Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Led 220V dimabil

Untold

Postări Recomandate

Va salut cu respect.

Eu nu ma pricep la leduri si as vrea sa va intreb: am un led cob de 50W sau 100W care merge direct la 220V si da o lumina orbitoare. Din acest motiv, as vrea sa-i fac un circuit care sa-i regleze intensitatea luminoasa....as putea folosi un regulator din ala clasic cu triac? Stiu ca alea erau pt becuri cu incandescenta si nu stiu daca ar merge la un led, fie el si la 220V. Ledul are in el un circuit care redreseaza tensiunea din retea si o reguleaza la o valoare necesara pt led....

Nu stiu nici daca ar merge un circuit PWM cu un 555 si triac sau SSR....

20221128_092855.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Untold

2

• Dxxx

1

• sesebe

1

• validae

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 42 minute, validae a spus:

COB-ul acela are un regulator liniar pentru curentul prin lerduri.Eu cred că merge fără probleme pe un variator cu triac...

Si variatorul ala variaza doar tensiunea, iar curentul pe led ramane constant, nu?

Pfiii, si-am vazut ieri in targ cu 5 lei si n-am luat...oricum, multumesc @validae, o sa caut sau sa-mi fac un variator din ala....

Editat de Untold
Link spre comentariu

In mod normal driverul AC din acel led mentine curentul constant, indiferent cum variaza intrarea. Din acest motiv cu un variator va merge cel putin prost si oricum aiurea.

Paranteza:

Sursele CC pentru led sunt specificate atunci cand merg cu variator. Sunt special facute pentru compatibilitate - evident ca sursa din ledul tau nu este asa.

In interior fac "o babilonie" adica pe partea de alimentare anuleaza ce face variatorul ... dar au si o parte de comanda, care "traduce" semnalul de la variator si il transforma in semnal de control al curentului.

Deci in afara de astfel de surse altele nu merg cu variator.

Se face toata "babilonia" numai de dragul de compatibilitate, ca sa poti pune instalatie led intr-o instalatie veche  dar care avea variator. Chestie stupida, doar de dragul comoditatii, ca sa nu te caznesti cu o modificare temeinica.

Bucuria nepriceputului...

Ce poti face la ledul tau este sa-i micsorezi curentul.

Exista un topic al meu destul de vechi care descrie exact asta. Cauta-l.

Trebuie scos siliconul de deasupra componentelor (cel alb, nu te tingi de leduri) si apoi fie anulezi cateva din cele 5 drivere puse in paralel (solutia lenesa) sau modifici la fiecare rezistenta de sesizare, marind-o de cateva ori. Rezulta un dispozitiv care va avea randament mai bun si fiabilitate crescuta... cu pretul reducerii semnificative a puterii.

Ce am facut eu functioneaza de vreo 10 ani la cineva din familie.

PS - defapt, gura pacatosului adevar graieste, mai sus ai spus:

"variatorul ala variaza doar tensiunea, iar curentul pe led ramane constant, nu? "

Evident ca daca curentul prin leduri ramane constant nu se modifica intensitatea luminii.

Link spre comentariu

Din ce am studiat eu, acele regulatoare integrate functioneaza un pic mai ciudat, un fel de combinatie intre modulatie PWM in functie de retea si ceva liniar ce "stabilizeaza" cumva curentul. Modulatia PWM este realizata prin alegerea a cite LED-uri individuale din COB sint conectate la retea astfel incit sa fie aprinse cit mai mut timp tinind cont ca tensiunea de la retea variaza intre 0V si 330V.

Oricum, concluzia mea este ca nu va functiona corect cu un variator de ala cu triac. Cea mai eleganta solutie este cea explicata de @Dxxx.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări