Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator de tensiune


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Sfatul meu este că prima data să faceți o reclamație la distribuitorul de energie electrică. Am fost și eu în aceiași situație și așa am rezolvat. Aveam chiar 180v la prize, nu functiona mașina de spalat când începea să încălzească apa...... Oricum în câteva zile au venit, au măsurat și s au convins. Am fost mutat pe altă fază și de atunci nu mai am probleme. 

Link spre comentariu

Pana se muta suficient de multi pe faza aia si problema reapare...

Problema e reteaua subdimensionata raportata la consumul tot mai mare si numar mai mare de clienti, si se rezolva prin modernizarea ei.

 

In fine, eu n-as merge pe stabilizator cu triac, deformeaza unda. 

Servo mi se pare cel mai potrivit din ce se gaseste.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Marian a spus:

Pana se muta suficient de multi pe faza aia si problema reapare...

Problema e reteaua subdimensionata raportata la consumul tot mai mare si numar mai mare de clienti, si se rezolva prin modernizarea ei.

 

In fine, eu n-as merge pe stabilizator cu triac, deformeaza unda. 

Servo mi se pare cel mai potrivit din ce se gaseste.

Ai verificat cu un osciloscop ca deformeaza unda?

Eu din ce am vazut, comutarea triacelor era facuta la nivel de alternanta completa si atunci "nu se prea deformeaza unda", doar alternanta mai mare sau mai mica. 

Oricum daca este vorba de variatii rapide doar unul cu triace poate compensa, dintre cele disponibile pe piata la un pret rezonabil. Ar mai fi cele cu dubla conversie - foarte scumpe si foarte rare, si cele ferorezonante dar nu prea am auzit pt puteri asa de mari si oricum nu mai sint disponibile.

Uita de cele cu servomotor.

Link spre comentariu
5 hours ago, sesebe said:

Ai verificat cu un osciloscop ca deformeaza unda?

Eu din ce am vazut, comutarea triacelor era facuta la nivel de alternanta completa si atunci "nu se prea deformeaza unda", doar alternanta mai mare sau mai mica. 

Cu triacul fie ajustezi momentul pe semialternanta cand se deschide, fie il folosesti pe post de releu. 

Nu cunosc alt mod de control al retelei cu ajutorul triacului.

 

Link spre comentariu

Dacă fluctuaţiile tensiunii sunt rapide, ori există des (şi) fluctuaţii rapide de tensiune, eu nu recomand niciun stabilizator din comerţ.Va ceda destul de rapid încercând să urmărească fluctuaţiile rapide şi va cauza şi vârfuri mari de tensiune în reţea, putând afecta astfel alţi consumatori. Am reparat din astea şi le ştiu problemele. Singura opţiune fiabilă ar fi stabilizatorul ferorezonant, care nu are piese în mişcare, dar singurele modele ce se mai găsesc au puteri între 100 şi 300W.

S-ar putea proiecta şi construi acest tip şi pentru puteri mari, dar sunt relativ voluminoase. Dacă totuşi nu se poate fără, aş recomanda folosirea unui mic ridicător de tensiune cu autotransformator, care să compenseze doar câteva zeci de Volţi care lipsesc.Va fi uşor de făcut şi nu e voluminos, fiindcă el nu trebuie să suporte toată puterea consumatorului ci doar o mică fracţiune.

Am făcut aşa ceva pentru cineva care avea de mulţi ani tensiune scăzută şi căruia nu-i funcţiona corect pompa de apă din fântână.Restul electrocasnicelor ( centrala, tv, calculator) funcţionau corect, fiind prevăzute cu surse în comutaţie eficiente. Dar pompa de apă din fântână nu avea debit normal din cauză că motorul nu putea funcţiona cu tensiune sub 180V. Autotransformatorul ridica cu doar 20-40V tensiunea şi prevăzusem un comutator care putea schimba în două trepte tensiunea de compensare.Fiind folosit pentru un singur consumator, nu afecta cu nimic restul consumatorilor şi eventuala revenire a tensiunii de reţea se putea compensa din comutator, fiindcă vedeai efectiv după debit dacă tensiunea e prea mare sau prea mică.

 

Link spre comentariu

Nu prea au nici o treaba cu inductanta. Am reparat doua, făcute de o firma Romineasca, și aveau probleme la sursa de alimentare circuit de control. Acolo era o zona care lucrase cam fierbinte plus stabilizatorul de 5V care era fără radiator și era copt cablajul în jur. Restul era în perfecta stare de funcționare, inclusiv partea de forță ce includea un traf de vreo 20-30kg cu multe prize comutare cu triace. Au fost înlocuite după vre 10-15 ani de utilizare continua și defecțiunile găsite erau, cum am amintit mai sus, banale și puteau fi evitate. 

Link spre comentariu

Am folosit un model asemanator cu acesta :

https://www.materialeelectrice.ro/stabilizator-de-tensiune-50kva-40kw-380v

Era cu afisaje digitale in rest cam tot pe acolo.

Problema era ca la sarcina variabila "cintau" motoarele alea ca orga din catedrala...

Pornea clima, tragea tensiunea in sus vreo 15-20Vac, se oprea aia sarea tensiunea peste 250Vac.

Abia am reusit cumva sa echilibram consumul pe faze sa mearga cit de cit bine, a mers cam 6 luni apoi l-am dat pe direct.

In situatia dumneavoastra doar un UPS online invertor ar ajuta insa pretul e mare...

https://www.suduratm.ro/catalog/ups-33

Varianta trifazica o are cineva de vreo 4 ani cel putin si este OK.

Pretul este insa descurajant.

Link spre comentariu

Eu îi recomand să probeze pe cât posibil diverse variante cu împrumut câteva zile, să se convingă. Altfel cel mai probabil va regreta, ca un coleg de-al meu, care deşi i-am spus că nu rezolvă mare lucru cu el şi-a cumpărat totuşi un stabilizator.

La scurt timp mă întreba dacă ştiu vreun client să-l vândă....

Mai bine ar spune care consumatori din casă îi fac probleme din cauza tensiunii mici....

Link spre comentariu

Pai legat de tipul de stabilizator cred ca s-au spus suficient de multe incat sa se poata alege, fiecare are avantaje si dezavantajele lui.

 

-Cel cu releu este relativ simplu la partea de electronica, are gabarit destul de redus si e usor de depanat, si nu-i nici foarte scump, dar clantane releele si asta poate deranja. 

 

-Cel cu triac este cel mai silentios ( exceptand o eventuala racire activa ), posibil ceva mai durabil decat varianta cu relee ( discutabil ), dar complexitatea este mult mai mare, este pana la urma un soi de sursa in comutatie cu toate problemele puse de asta. Gabaritul si complexitatea sunt mai mari datorita triacelor care trebuiesc racite si comandate corespunzator.

Mie asta mi se pare cel mai dificil de reparat, dar probabil si asta e discutabil. 

 

-Cel cu servo in ciuda tuturor argumentelor ramane preferatul meu, are cea mai "curata" variatie a tensiunii, si electronica nu-i foarte complicata ( mie mi s-au parut usor de depanat de fiecare data ), dar pe multi ii deranjeaza zgomotul servo. 

Nu iei insa un stabilizator de mai multi kW ca sa-l tii in dormitor, ci il tii undeva unde nici nu incurca si unde al carui zgomot nu deranjeaza. 

 

Alegerea tipului asadar iti apartine, ai argumente suficiente. 

Mai departe te uiti dupa review-uri din mai multe surse, sa vezi ce model pare mai fiabil, mai bine construit, etc....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări