Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

lustra led

bobomarc

Postări Recomandate

Da, iti confirma si @sesebe mai curand discutam de ~3000lm pentru o camera normala, pentru activitati normale, cu suplimentare zonala pentru activitati care cer acuitate (o lampa de birou in zona respectiva).

Deci cam 15W pentru o instalatie cu randament (foarte) bun, pana spre 40-45W maxim - evident ar fi necesara o singura lustra din asta.

Acum camera ta sa zicem ca este dubla fata de una uzuala, dar puterea totala rezonabila ar fi oricum sub 80w (tu ai 350w)

Am o mare nedumerire:

- banda pusa de tine este una normala (ledurile sunt "culcate" pe PCB)

- poza cu lustra implica curbarea benzii pe o axa la 90 grade! adica ar trebui sa ai banda led cu ledurile puse pe o muchie, dar perpendicular pe PCBul flexibil. Doar asa ar urmari conturul si ar emite in jos.

Posibil sa fie emisia facuta orizontal si prin reflexie sa "scape" cate ceva si in jos... insa cu atenuare de cateva ori, ceea ce ar si explica de ce nu te da afara lumina excesiva... pentru ca pur si simplu se pierde.

Deci cum sta acolo banda? - poate pui o poza explicativa eu nu pot sa-mi dau seama cum s-ar putea altfel.

2. credeam ca zice @sesebe ceva despre sursa...

Zic insa eu: faci economie la poza???  Pai nu putei sa incadrezi totul?

Eu vad 4 circuite separate in comutatie. Ce cod au integratele?

Cum este reglajul, cum se face ca comanda si ce efect are pe iluminare? Nu inteleg de ce 4 canale (or fi si mai mult de 4 ca te-ai zgarcit la spatiu).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

11

• bobomarc

9

• sesebe

7

• validae

2

Top autori în acest subiect

Din ce vad eu acolo banda aia nu pare sa fi fost lipita niciodata. Daca e asa atunci e normal sa pice LED-urile.

Esti scump tare la poze.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

https://ibb.co/CtRSSy4.https://ibb.co/pwJkMd3,banda chiar daca nu este rigida nu o poti curba,lipita vorbesc,deci racire e doar unde atinge .....daca ar atinge pentru ca este pusa acolo sau mai bine zis aruncata si are cateva puncte cu baton de plastic https://ibb.co/WnNpSRf,https://ibb.co/CK2Rtj7,https://ibb.co/nk70w8f,in pozele astea vedeti cum este legatahttps://ibb.co/6ygN4K0.https://ibb.co/G3x3KsK,https://ibb.co/myWj4GC,in principiu vin doua cate douacercul mare cu cel mic si baza cu mijlociu,si alimentarea se face separat alb si galben.Ciudat este ca initial nu m-am uitat pe driver si am crezut ca sunt la 12v si culmea s-a aprins  si la 12 v ultimul segment intre taieturi,sau prima lipitura.Daca mai trebuie poze ...cu placere si va rog unde gasesc o banda buna,ma gandeam s-o lipesc pe cele 2 circumferinte la interior,sa bata fata in fata ledurile si apropo de lumina https://ibb.co/52xkTrM si o cmparatie cu un bec de 15w(asa scrie pe el)https://ibb.co/d5qJ9N8.Oricum eu sunt multumit de lumina care o face

Link spre comentariu

Pai sa inteleg ca banda nu este lipita pe nici o suprafata metalica???

La peste 100W ar trebui sa fie o carcasa relativ groasa de metal conductiv termic, si cu ceva aripioare, si montaj foarte corect pentru drenaj termic.

In lipsa de asa-ceva probabil ca vei avea functionare ceva de genul sub 1 ora daca este la puterea maxima..

Daca se confirma, sfatul este sa treci totul la pierderi si sa incepi ceva de la zero... ceva ca lumea.

Link spre comentariu

Stii ca speranta de viata normala in conditii de exploatare casnica (3 ore pe zi) este de 50 de ani pentru un led absolut normal, dar cu racire normala, incat Tjct sa fie sub 85 grade.

Iti dai seama ca lustra este fundamental aiurea.

Daca ce inteleg eu este corect / daca tu nu doresti decat Tc=3000K (nu vrei sa fie modificabil) / daca neaparat vrei sa mentii carcasa existenta a lustrei... atunci ai putea incerca o modificare rezonabila a ei.

Insa va costa ceva si va fi foarte mult de muncit, ca ceva de-a-gata nu va merge.

In plus nici vorba de 140W, este si imposibil de racit, dar si totalmente inutil.

Link spre comentariu

Este din aluminiu carcasa,becul cu incandestenta este cel usor de suportat pentru o perioada mare de timp si parca si daca vrei sa citesti face scrisul mai vizibil,aici cine a trecut de 50 de ani  si poarta ochelari cred ca poate confirma doar asta este motivul alegerii mele si il mentin,am azuta o banda samsung peste 600 de lei 10m cu cri peste 80,cel putin asa scrie,merita?Un alt model de banda?Nu trebuie sa tina pe viata dar nici o luna,incercand sa o fac sa aiba racire mult mai buna decat originalul

Link spre comentariu

Pai nu conteaza CE banda folosesti ca marca, numai ca parametri.

Pretul mi se pare mare, CRI este unul normal (nu unul mare, care sa justifice pretul).

Problema este ca nu ai cum sa folosesti banda standard si sa ilumineze corect (in jos) din cauza ca peretii paraleli cu podeaua nu sunt rectilinii, deci nu poti fixa pe ei banda.

Da, poti fixa banda pe peretii laterali, dar nu cunosc nici un furnizor de banda care sa planteze leduri la 90 grade fata de planul PCB... asa ceva gasesti prin ecrane... pentru ca daca ai gasi asa-ceva si daca PCBul este flexibil, atunci l-ai putea fixa pe peretii laterali.

De asta spuneam ca nu se poate rezolva decat cu o cantitate foarte mare de munca, pentru a realiza din segmente rectilinii curbura necesara, asta inseamna multa prelucrare de PCB si apoi plantat de foarte multe leduri - si totul trebuie facut manual. Evident ca trebuie modificata si alimentarea, dar aia este cel mai simplu.

La "prelucrarea PCB" trebuie sa incluzi si solutia de racire.

O varianta similar de laborioasa insa mai putina munca la PCB dar mai multa la montarea pe suport ar fi folosind "star"-uri de MC-PCB pentru fixarea ledurilor, ceea ce va rezolva automat racirea, dar probabil va costa mai mult.

Daca indesi acolo o banda, fara sa rezolvi racirea... indiferent ce tip cumperi, tot nu va rezista la mai mult de o ora functionare continua. Nu exista solutia miraculoasa pe care o doresti tu... adica sa platesti mai mult si sa mearga fara racire.

Link spre comentariu

Ma gandeam la o banda mai buna dpdv al ledurilor si a rezistentei in timp si ma mai gandeam ipotetic ca nu trebuia sa orientez ledul spre difuzor,adica sa luminez canalul ala in forma de u dintr-o parte , banda statea lipita pe perete si avea racire.Mai mult aveam posibilitatea de a pune 2 benzi pe cele 2 laturi u in doua temperaturi de culoare si obtineam si ce vroiam dar si racirea...cu toate ca inelul aste de aluminiu are 25x10mm,forma este inchipuiti-va un U peste un patrat in sectiune,ar avea racire si nu o sa o tin mult aprinsa.Ca in filmele cu prosti,daca nu o aprind ma tine toata viata.Lasand gluma,intreb sa nu muncesc degeaba,daca pun ,lipesc banda pe un perete lateral sa lumineze spre celalalt perete lateral,pierd mult din lumina?Poate stie cineva sa nu mai apuc de demontat,sau intreb este o solutie sau un compromis decent?Sau cu o banda cu cri bun montata in felul asta ma  apropii de rezultul ei de acum care este cat de cat ok?Poate ca am spus prostii,imi cer scuze,dar poate raspunsul la intrebarile astea pot ajuta pe altii pe viitor,eu cel putin nu o sa mai cumpar asa ceva niciodata.

Editat de bobomarc
Link spre comentariu

Pune banda si vezi apoi daca lumina este suficienta. Daca nu-i suficienta pui si pe celalalt perete (opus).

Nu cred ca stie nimeni sa-ti raspunda daca vei considera ca da suficienta lumina sau nu.

Link spre comentariu

1. nu spui o prostie (mare), se poate si asa.

Dar este ilogic. Daca vrei sursa de lumina led... probabil ca vrei si eficienta mare.

Daca tinta de iluminare este in jos, dar ledurile tale bat staga-dreapta iti dai seama ca vei pierde probabil 80% din radiatie, si vei folosi numai 20%... caz in care nici nu mai are importanta ce eficienta au ledurile in sine.

Posibil asa sa fi fost destinata functionarea de la inceput, de unde si puterea de 140W... care ar fi suficienta pentru a ilumina integral vreo 2 apartamete normale.

2. INSA nu vad de ce sa nu incerci una din solutiile amintite de mine, daca te inhami la munca necesara.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Dxxx a spus:

de unde si puterea de 140W... care ar fi suficienta pentru a ilumina integral vreo 2 apartamete normale

Chiar si mai mult.... Am schimbat la cineva in candelabru, cu 4 pozitii, pus 2 becuri Led cucuruz de 21W,  hoff de la dede, una cu lumina rece, cealalta cu calda, este foarte placut si parca prea  luminos.... Celelalte 2 pozitii sunt cu bec desurubat, sa nu arate a gol... 

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Asa este, dar depinde de calitatea sursei led.

Daca este ceva bricolat, atunci poate sa fie mult mai bun decat ce exista la nivel de "consumer" prin magazine.

Exista insa si produse bune facute de fabrica... in general sunt "becuri industriale" care au alimentare dar si racire corecta si durata de viata specificata poate fi de 50.000 ore si peste. Chiar si randamente poti vedea bune.

Nu le prea are nimeni prin apartamente pentru ca de obicei au peste 50W si aia este mult prea mult la ceva cu randament normal - dar pentru o hala este exact ce trebuie.

Iar in al doilea rand costa cateva sute de lei / bucata cele mai ieftine din categoria respectiva, pretul se poate scrie cu 4 cifre in RON pentru cele mai scumpe.

Revenind la cele bricolate poti sa ai varianta facuta pentru eficienta maxima, atunci poti lumina o camera intreaga cu numai 10W.

INSA daca varianta bricolata este facuta pentru calitate cromatica, atunci probabil ca va costa mai mult decat varianta de mai sus, dar va avea si eficienta mult mai mica... asta este inerent daca vrei CRI si R9 bun. Daca mai exista si varianta de dimming eventual cu compensare fiziologica, atunci probabil ca discutam de 30-40W pe camera - dar ai iluminat reglabil cam pentru orice imprejurare.

Daca nu este clar: compensarea fiziologica inseamna scaderea temperaturii de culoare pe parcursul scaderii intensitatii reglate.

Acum, jumatate din 140W inseamna 70W.

Chiar daca luam un apartament mic, cu doua camere, si megem pe sursa cu randament maxim incat sa punem 10W in camera... Avem 2 camere + cate 1 bucata de hol, baie, bucatarie... si alte spatii accesorii, deci cu greu intram in cei 70W.

Link spre comentariu

Vad ca ai obosit... sau ti-a pierit interesul.

Daca totusi nu este asa, azi am dat accidental peste o posibila solutie ceva mai simpla decat ma gandeam initial.

Conditia este sa poti pune PE FUNDUL profilului U segmente dreptunghiulare de 6,2cm si 1,2cm latime. Daca latimea profilului si curbura respectiva permit ca sa pui segmentele incat sa urmaresti curbura, atunci revin cu detalii.

EVIDENT (cred ca este evident) ca exista conditia ca fundul profilului sa fie plat, incat sa lipesti segmentele de 6,2cm perfect incat sa ai transfer termic pentru racire.

Facand asa directia de emisie a luminii este corecta (in jos) .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări