Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Letcon PENSOL-IRON-N

UDAR

Postări Recomandate

Vă salut.

Dețin de mult timp letconul din titlu pe care am tot zis că-l folosesc dar am  tot amânat proiectul. Acum i-a cam venit sorocul - am timp și nu mai am decât un letcon (nu vă spun de care!) așa că am hotărât să finalizez proiectul de stație de lipit început cândva. Dar, surpriză! La măsurători am constatat că firele termocuplului fac contact destul de ferm - circa 7 ohm - cu firul ”de masă” . Din păcate nici măcar cu un capăt ci oarecum la jumătate . Dacă măsor tensiunea generată de termocuplu găsesc de exemplu 20mV între capete respectiv circa +10mV respectiv -10mV față de masă. Nu e chiar exact dar pe-acolo. Letconul a fost încălzit de vreo două-trei ori timp de câteva secunde sau zeci de secunde cu ocazia unor teste în rest a fost nefolosit.

Ați mai întâlnit/auzit așa ceva ?

Intenționez să-l folosesc oricum că decât să dau banii pe un element de încălzire la ce preț are acum mai bine cumpăr ceva mai serios.

Mulțumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

2

• Stefan

1

• zvonacfirst

1

• Bandi Szasz

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Eu folosesc un asemenea letcon de vreo doi ani cu o statie construita de mine. Maine pot sa fac masuratori pentru ca nu il am la indemana acum si revin. Eu am fost si inca sunt multumit de letcon desi nu este unul cu renume. Varful masiv asigura o anumita constanta a temperaturii, deriva termica obtinuta de mine fiind de +-2 grade. Problema este ca intre temperatura varfului si temperatura elementului de incalzire este o mare diferenta cu plus pentru acesta din urma tocmai din cauza acelui varf masiv. Ca sa am la varf 300 de grade, spre baza conului varful are cca 320 de grade ceea ce ma face sa cred ca elementul de incalzire este mult mai fierbinte. De aici posibile probleme. Dar poti sa scoti elementul si sa verifici vizual daca este avariat, fisurat sau supraincalzit. 

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu

Daca e vorba de cel alb cu manșon albastru se comportă identic și la mine. Adică măsurată rezistenta între pinii de la termocuplu și carcasa metalica am aproximativ 0 ohmi și măsurată tensiune am aproximativ jumătate între fiecare pin și carcasă. Letconul îl am din 2011 sau 2012 și încă funcționează însă de 3-4 nu îl mai folosesc.

Dimineață nu am avut timp sa măsor și în alt PENSOL complet negru, ce era diferit la ăla era chestia cu ESD.

Link spre comentariu

Asa se comporta si cel complet negru, l-a mine fata de carcasa metalica imi da 0.7 ohmi. La nivel de hobby la ce-l folosesc eu merge binisor de 2 ani fara probleme. Partea de control l-am facut digital si folosesc un max31855 pentru a citii termocupla. 

Link spre comentariu

Vă mulțumesc pentru răspunsuri. Eram decis să merg mai departe dar acum am mai mult curaj. O să văd cum o să tratez problema. Fie las liber firul de masă (fiind oricum legat prin termocuplu) fie folosesc un amplificator de instrumentație, o să vă țin la curent. 

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Al meu azi nu a vrut sa mearga. L-am desfacut si era copt bine la un fir. Culmea era albasru cu toate ca nu era niciun fir albastru acolo. Am izolat din nou si merge. Firul cu probleme e cel cu izolatia rosie

20221226-154839.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări