Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Polițe din sticlă luminoase la mobilă

trasorv

Postări Recomandate

Salutare, cred că ați văzut prin magazinele de mobilă rafturi luminate cu leduri, acolo pe cantul sticlei se pune un clips metalic sau din plastic care are de obicei 3 leduri. Eu am deja un alimentator de 12v, am cumpărat și leduri de 5mm la 12v și vreau să fac 4 clipsuri pentru a lumina 4 rafturi. Poate să- mi spună cineva care este cea mai bună variantă de legare a ledurilor și apoi a celor 4 clipsuri la alimentator ?  Arată ca cele din poză. Mulțumesc 

Screenshot_20221121-214542_Google.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

2

• trasorv

2

• florinmar

1

• Dxxx

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dacă ledurile alea ,,de 12V,, au rezistori de limitare încorporaţi, se pun toate în paralel.Altfel, cu leduri ,,obişnuite,, formai patru şiruri de câte trei leduri plus rezistorul obligatoriu de limitare şi apoi legai toate şirurile în paralel.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, validae a spus:

Dacă ledurile alea ,,de 12V,, au rezistori de limitare încorporaţi, se pun toate în paralel.Altfel, cu leduri ,,obişnuite,, formai patru şiruri de câte trei leduri plus rezistorul obligatoriu de limitare şi apoi legai toate şirurile în paralel.

Ce valoare ar trebui să aibă rezistorul ? 

Link spre comentariu

https://www.digikey.com/en/resources/conversion-calculators/conversion-calculator-led-series-resistor

Curentul prin led îl alegi sub valoarea maxim admisă, de exemplu dacă maximul e 20mA (0,02A) alegi un curent de maxim 10mA, pentru a scădea puterea disipată şi a mări fiabilitatea.Sunt leduri eficiente care luminează foarte puternic şi la 5mA. Puterea rezistenţei serie o alegi minim dublă decât cea pe care o disipă.

Link spre comentariu

Pe aici nu calculam "rezistenta serie".

Citeste topicul sticky "inainte de a posta in aceasta rubrica" ca sa intelegi de ce.

Ai astfel de intrebari - exista rubrica de incepatori.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări