Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Led-uri cu lumina difuza


Mihai85

Postări Recomandate

Buna ziua.

Doresc sa inlocuiesc becurile cu filament care ilumineaza consola de climatizare de la masina si care s-au ars. Sunt foarte sensiblie si se scutura filamentul.  Din ce am vazut becurile( 2 la numar) lumineaza un plastic alb dispersor care face sa ajunga lumina la toate butoanele si gradatiile.

image.jpeg.69579daaba4924f77d10b46860baf698.jpeg

Am pus de proba un led alb smd liteon, 1100mcd, capsula PLCC ,rezistor serie 1k5 dar lumineaza o zona restransa data de unghiul de iluminare al led-ului. Mai intai am pus unul perpendicular pe soclu (cum am vazut ca vand unii)cu rezultat prost apoi cate 2 spate in spate cu rezultat ceva mai bun dar cu zone iluminate mai slab. 

Am vazut ca exista niste led-uri mate cu lumina difuza si unghi de iluminare 180 grade. 

 

Am gasit 2 variante . Una dintre  ele este led bipolar pt utilizarea in AC. Ca fapt divers m-ar ajuta sa nu ii mai caut pozitia in soclu. Acum nu imi dau seama daca fluxul luminos al celor 2 led-uri din capsula este insumat. 

https://www.tme.eu/ro/katalog/led-uri-tht_100134/?mapped_params=10%3A1436576%3B1095%3A1461430%3B1102%3A1820007%3B1110%3A1591297%2C1588931%3B

 

Parca mai era o practica sa se ia un led si sa se matuiasca cu smirghel.

Editat de Mihai85
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • sesebe

    4

  • Mihai85

    3

  • Dxxx

    3

  • UDAR

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pai esti pe taramul experimentelor...

 

Idei se poate sa gasesti. Uite cateva de la mine:

 

1. ledurile nu sunt toate egale. Exista multe variante de unghi de radiatie, cele de 30 grade - focalizate, cele de 60-90 grade oarecum intermediare si cele de peste 120 grade. Deci fii atent cand achizitionezi.

 

2. " zona restransa" eu zic ca este mai curand legat de intensitatea luminii decat de unghiul de emisie. Acolo "un plastic alb dispersor care face sa ajunga lumina la toate butoanele si gradatiile" ar trebui sa functioneze mai putin ca dispersor si mai mult ca "ghid de unda" - exprimarea asta este obiectiv gresita, dar ar insemna ca radiatia odata intrata sufera numeroase reflexii totale (~absolute) care ar trebui sa aiba atenuare neglijabila. In acest mod pana la urma tot plasticul ar trebui sa fie "plin" de radiatie.

In practica reflexiile nu sunt chiar totale, se mai pierde. Daca la 50 lumeni nu se ajungea la atenuare totala si deci totul era luminat... se poate ca ledurile tale sa nu dea decat 5 lumeni, si sa nu se "umple" totul pentru ca deja s-a atenuat de tot pana la o anumita distanta de led.

 

3. daca ipotezele 1 si 2 sunt aplicabile... atunci ai solutia de a folosi COBuri de 9V, care au unghiul de emisie uzual de 120 grade si pot sa dea fluxuri importante - desi tu le vei folosi la o fractiune de putere. La fel de bine poti folosi leduri de medie putere - eu folosesc unele de ~5x5mm si 6V (au doua jonctiuni inseriate in capsula) de la Edison, care au tot 120 grade.

Evident ca nici asa nu trebuie folosit decat pe la a cincea...zecea parte din puterea lor de 1W.

 

4. este interesant sa experimentezi daca puterea modifica aria pe care o vezi ca iluminata corect - ca sa confirmi ipoteza mea.

Daca insa experimentul o infirma, atunci ramane varianta de a modifica solutia initiala trecand de la 2 becuri la 10 leduri, evident dispuse la distante egale, ca sa ilumineze uniform.

 

Nu uita daca rezolvi sa revii aici, poate mai au si altii nevoie.

Link spre comentariu

Am schimbat acum vreo 10 ani beculetele cu LED-uri la un amplificator Yamaha. E vorba de beculete ce erau in butoane mari iluminate (Yamaha a-6a poza nu-mi apartine, e de pe net).

Am folosit LED-uri albe pe care le-am pilit uniform pe toata suprafata ca sa le fac mate si sa distribuie lumina uniform. Am folosit un minidrezel cu cilindru de smighel pt asta. Au iesit foarte bine daca ignoram culoarea pt ca la cele portocalii a iesit mai mult un alb-galben laptor decit portocaliu, dar iluminarea este uniforma. Prin LED-uri am setat 16mA (cu sursa de curent).

In locul tau eu as merge pe aceeasi solutie DAR trebuie verificat ce curent este necesar prin LED-uri si daca la curentul necesar nu se depasesc parametrii LED-urilor. Mai bine cauti LED-uri albe de 5mm cu intensitate luminoasa cit mai mare si le pilesti carcasa ca sa le faci sa ilumineze difuz decit sa iei LED-uri difuze si care nu au lumina suficienta. Eu am stricat multe LED-uri pina am ajuns la solutia care mi-a convenit, dar majoritatea s-au ars din cauza felului cum era conceputa schema originala (pe care in final am modificat-o). De atunci nu am mai avut nici o problema si m-am obisnuit si cu albul-galbui in locul culorii portocalii originale.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Adresez si eu o intrebare aici:

Ce culoare (interval lungimi de unda) trebuie sa aiba un LED ca sa fie cat mai apropiat de lumina unui bec cu incandescenta, miniatura, precum cel de mai sus?

Link spre comentariu

Alataieri srara am fost in centrul orasului, toti copacii erau plini de Leduri cu lumina identica a beculetelor. Deci exista, interesant ca printre cele din comert nu am gasit inca. Pt iluminat VU metre analogice, folosesc beculete, dar in timp se vor arde, si mai consuma din curentul destinat filamentelor  tuburilor. 

As trece pe Leduri "calde".... 

Link spre comentariu
Acum 9 ore, norad a spus:

Adresez si eu o intrebare aici:

Ce culoare (interval lungimi de unda) trebuie sa aiba un LED ca sa fie cat mai apropiat de lumina unui bec cu incandescenta, miniatura, precum cel de mai sus?

 

Problema este ceva mai complexa si nu are un raspuns foarte clar ca de exemplu "aceste LED-uri".

Un bec cu incandescenta are temperatura de culoare intre 2700 si 3500K in functie de tipul becului. Ceve dedicate foto cu durata foarte scurta de viata au undeva pe la 3500K. Cele clasice, in functie de putere intre 2500K cele de 15W si urca pina pe la 3000-3200K cele de 150W halogen. 

Problema este mai complexa pt ca majoritatea oamenilor se uita doar la temperatura de culoare care este usor de obtinut acum cu LED-uri DAR becurile cu incandescenta au pe linga temperatura de culoare mica si un alt parametru foarte ignorat de cei mai multi: CRI-ul. Un bec cu incandescenta, indiferent de temperatura de culoare pe care o are are CRI =1 sau 100 (depinde cum este exprimat) iar LED-urile indiferent de cit de scumpe sau smechere sint nu au (ica?) CRI 100. Cele mai performante au in circa CRI=98. Totusi se pot gasi usor LED-uri care sa aiba CRI=95 (eu folosesc LED-ri COB ce au CRI>95 de exemplu). Becurile cu LED din comert desi gasesti usor in intervalul 2700-5000K au CRI foarte prost, de obicei sub 60-70. Daca alegeti un astfel de bec senzatia finala este ca lumina este mai slaba decit te-ai astepta pt ca anumite culori se vad mai intunecat din cauza CRI mic. Daca la un bec din comert nu este specificat si CRI atunci trebuie considerat ca are maxim 70 pt ca becurile LED ce au CRI mare (usual CRI >85-90 cele din comert) au specificat clar acest lucru, dar sint rare, scumpe si se gasesc doar de la producatori consacrati.

Personal am vazut doar in cataloage si niciodata in magazin, dar pot fi comandate la magazine specializate. In Iasi am vazut in cataloage Philips si pot fi comandate la Volta (dar probabil si in alte parti).

 

Deci raspunsul ar fi: un led ce imita perfect un bec cu incandescenta are temperatura de culoare 3000-3500K si CRI >95 (pt ca cele ce au CRI>98 sint rare si scumpe). 

Eu personal prefer si mi se pare mai apropiata de lumina naturala, LED-urile COB ce au 4000K si CRI>95 pe care le folosesc in exclusivitate.

 

PS: un alt parametru fosrte important unde LED-urile stau prost il reprezinta R9. R9 face parte din scala noua adaptata si la LED-uri de evaluare calitate lumina, scala CRI. original erau doar 8 culori pastelate ce erau folosite la evaluat calitatea luminii dar dupa apariaytia LED-urilor albe scala a fost extinsa la 16 culori prin adaugarea a inca 8 culori dintre care primul este rosu saturat numit R9. Printre culorile nou introduse este si culoarea pielii oamenilor. LED-urile stau foarte prost la reprodus R9.

Multe LED-uri ieftine au CRI 60-70 si R8 5-10 in multe cazuri chiar negativ (desi nu-mi dau seama cum poate fi negativ dar asa l-am gasit in documentatii)

LED-urile COB pe care le folosesc eu au 4000K, CRI>98 si R9>80.

Link spre comentariu

Ce spune @sesebe este corect, dar mai exista un parametru strans asociat: distributia spectrala.

Emisia unui filament este cea a unui "corp negru" care emite radiatia numai legat de temperatura sa.

Ca rezultat distributia spectrala este ca "o bolta" frumusica, sa zicem simetrica.

Un led, chiar cu CRI si R9 mare tot are distributia spectrala cu doua cocoase, si nu emite deloc UV iar in IR daca se duce nu merge deloc comparabil.

 

Deci identic nu se poate... numai asemanator - subiectiv (pentru subiectivitate vezi discutia din topicul cu ledul galben, vecin).

 

Acum sugestia lui @sesebe nu imi pare ca are aplicatie - COBurile respective sunt de putere prea mare, asa ca ar trebui folosite la o fractiune atat de mica incat IN MOD CLAR in acea zona CRIul si R9le nu mai sunt deloc ceea ce sunt la nominal si nu poate sa fie decat semnificativ mai prost, nu mai bine.

In plus poate fi problema si gabaritul... dar mai ales este vorba de pret, alea nu sunt ieftine.

 

Ce se poate face:

1. cautati leduri albe cu Tculoare sub 2500, dar nu va fi deloc usor.

Defapt becurile din VUmetre sunt drastic sub-alimentate deci au Tculoare probabil sub 2000.

2. combinati un numar de leduri albe cu Tculoare mic cu leduri portocalii, incercand pana va place rezultatul.

3. eu recomand ledurile SMD pentru ca uzual au unghi de emisie mult mai mare decat cele in capsule THT. Sunt ieftine si sigur vor incape chiar daca spatiul este redus.

4. mergand la extrem se poate ca sa va placa iluminarea numai cu leduri portocalii sau galbene.

Link spre comentariu

Exista si LED-uri albe ce sint realizate pornind de la LED-uri UW nu albastre asa cum sint majoritatea si acele LED-uri nu mai au caracteristica cu doua cocoase ca la cele ce sint realizate pe baza LED-urilor albastre si in plus au si emisie destul de puternica si in UW.

Becurile cu incandescenta au emisie UW neglijabila, dar este foarte puternica in cazul luminii solare.

Link spre comentariu

Ai putea să pui un link, ceva?

Eu nu am găsit până acum LED-uri cu destinația de ”lumină albă” care să aibă sursa de bază în UV - cred că e și interzis dealtfel deoarece degradarea fosforului ar putea permite ieșirea radiației UV din LED. Dar dacă nu știu eu nu înseamnă că nu există! 

Link spre comentariu

@UDAR ceva de genul acesta: https://www.yujiintl.com/high-cri-led-lighting.html

 

Tot acolo este o demonstratie pt diferenta sesizata la CRI diferit.

 

 

item53.jpgitem54.jpgitem55.jpg

Imaginile cu spectrul luminos sint luate de pe site-ul de mai sus din link si reprezinta de la stinga la dreapta: LED-ul lor facut pe baza de LED UW, LED alb standard pe baza de LED albastru si tub fluorescent.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Da , mulțumesc. Interesant ! Bine , e un UV apropiat (unii ar zice că e chiar violet nu ultraviolet - inclusiv Yuji !). E (mai)  interesantă și soluția cu fosforul multicromatic ( bi- sau tri- față de mono- standard ). Cred că de acolo vine mai mult calitatea , în special R9 . 

Link spre comentariu

Eu trebuie sa folosesc ceva ca temperatura de culoare apropiata de becul cu filament 2700-3200k. Panoul cu gradatiile si alte insemne este vopsit cu 3 culori. Portocaliu, albastru si rosu iar cursorul butoanelor din plastic transparent care lumineaza direct cu culoarea becului, adica alb.  Cu alb rece portocaliul este mai galben spre alb. Este pt un Logan 2. 

In foto se vede mai bine ca in realitate. 

Am pus niste poze de pe net cu interiorul consolei . Faceti abstractie de banda cu led-uri care nu trebuie sa existe. Deci becurile lumineaza intr-o incinta de culoare alba. Au si niste paravane in capul becului ,din care unul are o gaurica.

image.thumb.jpeg.cf95ce773047d22c91006b11ec5a8ff0.jpeg

image.jpeg

Editat de Mihai85
Link spre comentariu

Multumesc de raspuns. Tot led-uri la 120 grade am folosit si eu doar ca la 5-6000k ca asta aveam la indemana pt experiment. Cu un led asezat  perpendicular pe axul soclului nu face mai nimic pentru ca lumina se loveste de paravan. Cu 2 led-uri spate in spate pe axul soclului e mai bine dar nu uniform pentru ca ansamblul  nu emite 360 grade ca un bec. Poate cu 3 sau mai multe si mai mici sa functioneze . O sa caut un led mat si ar trebui sa functioneze. Nu trebuie un flux luminos mare ci sa ajunga lumina unde trebuie, zic eu. Becurile originale cu filament(nu halogen) au 1,2w deci cativa lumeni 10...15 .

Editat de Mihai85
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări