Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Motor 93ZYT005

Postări Recomandate

Buna seara/ziua/dimineata

Am reusit sa stric motorul de la freza, l-am cam chinuit cu niste carotaje, a inceput sa sune 'ciudat'... cand m-am uitat in sus iesea fum destul de serios din carcasa, la modul ca mai aveam putin si puneam mana pe extinctor.

1) e posibil sa fie doar carbunii ? gasesc sa schimb cu tot cu soclu (care se pare ca a fost sursa de fum) ? nici nu stiu ce sa caut. Google 'carbuni' si uitat la poze nu m-a ajutat

2) e posibil sa am si alte probleme? mai bine schimb motorul ?

carbuni_1.thumb.jpg.c084de136f4c2e2a3dbada286c180d72.jpgcarbuni_2.thumb.jpg.912876e5ccf9db408cf716a0866a7229.jpg

Stiti vre-un magazin in RO sa vanda asa ceva? Am gasit prin Germania dar daca nu e adaos nesimtit as da o paine :)

image.thumb.png.9f76786f24e387b0046cdfd908aa36a8.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acelea sunt portperiile, se pare să plasticul bucşelor izolante a cedat la temperatură.Se poate remedia uşor dacă găsiţi bară de textolit cu diametrul corespunzător din care să le strunjiţi. Nu aţi pus şi o poză cu bobinajul, dar dacă nu pare că a fost afectat, nu are rost să luaţi alt motor pentru atâta lucru.Dacă puneţi localitatea la profil, poate găsiţi mai uşor ajutor.

Componenta afectată se numeşte portperie sau ,,brush holder,, deci aşa o căutaţi pe alte siteuri.

Sunt convins că modelul de portperie se foloseşte şi la alte tipuri de motoare (chinezeşti sau nu.

Deci s-ar putea recupera un set de la un motor defect care are acelaşi model de perii şi tip de portperie.

O posibilă remediere provizorie ar fi să le daţi jos şi să le curăţaţi complet plasticul ars, apoi să bobinaţi câteva straturi de kapton sau orice altă folie termorezistentă şi electroizolantă pe corpul de alamă, până ajungeţi la aceeaşi grosime pe care îl avea şi plasticul topit.Le montaţi la loc şi ar trebui să meargă bine.Montarea se face cu adeziv termorezistent, gen poxipol.

Ai putea căuta aici:

https://aleximtop.ro/piese-electro-pompe-apa/-suport-carbuni-peri-colectoare-

Router Repair - Replacing the Brush Holder (Porter Cable Part # 873497) -  YouTube

Link spre comentariu

Multumesc de info, de "brush holder" stiam si am gasit ceva, speram sa fie un termen mai 'tehnic' care sa ma ajute cu ceva local ca de pe Ali ajunge intr-o luna.

Nici rotorul nu arata prea grozav, clar s-a incins si el bine.

rotor_1.thumb.jpg.f130f991d2c3d0f216f2e9b94cca3f0b.jpg

rotor_2.thumb.jpg.664d85252f9879e3a3e1bafc2b6c4cf5.jpg

Mai caut dar greu cu dimensiunile mele, cred ca merg pe varianta cu kapton ca am o rola.

Sa vad daca gasesc macar carbuni

holder.thumb.jpg.4a35956417c4c7b1e4edfe81f90272b3.jpg

Link spre comentariu

Poţi pune cărbuni puţin mai laţi, dar în niciun caz nu nu mai groşi, fiindcă se înrăutăţeşte comutaţia pe colector prin scurtcircuitarea mai multor lamele simultan. Vezi că pentru sarcini mari cărbunii sunt ceva mai duri şi dacă pui ieftinături ordinare, se vor ,,topi,, în câteva minute, plus riscul de a distruge colectorul.Poţi să ţi-i confecţionezi şi singur, tăind dintr-un cărbune de dimensiuni mari, de la motoare sau generatoare industriale de mare putere.

Link spre comentariu

Incercati la Rocast, BF20 este codificare de Optimum si ei sint distribuitori la noi.

Cu periile e asa cum spune colegul @validae mai critic, daca-s moi se duc ele, prea tari, cu mult Cu sint bune la putere insa rod colectorul.

Si mai este ceva, periile le puteti ajusta dumneavoastra totul este sa fie mai mari un pic.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 1 oră, the-noob a spus:

Am gasit carbuni (fara holder) dar sunt ridicol de scumpi

La Rocast sunt cel putin dublu (+tva...). La BF20 se "duceau" cam repede asa ca a trebuit sa schimb motorul cu totul.

Ideea lui Ion_Bumbu e cea mai buna in aceasta situatie

Editat de almarghi
Link spre comentariu

Acum 6 minute, almarghi a spus:

La BF20 se "duceau" cam repede

Intr-adevar mi se pare putin ciudat ca una din perii era cam total rasa, arc extins maxim.

Probabil temperatura inalta n-a ajutat dar totusi, are 10-15h de functionare maxim.

Acum 4 minute, almarghi a spus:

a trebuit sa schimb motorul cu totul

Cu ce l-ai inlocuit ? M-am gandit si la varianta asta dar nu prea am gasit cu ax de 10 cat are al meu.

Am vazut un brushless de 1.1kw cu ax de 14 dar trebuie sa-i largesc/fac alta roata dintata.

Link spre comentariu

Am inlocuit de 2 ori. Prima oara cu unul de masina de spalat din acela cu tahogenerator pus direct in locul celui chinezesc.  Am avut probleme sa-l comand din pc si era foarte zgomotos,  asa ca am mai schimbat odata cu unul trifazic cu convertizor.

Intr-adevar a trebuit sa reduc axul celui de masina de spalat la 10mm.

La cel trifazic am renuntat si la reductorul cu roti dintate si am facut altul cu curele (tot din cauza zgomotului).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări