Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

UPS de putere mica si tensiune 12V si 5V


Postări Recomandate

Salut ! 

Am niste harduri externe pe care vreau sa le conectez la un hub, apoi la un Rasberry Pi 4 si apoi la router. Fiecare are un alimentator al lui, din asta simplu in comutatie. 

Problema este ca daca se ia curentul in timp ce hardurile scriu/citesc, imi poate corupe datele sau strica hardurile. Si atunci as vrea sa protejez tot sistemul cu un UPS. 

Din cate am studiat, cica UPS-urile ce produc 220V tin doar cateva minute. Ceea ce mi se pare complet aiurea si inacceptabil. Bateria de la laptop e mult mai mica si tine cateva ore.

Acum... exista 2 variante prin care puteti sa ma ajutati: 1. Sa imi recomandati ceva bun sa cumpar gata facut, sau 2. sa imi dati o idee daca as putea sa fac eu, dar cumva o varianta cu ceva module, ca am iesit la pensie si nu prea mai am chef de electronica. Mentionez ca nu am ABSOLUT nici o cunostinta despre cum se incarca un acumulator.

Eu am gasit ceva foarte misto in genul asta: https://www.aliexpress.com/item/4000468833738.html Se inseriaza pe firul alimentatorului pe care deja il ai si cand se intrerupe curentul trece pe bateria de litiu de o are inauntru. Dar din pacate e prea mic pentru ce imi trebuie mie...

Eu as avea nevoie de urmatoarele tensiuni:

- Router: 12V/2A

- Hub cu 4xHDD: 12V/2A 

- Raspberry Pi 4: 5V/3A

Daca ar fi sa construiesc eu unul, cred ca tot in felul asta ar trebui sa-l fac. De exemplu as putea cumpara niste acumulatori + o placuta care sa-i incarce si poate restul mai fac si eu...

Ce ziceti, gasim o solutie ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 377
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

 

 

Acum 7 ore, user72514 a spus:

Din cate am studiat, cica UPS-urile ce produc 220V tin doar cateva minute. Ceea ce mi se pare complet aiurea si inacceptabil. Bateria de la laptop e mult mai mica si tine cateva ore.

 In primul rand autonomia UPS-urilor este data un consum maxim posibil (cel putin asa era cand am avut eu treaba cu ele), iar pentru laptop-uri autonomia este data cu laptopul in idle sau in cel mai bun caz la cele scumpe la un la o utilizare lejera.

 In al doile rand acumulatorii din UPS-uri au o constructie total diferita fata de cie din laptop-uri sau telefoane deoarece sunt facuti pentru alt regim de lucru.

 

 Pe de alta parte un PC are un consum foarte mare. Sistemul meu (PC+monitor+periferice) cu toate ca este entry level in idle tot trage de la priza 80-90W, in jocuri trage aproape 400W, iar in full load cu teste sintetice concomitent pe CPU si GPU sare de 500W. Daca as renunta la OC in sarcini grele cred ca ar scadea consumul cu cateva zeci de watti

 Pe laptop-uri nu am masurat consumul, dar la ce alimentatoare au nu cred ca trag mai mult de 100W (cele cu alimentator de 65W) daca sunt in full load si se mai incarca si acumulatorul in acelasi timp. Laptop-urile de gaming in full nu rezista mai mult de 20-30min pe baterie, uneori in jocuri grele nu rezista nici 10min, dar asemenea "masini" au alimentatoare de 250-350W pe iesite (pentru consumul de la priza trebuie luat in calcul si randamentul alimentatorului).

 

Acum 2 ore, franzm a spus:

Ajunge o baterie de 12V iar

Am ars electronica unui hdd conectandul direct la o baterie de UPS in urma unui pariu, adaptorul SATA to USB a scapat pentru ca avea atabilizator, dar HDD-ul era alimentat direct si nu a scapat.

Link spre comentariu

Am eu un "UPS" similar pentru imprimanta 3D, 2 baterii de UPS legate in serie ( eu am nevoie de 24V ),  un convertor dc-dc de la mean-well care scoate 24V indiferent tensiunea de alimentare.

 

   Eu am asa, sursa de 28V urmat de un modul chinezesc buck cu CC+CV care incarca bateriile, o dioda legata la iesirea sursei de 28V si o alta dioda pe baterie si cele 2 diode (catodul) legati impreuna si pe intrarea convertorul dc-dc. Atat timp cat este curent la retea prin cele 2 diode sursa de 28V are prioritate avand tensiunea mai mare iar cand pica curent si dispare tensiunea de 28V prin cealalta dioda apare tensiunea de pe baterie instantaneu, convertorul dc-dc se asigura ca indiferent de sursa alimentarii ( 28V sau tensiunea bateriei) pe iesire am constant 24V care alimenteaza imprimanta.

 

  Cred ca merge ceva similar si la tine, o singura bateria, un convertor dc-dc pentru a obtine 12V indiferent de starea bateriei si un modul buck pentru 5V sa alimentezi RPI. O sursa 220-12V (care sa poata fi reglat pe la 14V si ceva) capabila sa duca toti consumatorii + ceva extra sa incarce si bateriile in acelasi timp.

 

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

Puteți folosi UPS 12vcc pt CCTV  ca aici https://cctv-supraveghere.ro/surse-alimentare-si-ups/sursa-in-comutatie-cc-psub0915---12vcc~14vcc-15a.   Nu are timp de comutație între rețea și acumulator. Atenție totuși la recomanfdarea dl „franzm”  Pt 5 vcc folosiți un convertor step down 5vcc https://www.emag.ro/modul-dc-dc-step-down-lm2596-5v-5a-lm2596s-5/pd/D6NCP7MBM/

Link spre comentariu
Acum 58 minute, barbulescuorlando a spus:

Puteți folosi UPS 12vcc pt CCTV  ca aici https://cctv-supraveghere.ro/surse-alimentare-si-ups/sursa-in-comutatie-cc-psub0915---12vcc~14vcc-15a.   Nu are timp de comutație între rețea și acumulator.

  Modelul acela nu cred ca are functie de UPS, poate te gandeai la un alt model gen https://cctv-supraveghere.ro/surse-alimentare-si-ups/sursa-in-comutatie-back-up-cc-psu9c15bk--12vcc~14vcc-15a. Insa ma indoiesc foaaarte tare ca stabilizeaza iesirea cand este pe baterie, cel putin in poze eu nu vad nici un circuit buck-boost capabil sa sustina 15A, este doar un singur trafo cu un iC de 8pini ( probabil ceva TNY). In functie de necesitati poate merge poate nu, cum zicea un coleg mai sus s-a cam dus un HDD conectat direct la baterie care poate avea intre 11.5 - 14.6V ( sau 13.7V daca se incarca in mod float).  Eu am cautat foarte mult timp o solutie de-a gata pentru imprimanta dar nu am gasit nici o sursa cu functie UPS stabilizata, au si cei de la mean-well surse bune cu functie UPS dar pe partea de baterie nu au stabilizare, scoate cat are bateria pana se descarca eventual si se opreste sa proteje bateria.

Link spre comentariu

Am gresit link-ul https://www.supraveghere-camere.ro/cp-12-10u18-sursa-de-alimentare-cu-back-up-pentru-maxim-18-camere-de-supraveghere-12v-10a

 

Dar, da, nu stabilizează tens de ieșire. Singura soluție pe care o văd este un ups cu 24vcc ( doua baterii înseriate) apoi stabilizat la 12vcc cu  step down converter. Eventual câte unul pt fiecare hdd

 

https://www.dabstore.ro/sursa-alimentare-24v-merawex-zsp100-10a-18-24v-10a-5-iesiri-backup-optional-metal-p600909/

 

 

Editat de barbulescuorlando
Link spre comentariu

Depinde de buget, o combinatie foarte buna pentru tine ar fi:

  • Sursa Mean-Well AD-155A, are iesire pentru baterie 12V cu circuit de incarcare si comutare retea-baterie. 
  • Sursa stabilizare 12V Mean-Well SD-100A-12, il legi la iesirea celeilalte surse si va asigura 12V stabili la iesire indiferent de tensiunea bateriei, cei 12V de aici ii duci la consumatorii de 12V.
  • O sursa buck pentru a obtine 5V de la 12V.
Link spre comentariu

Sursa aceea de 350 lei e peste puterea mea de cumparare... Nici nu m-am gandit ca ar putea sa ma coste atat de mult o amarata de sursa... Ma gandeam sa dau maxim 200 lei pe toata sursa completa... Dar vad ca e imposibil...

 

In schimb, acel stabilizator SD-100A-12 pare promitator. Am sa-l studiez mai bine... Dar credeti ca livreaza tensiune buna pentru alimentat routere si hub-uri usb cu hard disk-uri ?

Si la fel si acel convertor DC-DC de 5V din link-ul de mai sus de pe eMag, imi place. Acela ar alimenta microprocesorul din Raspberry...

 

 

Editat de user72514
Link spre comentariu

Pai doar acumulatorul facut pentru utilizarea in regim de UPS costa 100-150ron (daca vrei litium pretul e mult mai mare). In plus ai nevoie de un stabilizatour de 12V/6->8 si de unul de 5V/3A, iar unele de calitate costa (daca accepti module ieftine trebuie sa fi pregatit sa cedeze in orce moment).

Link spre comentariu
Acum 12 ore, user72514 a spus:

In schimb, acel stabilizator SD-100A-12 pare promitator. Am sa-l studiez mai bine... Dar credeti ca livreaza tensiune buna pentru alimentat routere si hub-uri usb cu hard disk-uri ?

Si la fel si acel convertor DC-DC de 5V din link-ul de mai sus de pe eMag, imi place. Acela ar alimenta microprocesorul din Raspberry...

 

 

 

  Pentru sursa mai scumpa de 350 de lei exista optiuni mai ieftine, poti lua o sursa simpla care sa aiba pe iesire in jur de 14-15V, un modul buck CC+CV pentru incarcat bateria si trecerea intre retea si baterie il faci cu 2 diode. Insa varianta asta necesita putina munca si cunostinta sa poti lipii 2 diode si face niste legaturi.

 

  Sursa de 12V alimenteaza lejer router-ul si hard-disk-uri ( atat timp cat nu depasesti puterea lor), mean-well face surse foarte bune, eu folosesc exact aceasi sursa doar ca modelul de 24V, sunt foarte bine construite si stabile.

 

  Incearca sa eviti sursele foarte ieftine, recent am luat o sursa de 12V PNI de 10A de la care nu aveam pretentii pentu ca aveam nevoie sa alimentez o rezistenta de incalzire dar m-am speriat la cum arata, este mai cheala decat un mean-well de 4A nu as alimenta ceva sensibil cu surse de genu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări