Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Integrare solutii smart cu forta diy pentru sisteme solare


ionut120v

Postări Recomandate

Solutiile la cheie sufera de multeori la capitolul forta, cu designuri vechi de mai multi ani, in plus forta e cea care umfla pretul.

 

Acum exista componente si solutii mult mai bune, accesibile pentru constructia in regim diy, se pot folosi solutii pentru comnanda prin fibere optice din plastic mult mai stabile, care reduc riscul de distrugere totala a echipamentului,( distrugerea se limiteaza doar la circuitul de forta si driverele de poarta care se pot inlocui usor)

 

Sunt interesat daca exista solutii smart care se pot implementa pe circuite de forta diy, sau daca e interesat cineva pe acest forum sa adapteze astfel de solutii comerciale la circuite de forta, sistem analogic, diy.

 

 

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • ionut120v

    4

  • maxim_sedilec

    2

  • Dxxx

    1

  • sesebe

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

adica? inca n-am auzit de "fibra optica de plastic" ca interfata intre echipamente si sau subansamble de obicei se folosesc optocuploare "adevarate" de 10mm (HCNW, ACNW-uri) sau chiar 24mm (OPI1266 de exemplu) intre comanda si forta si relativ banale intre comanda si control. unde vrei sa pui fibara si in ce scop?

Link spre comentariu

Am incercat diverse solutii.

 

La optocuploare exista o problema rejectia slaba a tranzitiilor  pe izolatie: CMTI.

 

carbura comuta la 200v/ns comanda o ia razna.

 

Driverele optocompatibile sunt mai bune, dar din primarul in secundarul unor surse in comutatie izolate fibra e muma, in plus pentru comenzi de la deviceurile inteligente, nu  metri de sarma aninata de ele pe post de antena.

 

https://www.ti.com/lit/ds/symlink/ucc23513.pdf?ts=1669753939957&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 

Am experienta cu alea de fabrica cu optocuploare s-au facut muci o sumedenie, deorece in regimuri tranzitorii severe cand se pune protectia comanda o ia razna si pusca tot, inclusiv ce e in fata optocuplorului, chestiile inteligente scumpe.

 

Al meu cu fibre a supravituit chiar azi la un cablu care a facut arc intermitent si apoi scurt.

 

Pe fibra de plastic se pot face si  CAN-bus-uri RS485 si retele ethernet.

 

Personal nu mai sunt in stare sa altoiesc tehnologie inteligenta pe sistemul analogic, observ ca nimeni nu o face, preferea sa ia gata facut cu forta inclusa.

 Din pacate daca intrebi cu e e facuta forta nu-ti raspunde nimeni, dupa ce iei vezi bubele: randamentul nu e cel dorit, electrolitice in loc de polipropilena, siliciu in loc de carbura.

E greu de desfacut si reparat, diy se face cu niste caramizi, nu cu sumedenii de to220, caramida o dau jos in 5 min, daca am pregatita placuta driver doar o lipesc pe pinii de comanda si infig fibra in ea.

 

Am gasit o reteta care merge, am folosit componente care dureaza mai mult, fara electrolitice pe forta.

 

 

 

 

 

 

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

Lucrurile se pot face in doua feluri, fie o solutie mai scumpa care merge in orige conditii, fie o solutie mai ieftina care merge numai in anumite conditii.

 

La contructiile diy evident prima varianta, altfel iti creste barba alba pana ce gasesti conditiile in care merge varianta ieftina.

 

Cred ca un kit de fibra de plastic ce costa 30 ron face toti, banii, decat sa pierzi ani pana gasesti conditille in care merge cu optocuplor.

 

Teoretic fiind limitat de CMTI si bruiajul care il capteaza trebuie sa micsorezi viteza de raspuns a buclei pana devine pol dominant, asta nu garanteaza stabilitatea in orice conditii.

 

Am avut o sumedenie se surse in comuatie de fabrica controlate prin optocuplor care in anumite conditii faceau figuri.

Unle erau integrate chiar si cu 10 microfarazi, daca il micsorai puscau din prima.

 

Sistemul cu fibra si dioda PIN merge in orice conditii fara nici un fel de durere de cap, viteza de raspuns este 100Mhz, deci nu va introduce poli de luat in seama in functia de transfer a buclei.cu optocuplor te stage de oua sa legi secundarul la primar cu un condensator destul de consistent, in plus nici o sansa cu diode SIC nesnuberite, cu fibra te doare la basca, merge ca o zana.

 

Nu merita sa pierzi ani sa gsesti varianta care merge pentru cate 30 RON cat costa un kit de fibra, mai nou lumea foseste din astea, inclusiv alimntarea driverilor cu laser prin  fibra optica, exista si dispozitive de forta optocomndate, cu lasere de cativa w prin fibre optice.

 

Sistemul este scalabil pentru solutii pe medie si inalta tensiune, de ce sa te doara capul sa le faci altfel cant le poti face la fel pentru toate domenille de tensiuni in care lucrezi.

 

Probabil n-am inteles cum se fac sursele in comutatie, sau am inteles difefrit, dar cand pui osciloscopul si vezi ringing pe comanda, datorita unor cuplaje parazite si cand pui fibra nu-l mai vezi si e asa simplu de rezolvat in 30 min, nu ma stai sa te intrebi de ce costa 30 RON kitul respectiv.

 

In regim diy cu siguranta iesi mai ieftin asa daca pui la socoteala tranzistoarele arse.

 

 

 

Link spre comentariu

sincer n-am inteles NIMIC!!! exista optocuploare de 5c dar exista si de 50$.... unde vrei sa pui fibra ??? la toata urma fibra e un optocuplor mai "lung". despe ce fel de invertere vorbesti, pocnitori china de 5000W (PMPO) sau serioase de +20KW? 

nu comanda nimeni "tranzistoare" (sper) prin km de sarme.

Link spre comentariu
Acum 46 minute, dumitrumy a spus:

O adresa, o poza...

cautati pe pe mouser, pe tme led si dioda PIN pentru fibra din polimer, exista si receptor digital utilizabil la drivere, si receptor analogic pentru bucle de feedback analogice, aste sunt un pic mai scumpe

 

Acum 57 minute, maxim_sedilec a spus:

 

nu comanda nimeni "tranzistoare" (sper) prin km de sarme.

,dar nici nu vrei sa pui electronica sensibila langa circuitele de forta cu niste conductor aninat de coada, daca o poti pune in alt dulap cu atit mai bine, asta rezolva fibra.

Cu metri sau zeci de metri de fibra sigur merge, am verificat personal, in plus se si vede cum functioneaza se vede frumos cu este controlat factorul de umplere, ai verificarea imediata ca functioneaza in bucla inchisa, daca forta e avariata sau functioneaza in afara regimului controlat, se vede simplu cum comanda ii da in bucla deschisa.

Invertoarele de sute de kw sunt toate pe fibre de plastic, puteti vizita ceva parcuri fotovoltaice sau eoliene.

 

Solutiile cu fibra simplifica designul, indiferent de puteri si tensiuni se construiesc la fel

 

 

DSCN2851.JPG

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări