Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

UPS de putere mica si tensiune 12V si 5V

Postări Recomandate

• Răspunsuri 377
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 20 ore, Bandi Szasz a spus:

exita op-amp uri cu consum de uA

Imi poti recomanda un astfel de op-amp, care sa se gaseasca si usor (de preferat la TME sau Mouser) ?

Am nevoie de un semnal logic "high" atunci cand tensiunea de alimentare scade sub o anumita tensiune(reglabila cat mai fin). Se poate face asta cu op-amp ? Eu nu prea inteleg cum as putea face asta, pentru ca tensiunea care trebuie monitorizata de op-amp, e chiar tensiunea lui de alimentare...

Iar in cazul asta nu e nevoie de un comparator, in loc de op-amp ?

Citat

If you only have the variable supply voltage as a reference, you can still use a comparator or an opamp to detect when the supply voltage drops below or goes above a certain threshold.

One way to do this is to use a voltage divider to generate a reference voltage that is a fraction of the supply voltage. For example, if you want to detect when the supply voltage drops below 12V, you can use a voltage divider with a resistance ratio of 1:2. This will generate a reference voltage of 6V when the supply voltage is 12V.

You can then connect the output of the voltage divider to the inverting input of the comparator or opamp and connect the supply voltage to the non-inverting input. The output of the comparator or opamp will be high when the supply voltage is above 12V and low when it drops below 12V.

It's important to note that the voltage divider should be chosen accordingly to the supply voltage range, the comparator/opamp's voltage range and the voltage level you want to detect. Also the voltage divider should be able to handle the current needed for the comparator/opamp inputs.

Another approach would be to use a voltage reference IC to generate a stable reference voltage, such as LM385, LM336 or LM4040.

Also, it is possible to use a Schmitt trigger circuit which is a comparator with hysteresis. This circuit can effectively eliminate noise and unwanted oscillations.

Hai ca m-a salvat AI-ul ! :dans:

Dar oricum am nevoie de niste recomandari de op-amp sau comparator (ca nu stiu care e diferenta intre ele) care sa consume putin si sa se alimenteze pana pe la 14V.

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

.......si marmota invelea ciocolata in staniol. 

Eu ti-am spus cum este corect sa faci, tu faci cum vrei.

Iar legat de intrebare, exista integrate specializate pt functiile astea, generatoare de " power good " sau de reset. Si se pot gasi si cu praguri standard in functie de baterii.

Link spre comentariu

Pentru alimentare de la baterie ar merge "MC33172D" consum de 200uA, exista si modele cu consum mult mai mic sub 50uA dar trebuie alimentate cu tensiune mica (de obicei cu 5V). In cazul de fata da ar trebuii folosit ca comparator ( op-amp merge folosit si ca comparator), iti trebuie o tensiune de referinta ( fie ceva dedicat gen TL431 sau ceva simplu cu un zener).

De asemenea exista si circuite specializate de supraveghiere si resetare TL7702 sau TL7705, cu referinta interna si tot ce trebuie, extern mai ai nevoie de un divizor de tensiune sa aduci pragul bateriri la referinta interna.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Sesebe, eu am o regula generala in viata de la care nu ma abat niciodata, si anume: Eu nu urmez orbeste pe nimeni !

Sint perfect constient ca sint doar un amator in electronica si nu cunosc multe lucruri, sint dornic sa invat de la cei care au placerea sa ma ajute, dar nimic din ceea ce vine din exterior spre mine nu se pune in practica fara sa fie trecut intai prin filtrul creierului meu si sa primeasca aprobare. Da, pentru ca nu sint expert, pot gresi, dar vreau sa fie deciziile mele si greselile mele. Pentru ca altfel e ca si cand eu n-as exista, daca doar ar trece prin mine, fara sa-mi las amprenta personala. Iar asta este valabil pentru oricine... Eu verific fiecare informatie pe care o primesc, de la maturatorul de pe strada pana la savantul de premiu Nobel. Sintem toti oameni si oricine din lumea asta poate gresi... Nu exista entitate absoluta de referinta, care trebuie urmata orbeste, fara alte discutii si explicatii. 

Deci, prin concluzie, nu pot face cum ai zis tu decat daca inteleg de ce e mai bine sa fac asa.

Iar in general, daca esti profesionist si pasionat de electronica si vrei sa dai mai departe cunostintele tale pretioase urmatoarei generatii, atunci fa-o pana la capat din toata inima, nu doar pe jumatate.

Mie imi face tare placere sa discut cu voi aici, sa punem la cale fel si fel de scheme, sa le optimizam pana iese un lucru de calitate. Iar toata munca noastra de aici nu foloseste doar unui singur om ci intregii comunitati. Cand voi termina acest UPS va ramane in urma un lucru de calitate pe care oricine il va putea construi.   

@Bandi Szasz Mersi ! Ma apuc de cercetat imediat ! :freaza:

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

Fac o mica paranteza... Mi-a venit in sfarsit bateria. Are 12.6V dupa o ora de cand a fost adusa in casa din frigul de afara. Cred ca e ok, nu ? Imi era teama sa nu imi fi dat vreo vechitura care s-a descarcat in depozit pana la nivelul la care se defecteaza... Si deci, acum ce fac, o bag la sursa de 13,7V limitata la 1A, pe care am construit-o... Plus cu plus si minuns cu minus, da ? Si o las asa pana scade curentul...

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Blacksmith a spus:

Fac o mica paranteza... Mi-a venit in sfarsit bateria. Are 12.6V dupa o ora de cand a fost adusa in casa din frigul de afara. Cred ca e ok, nu ? Imi era teama sa nu imi fi dat vreo vechitura care s-a descarcat in depozit pana la nivelul la care se defecteaza... Si deci, acum ce fac, o bag la sursa de 13,7V limitata la 1A, pe care am construit-o... Plus cu plus si minuns cu minus, da ? Si o las asa pana scade curentul...

Exact, este aproape incarcara la 12,6v

Link spre comentariu

Am dat sa o incarc... I-am aplicat 13.7V... A luat curent mare (1A) cateva secunde, a scazut tensiunea, apoi a inceput sa scada curentul si intr-un minut a ajuns la 150mA, iar tensiunea a urcat din nou la 13.7V. Apoi daca deconectez bateria si ii pun un consumator, scade pana la 12.3V si daca il opresc urca la 12.5V... Ce naiba inseamna asta ? E normal asa ceva ? Chiar sa fie incarcata complet deja ? Din cate am inteles pe la 13V se considera incarcata... O fi defecta ? Ce sa fac ca sa ma asigur ca e buna ?

Link spre comentariu
Acum 26 minute, Blacksmith a spus:

Ce sa fac ca sa ma asigur ca e buna ?

Foarte simplu, o descarci pe o rezistență cunoscută pînă pe la 11V , măsori timpul de descărcare, calculezi curentul mediu de descărcare și, de aici, capacitatea. Dacă este apropiată de ce scrie pe baterie, e OK.  Atenție, pe baterie poate să scrie C20 sau C10. Dacă o descarci mai repede (ceea ce este probabil pentru un test) o să obții o valoare mai mică. E normal așa.

Link spre comentariu

Eu aveam graficul asta :

voltage-band2.thumb.jpg.10a260182c205d4c7355038a59f4c742.jpg

Si nu prea se potriveste cu realitatea... Acum am lasat-o in sarcina cu 250 mA si s-a stabilizat tensiunea la 12.3V... In contextul in care se considera incarcata 100% pentru ca mai inainte nu mai primea curent de incarcare. Deci, 12.3 V cu o mica sarcine inseamna incarcare 100% ? In graficul de mai sus ar corespunde o incarcare de 50%. Inseamna ca nu am cum sa detectez nivelul de incarcare, daca nu are nici o logica...

@UDAR 11V cat la suta ar insemna ? Ca cica nu e bine sa o descarci mai mult de 20%...

Ca sa formulez mai simplu: Pana la ce tensiune la bornele bateriei e sigur sa o descarc ca sa nu se strice ? Dar mentionati si daca se refera la tensiunea in sarcina sau in gol.

Bateria mea e asta: AGM Battery TED1251F2 12V 5.1Ah (tedelectric.eu)

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

Graficul ăla e pentru tensiunea în gol, după un timp de odihnă, etc.... 

11V ( teoretic până la 10.8V ar trebui descărcată dar diferența de capacitate e infimă ) înseamnă 100%. Nu are nimic dacă o descarci până la 11V - în UPS-uri până la cât crezi că se descarcă ? Până o deconectează protecția la supradescărcare ! Adică tot pe la 11V. 

Sigur, dacă repeți de multe ori chestia asta îi scurtezi viața. Ideea e să nu o ții descărcată. Deci imediat după descărcare să o reîncarci. 

COMPLETARE. O baterie parțial încărcată (care poate nici nu este în perfectă stare) nu se încarcă complet la 13.7V. Încărcătoarele inteligente incarcă cu limitare de curent pînă la 14.4V, stau aici până curentul scade la un anumit nivel apoi coboară pe la 13,7V și mențin acolo - poate fi ținută aici un timp nedeterminat.

Editat de UDAR
Link spre comentariu
Acum 3 ore, Blacksmith a spus:

.... Eu verific fiecare informatie pe care o primesc, de la maturatorul de pe strada pana la savantul de premiu Nobel. 

......... 

@Bandi Szasz

Vorbe în vint! 

Dacă verifici tot atunci dece nu ai verificat cum trebuie conectate acele întrări? In datasheet sau alte surse de încredere dacă în datasheet nu-i specificat. 

Spor cu bateria! 

Link spre comentariu

Sesebe, e ok. Accept ca nu poti sa intelegi felul meu de a fi... Mergem inainte si asa, nu e problema.

Eu ti-am zis, din ce am verificat eu nu spune nicaieri ca nu e bine sa legi intrarile logice la masa. Unde altfel ai putea sa le legi ? Daca stii mai multe, eu te astept sa vorbim. Daca nu, ce as putea sa fac mai mult...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări