Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Controler pentru motor trifazic


Postări Recomandate

Trebuie sa comand un motor trifazic mic, de 80W, motorul va actiona un platan de pickup.

Am vazut candva un circuit integrat specializat, parca-mi amintesc ca era produs de Siemens...sau l-am vazut intr-un echipament Siemens...era o centrifuga folosita intr-un laborator de analize medicale. Acel integrat comanda un motor trifazic in sinus pur, avea turatie reglabila, analogic, din potentiometru. Avea si functia start/stop, la pornire accelera lent, la oprire frana progresiv.

Cunoasteti asemenea controlere?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ovidanie

    5

  • daniels

    3

  • ignotus52

    3

  • AndreiIr

    1

Top autori în acest subiect

Daca puterea este asa de mica puteti sa folositi din o pompa de apa controlerul , gasiti cele mai multe modele  la centrale de apartament .

De obicei se gasesc la centre de colectare fier vechi .

Link spre comentariu

 

Platanul complet, adica axul metalic, flansa de sustinere pt platanul propriu-zis, fara piesa din bronz ce o va aseza pt a fixa vinilul,  cantaresc aproximativ 3,5 Kg.  Nici proprietarul nu stie exact, nu l-a cantarit.

Este proiectul unui amic de-al meu, omu' nu stie electronica dar are un simt tehnic deosebit si a fost binecuvantat cu doua maini de aur. A fost asta vara prin Italia si a vazut intr-un magazin un pick-up care costa cateva mii euro...dupa ce a crecetat aparatul a ajuns la concluzia ca tot ce a vazut poate face si el. Asa ca s-a apucat de treaba si dupa mai multe incercari a ajuns la concluzia ca cel mai usor este sa construiasca platanul din 13 foi de policarbonat de 6mm (asta avea) suprapuse si lipite. A incercat si marmura masiva, strunjita, a incercat si platan turnat in matrita, dintr-un amestec de praf de marmura si un liant, a incercat si rasina pentru pardoseli.

Motorul este de la mine, l-am recuperat dintr-un copiator Canon, o antichitate care avea baie de ulei si transmisia cu lant. Am pastrat motoarele, sunt la 24V, corpul motorului are aprox 20 cm diametru iar lungimea vreo 10 cm. Pinionul original, pentru lant, poate fi strunjit si transformat in fulie pentru curea. Are si flansa de fixare a motorului pe sasiu, flansa poate fi montata la ambele capete ale motorului. Pare anume facut pentru un asemenea proiect.

Link spre comentariu

Puteti incerca o pornire monofazata cu condensator,ar mai simplifica problema. Cate capete are bobinajul motorului ?

Luni verific daca mai am un placa de la un climatizor pe care era un chip specializat , de la mono la trifazat.

Link spre comentariu

Acu' 15 ani cand am demontat acel copiator nu mi-a trecut prin cap sa pastrez electronica aferenta motoarelor. Oricum, nu cred ca din acele controlere iesea tensiune sinusoidala.

Din motor ies 6 fire. Nu ar fi o problema sa pornesc motorul, problema e sa-i pot regla turatia +/- 20. In prima faza o sa imprumut un PLC mic care sa-mi genereze tensiune trifazica, urmat de un transformator trifazic coborator, fiindca nu am traf. trifazic de putere mica, voi folosi trei transformatoare toroidale 230V - 17V.

Pana la urma trebuie sa gasesc o varianta de comanda a motorului, nu-i frumos sa ramana cu PLC.

Link spre comentariu

Motoarele de copiator nu merg cu sinus, sunt de obicei motoare pas cu pas. Deci trebuie să folosiţi o schemă adecvată acestui tip de comandă.Ca să vă convingeţi dacă sunt pas cu pas, rotiţi cu mâna axul.Ar trebui să se simtă o sacadare la rotire, ca la rotirea unui encoder.

Link spre comentariu

Sigur este motor trifazic.

Initial si eu am crezut ca este MPP si le-am facut cadou unui amic, sa-si upgradeze CNC-ul, se plangea ca motoarele originale erau prea mici si la manevrele rapide de pozitionare "pierdeau pasi".

Nu se simt acei "pasi", ca la encoder.

Vechitura aia de copiator era gandita diferit de ceea ce vedem in ziua de astazi, avea o gramada de pinioane angrenate cu lanturi cu zale, conectate la un arbore principal prin intermediul unor ambreiaje electromagnetice. Era mai multa mecanica decat optica sau electronica. Atat de multe subansamble mecanice am recuperat din masinaria aia ca am reusit sa-mi fac o masina de bobinat semi-automata si mi-au mai ramas lagare si pinioane sa le vand aici, pe forum.

Link spre comentariu
Acum 18 ore, daniels a spus:

Daca mai ai un motor trifazic, foloseste-l ca generator.

 

Am doua asemenea motoare identice. Motoarele mele nu au rotor bobinat, nu cred ca rotorul este  cu magneti permanenti, s-ar simti la mana cand rotesc axul. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări