norad Postat Noiembrie 30, 2022 Partajează Postat Noiembrie 30, 2022 Va salut, Priza - contor ORNO model OR-WAT-419(GS) arata datele in mod eronat. Desi nu este nici un consumator in priza, aceasta indica un consum de 1.9 W. Tensiunea este si ea in balarii: desi tensiunea retelei este 234 V (masurat cu un Uni-T), priza - contor indica 277 V. A aratat si 290 V. Indicatiile de pe display sunt sterse si trebuie tinut intr-un anume unghi pentru a vedea digitii. Initiat am zis ca e vreu condensator electrolitic defect. I-am scos pe cei doi de pe placa (ambii de 100 uF, cel mic la 16 V, cel mare la 50 V) si i-am masurat pe ESR metru. Valori de 100 uF si ESR de 1.2, respectiv 0.1 ohmi. I-am si inlocuit de test. Am desfacut display-ul si sub acesta am gasit niste urme ce pareau a fi de coroziune (intre C11 si R18). Am sters cu alcool si au disparut urmele. Din pacate, nu am rezolvat. Am atasat poze. Inscriptiile de pe circuitele integrate par a fi intentionat sterse. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 1, 2022 Partajează Postat Decembrie 1, 2022 Alea nu-s urme de coroziune, sunt urme de la fluxul folosit la lipire.Deci nu e de acolo eroarea. Tot ce poţi încerca e să măsori toţi rezistorii şi să vezi dacă nu e vreunul întrerupt sau cu valoare mult diferită.Cauzată eventual de vreo supratensiune mare. O componentă critică pentru alimentare e condensatorul MKP galben, prin el se alimentează toată electronica prizei, iar devalorizarea (scăderea valorii) lui în timp (de la străpungerile autocicatrizante repetate) va afecta probabil microcontrollerul. Vezi tensiunea actuală la bornele diodei Zenner, raportată la valoarea de pe diodă.După schimbarea condensatorului cu unul bun ar trebui să mai crească. Dacă decalibrarea e cauzată doar din softul de la microcontroller, ia altă priză.Nu poţi şti ce microcontroller e acela şi nici softul lui nu-l ai. Preţul unei prize noi şi mai evoluate e decent, nu se justifică timpul pierdut cu aşa ceva.Plus că asta din poză nu cred că afişează factorul de putere şi nici nu pare să calculeze consumul pe o perioadă dată.. Link spre comentariu
norad Postat Decembrie 1, 2022 Autor Partajează Postat Decembrie 1, 2022 (editat) Ati avut dreptate. Condensatorul galben de 0.33uF/250V avea valoarea de 158nF. L-am inlocuit cu unul fabricat de I.P.E.E. si functioneaza bine. Condensatorul original era de tip X2. Nu stiu daca cel pe care l-am pus e de tip "self-healing". Daca nu prezinta siguranta in functionare, il voi inlocui cu altul care se preteaza in acest tip de circuit. Multumesc. Editat Decembrie 1, 2022 de norad Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 1, 2022 Partajează Postat Decembrie 1, 2022 Puneţi un MKP X2 cu tensiunea de 275Vc.a. fiindcă cel pus (IPEE) e de 250Vc.c. şi nu va rezista mult. Dacă nu aveţi prin sertare, găsiţi astfel de condensatori prin majoritatea electrocasnicelor cu motor, pe post de filtru EMI. De exemplu prin bormaşini, râşniţe, mixere, aspiratoare. Şi eliminarea condensatorului din ele nu afectează funcţionarea motorului, doar devin mai ,,zgomotoase,, în spectrul radio. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum