenție! Funcție de tehnologia internă, tensiunile la bateriile (acumulatorii) VRLA AGM = Absorbent Glass Mat. (fibră de sticlă absorbantă) diferă de VRLA GEL cu 0,2-0,3V.

image.jpeg.b191b121f44b46a8d6ffd6f45d208756.jpeg

Scurgerea de lichid pe la borna - este un defect de fabricație (neetanșeitate) cum bine zice și @validae, eventualele gaze de supraîncărcare apar sub capacul central sub care există supape-ventil.

Mno ... chinezării ...

Editat de string
Link spre comentariu

M-am uitat si nu exista nici o crapatura... Chiar nu inteleg pe unde iese... Initial am crezut ca o fi cazut apa pe ea ca am un geam care se deschide exact deasupra montajului si m-am gandit ca o fi fost zapada pe el si s-a dezghetat si a curs pe ea... Dar pe urma am sters lichidul ala cu un servetel si dupa vreo 10 min iar era o picatura mai mica in acelasi loc... Am mirosit si nu avea nici un miros, nu fumega... parca era apa. Bateria a stat mereu cu bornele in sus, nu am culcat-o pe o parte... Am luat si eu TED ca am vaut ca sint foarte populare, am crezut ca e firma buna. Sint olandeze, nu chinezarii...

Deci ziceti ca mai am o speranta... ? Hm... Atunci sa o iau si eu pe aia pe care a testat-o @Bandi Szasz , din poza de mai sus...

Link spre comentariu

P.S.

La bateriile ”clasice”, chestiunea asta cu încărcarea permanentă în ”tampon” la curenți mici nu se recomadă pentru că totuși apar coroziuni ale grătarelor și degajări de gaze (apă).

Nici măcar la acumulatorii de telefon sau laptop nu se aplică, sursele deconectează automat încărcarea la baterie ”full” sau o continuă intermitent cu impulsuri de curent de valoare considerabilă.

Adică sunt mari șanse să constați că ai făcut ”perfuzie continuă” pe Vfloat la o baterie ”moartă” ca și capacitate disponibilă la eventuală descărcare. Eu am pățit-o.

Prefer încărcarea ciclică, clasică. Asta însă nu merge la UPS-uri ci la alte aplicații.

Link spre comentariu

Ok, am sa o iau pe cea SSB recomandata de @Bandi Szasz...

Dar oare nu pot sa o mai folosesc si pe asta asa cum e pana moare de tot ? Ca ati zis ca la 12.9V, cat are ea acum, este inca buna... Daca ii reduc tensiunea de incarcare la 13.6 sau chiar 13.5V (ca atat zice in detasheet ca e minimul), nu o fi mai bine ? Nu se mai incarca bine la 13.5 V, sau ce se intampla ?

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

Scutură la ureche bateria și vezi dacă se aude lichid în ea(e posibil ăla de a vândut-o să o fi revigorat cu apă distilată),și ca să te convingi pe unde scapă apă(poate te păcălește și nu scapă pe la borna -),scoate cu un cutter capacul de plastic de sus,dintre borne,unde o să găsești 6 dopulețe clopoțel de cauciuc;vezi exact ce-i acolo.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări