sesebe Postat Decembrie 5, 2022 Partajează Postat Decembrie 5, 2022 Pt ca userul "9iasmin" s-a suparat pe sat si nu vrea sa ne lamureasca si pe noi ce inseamna un LED galben, vreau sa gasim aici o metoda de a defini clar si fara loc de interpretare ce inseamna un LED galben , sau orice alta culoare. Vreau o discturie simpla si serioasa nu bataie de joc sau glume nesarate. Vorbesc chiar foarte serios: cum stabilesti ca un LED, un produs in general, are o anumita culoare fara ca cele doua sau mai multe persoane participante la discutie sa fie fata in fata si eventual nici sa nu poata vedea imagini clare cu produsul ??? Si ca sa nu fiu offtopic sau offforum, propun inca o tema de dezbatere: Cum stabilesti ca lumina unor LED-uri albe este RECE - CALDA - sau NEUTRA, fara a avea la dispozitie datasheetul lor? Link spre comentariu
daniels Postat Decembrie 5, 2022 Partajează Postat Decembrie 5, 2022 Acum 5 minute, sesebe a spus: Vorbesc chiar foarte serios: cum stabilesti ca un LED, un produs in general, are o anumita culoare fara ca cele doua sau mai multe persoane participante la discutie sa fie fata in fata si eventual nici sa nu poata vedea imagini clare cu produsul ??? Prin comparatie cu un obiect pe care toata lumea il accepta ca fiind galben. De ex floarea de floarea soarelui, lamaia, papadia, banana. Link spre comentariu
Stefan Postat Decembrie 5, 2022 Partajează Postat Decembrie 5, 2022 Cu un spectrometru calibrat. Astfel de întrebări pot continua la infinit: Iei 10 persoane și le pui să "cântărească" un sac de cartofi, cum știi că sacul are x Kg daca nu ai un cantar calibrat sau un etalon? Iei o baterie de 9V și pui 10 inși sa pună limba pe borne? Câți volti are? Care amplificator e mai HI-FI și mai HI-END după "măsurătorile" cu urechea? Link spre comentariu
daniels Postat Decembrie 5, 2022 Partajează Postat Decembrie 5, 2022 Acum 12 minute, Stefan a spus: Cu un spectrometru calibrat. 1. Daca ai , oare cati au? 2. Informatia genetica a unor plante poate fi mai calibrata decat un spectrometru. Link spre comentariu
Stefan Postat Decembrie 5, 2022 Partajează Postat Decembrie 5, 2022 @daniels nu am dar și prin comparație cu floarea soarelui tot apare n discuții. Când "aparatul de măsură" este un organ de simț atunci mereu vor apărea diferențe de la un individ la altul. Sigur găsești pe cineva care spune că floarea soarelui nu e de un galben perfect. Pe forum și dacă folosești un aparat de măsurat tot apare careva să-ți ceară metrologia valabilă. Deci cum facem? Link spre comentariu
sonic11 Postat Decembrie 5, 2022 Partajează Postat Decembrie 5, 2022 Am urmarit acel topic, si cred ca, colegu are probleme cu perceptia culorilor plus ca a investit o gramada de bani in 10 leduri Acum fiecare vede ce culoare crede. Link spre comentariu
modoran Postat Decembrie 6, 2022 Partajează Postat Decembrie 6, 2022 Eu cred ca fiecare defineste "galben" in felul sau, o parere subiectiva, fara legatura cu lungimea de unda a luminii emise. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 6, 2022 Autor Partajează Postat Decembrie 6, 2022 (editat) Acum 2 ore, modoran a spus: Eu cred ca fiecare defineste "galben" in felul sau, o parere subiectiva, fara legatura cu lungimea de unda a luminii emise. Tocmai asta este! Sint teste chimice (bazate pe fisii de hirtie imbibate cu turnesol de exemplu) unde culoarea pe care o va avea fisia dupa contactul cu solutia ce se doreste testata indica concentratia sau aciditatea solutiei. La toate acele kituri de test exista un mic tabel de echivalenta culori cu exemple pt fiecare culoare. Acum 10 ore, Stefan a spus: Cu un spectrometru calibrat. .................. Si astfel ce vei afla? Ca obiectul/lumina analizata are o anumita lungime de unda? Multa lume, eu cel putin, daca vad ca la un obiect/lumina analizata am o masuratoare de 585nm tot nu stiu ce culoare are. Culoarea efectiva ca denumire nu reprezinta altceva decit o conventie de interpretare. Ca sa nu fiu offtopic si @Dxxx sa mute topicul acesta la discutii diverse sau cine stie unde, vin cu o propunere de interpretare si va cer si voua parerea. Exista multe aplicatii pt smatphone care citesc culoarea. Nu se poate gasi si utiliza, macar local aici pe acest forum, o astfel de aplicatie asupra careia sa cadem toti deacord si sa o folosim pt a interpreta culorile? PS: ce ma enerveaza pe mine cel mai mult este comportamentul acesta de genul eu stiu cel mai bine, voi sinteti niste fraieri / prosti, numai eu am dreptate, daca nu esti de acord cu mine esti cel mai mare ignorant ETC. Colegul si-a facut cont si desi noi cei de pe forum am incercat sa-l ajutam, daca nu a primit raspunsurile pe care le vroia el, deja noi cei ce am pierdut timpul sintem niste fraieri si nu vrea sa mai auda de noi, vrea sa-si stearga contul. Editat Decembrie 6, 2022 de sesebe Link spre comentariu
Stefan Postat Decembrie 6, 2022 Partajează Postat Decembrie 6, 2022 1 oră în urmă, sesebe a spus: Si astfel ce vei afla? Ca obiectul/lumina analizata are o anumita lungime de unda? Multa lume, eu cel putin, daca vad ca la un obiect/lumina analizata am o masuratoare de 585nm tot nu stiu ce culoare are. Culoarea efectiva ca denumire nu reprezinta altceva decit o conventie de interpretare. Cine chiar are nevoie de asa ceva, aparat ieftin totuși fata de altele, sigur stie sa folosesa si functile lui precum "parametrii RGB". Sigur ca daca doar vrem sa discutam vorbe putem spune ca galben e textul asta sau asta. Daca imi spui 585nm habar nu am ce inseamna dar bag valoarea aici sau aici, ca s-a inventat internetul si pentru așa ceva nu doar pentru FB, si îmi zice ca nu e galben 100% ci ușor spre portocaliu RGB(255, 239, 0). Daca vrei galben iei 580nm adică RGB(255,255,0), deși si asta e discutabil daca te bazezi pe organul fiecăruia, poate galbenul LGBT este total diferit de ce știm noi. Cine are chef de despicat firul in paispe mereu o sa găsească ceva de comentat, toți sunt prosti si doar el e deștept. Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 6, 2022 Partajează Postat Decembrie 6, 2022 Nu am nici o intentie sa mut/modific vreun topic valid, si acest topic, precum si persoanele care au postat, sunt OK. Da, si eu ma gandeam la topicul original sa adaug ceva despre dorinta OP de a-si sterge contul, pentru ca s-a suparat... ON-TOPIC: - eu sunt de parere ca este vorba despre ceva subiectiv in a asocia culoarea fizic existenta cu notiunea acoperita de un anumit cuvant. Si cred ca sunt si parametri individuali dar si parametri istorici/culturali care concura la asta. Ca exemplu banal ... cred ca peste 95% din romani diferentiaza clar o visina de o cireasa, si ca aspect si ca gust. Insa mult peste 95% din englezi le definesc pe ambele ca "cherry" deci nici macar nu au o denumire in limbajul comun care sa faca diferfentierea. - daca situatia face sa fie necesara o obiectivare, atunci lungimea de unda/frecventa este ce defineste culoarea, dar asocierea intre cuvant si realitatea obiectiva ramane in continuare laxa. - daca cautati sa zicem la TME ledurile pe criteriul culoare, veti gasi diverse lungimi de unda sub acelas cuvant care spoecifica culoarea respectiva... Pe de alta parte nici nu prea exista in natura radiatii cu lugime de unda pura, ci intr-un interval mai mic sau mai larg. Poate doar laserul. - nu prea are absolut deloc relevanta vreun program care sa afiseze pe un ecran o culoare, pentru ca ecrane calibrate pe bune probabil ca nu au nici 1 la mie din utilizatori. De semenea cine lucreza cu leduri sau alte surse de lumina stie cat de mult variaza culoarea perceputa in functie de spectrul de iluminare a obiectului respectiv. - ce spuneam de laxitatea asocierii intre cuvant si realitatea obiectiv masurabila nu este valabil numai pentru culoare ci si pentru temperatura de culoare. Unii considera albul neutru la 4000K, altii la 5000K, probabil ca or fi unii si pe valorile intermediare - adica subiectiv. Presupun insa ca majoritatea considera culoare calda tot ce este sub 3000K si culoare rece tot ce este peste 6000K. Link spre comentariu
draku Postat Decembrie 6, 2022 Partajează Postat Decembrie 6, 2022 Acum 13 ore, sesebe a spus: Vorbesc chiar foarte serios: cum stabilesti ca un LED, un produs in general, are o anumita culoare fara ca cele doua sau mai multe persoane participante la discutie sa fie fata in fata si eventual nici sa nu poata vedea imagini clare cu produsul ??? Nu ai cum, decat prin raportarea la un sistem de masura unanim acceptat de catre toate persoanele implicate. Altfel, asa cum s-a mai scris, comparația este subiectivă, raportata la experienta si calitatea ”senzorilor” fiecarui participant. Link spre comentariu
stryx Postat Decembrie 10, 2022 Partajează Postat Decembrie 10, 2022 La 05.12.2022 la 21:44, sesebe a spus: Vorbesc chiar foarte serios: cum stabilesti ca un LED, un produs in general, are o anumita culoare fara ca cele doua sau mai multe persoane participante la discutie sa fie fata in fata Din pacate nu ai cum fara sa apara subiectivismul, termenul de "verde" de exemplu din vorbirea curenta defineste zeci poate chiar sute de nuante, la fel si "albastru", "rosu", etc. In plus depinde si de antrenamentul fiecaruia, de exemplu un tipograf, grafician sau un fotograf o sa diferentieze mult mai multe nuante si o sa le catalogheze diferit decat o persoana obisnuita. La 05.12.2022 la 21:44, sesebe a spus: eventual nici sa nu poata vedea imagini clare cu produsul ??? Posibilitatea ca o imagine sa fie redata diferit pe doua monitoare necalibrate este foarte mare. Chiar si pe monitoare calibrate tot apar diferente mici de nuanta, in plus este nevoie de poze realizate corect si cu post procesare adecvata (manuala sau automata). Singura varianta pe care o vad este sa se foloseasca standarde (pantone sau altceva echivalent/asemanator) sau sa se discute direct cu referire la lungimea de unda a luminii. La 05.12.2022 la 21:44, sesebe a spus: Cum stabilesti ca lumina unor LED-uri albe este RECE - CALDA - sau NEUTRA, fara a avea la dispozitie datasheetul lor? Singura metoda destul de precisa pentru nivel de hobby pe care o stiu este de a folosii o camera foto care afiseaza temperatura de culoare in diverse functii. Din poze si/sau ochiometric se pot face doar comparatii subiective grosolane. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Decembrie 12, 2022 Partajează Postat Decembrie 12, 2022 Vorbind strict la obiect: ledul galben are lungimea de unda de 570-590 nm. Si informatia se regaseste in foaia de catalog a producatorului, restul fiind semantica. L.E.: Si materialul semiconductor ar putea fi: GaAsP, AlGaInP sau GaP. Nuantele de galben sunt dictate de lungimea de unda a luminii emise de structura semiconductoare. Link spre comentariu
daniels Postat Decembrie 12, 2022 Partajează Postat Decembrie 12, 2022 Problema nuantelor nu este noua, in timp fiecare nuanta a capatat o denumire prin asociere cu ceva cunoscut. https://wikicro.icu/wiki/List_of_colors_by_shade#Yellow Link spre comentariu
Kosmin Postat Martie 21, 2023 Partajează Postat Martie 21, 2023 @sesebe nu ai precizat și "condițiile atmosferice" ....fiindcă imersat în azot lichid s-ar putea să lumineze pe alte lungimi de undă Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum