Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multitester -convertor step-up

Postări Recomandate

• Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pt @sesebe pinul 2 este legat la masa cu trecere la planul de masa de pe spate. 

Pt dn-ul @dumitrumy stiu cum functioneaza un convertor bost/step-up/etc doar ca nu inteleg cum a functionat in montajul de fata care este un produs care se vinde. Tensiunea aia de 2-3 v este alimentarea minus caderea pe  inductor plus dioda(interna in cazul de fata).   Se vede clar si incontestabil schema de pe cablaj pt partea de convertor. Am deschis subiectul nu pentru ca acest aparat imi este indispensabil ci pt ca am vazut aceasta implementare ciudata. Probabil ca nu o sa il folosesc niciodata pe aceasta functie . Am o sursa programabila care este mult mai versatila decat acest aparat. 

Posibil sa mai fie inca un circuit din care se alimenteaza convertorul care eu am crezut ca este un simplu comutator electronic care taie alimentarea pt a nu consuma bateria. Mai exact circuitu din dreapta imaginii in acesi tip de capsula SOT23-6 cu cei 2 condensatori. Cel  de langa el care este legat la led este pt. incarcarea acumulatorului.

multitester.thumb.jpeg.669aef6e650ff04c408d53ec6973cc19.jpeg

Editat de Mihai85
Link spre comentariu
5 hours ago, Mihai85 said:

stiu cum functioneaza un convertor bost/step-up/

Pai tocmai ca nu prea pare dupa ce scrii aici:

5 hours ago, Mihai85 said:

Tensiunea aia de 2-3 v este alimentarea minus caderea pe  inductor plus dioda(interna in cazul de fata).

Nu stiu la ce cadere pe inductor si dioda te referi devreme ce vorbesti despre boost...

Cadere inversa sau cum? :rade:

Nu are legatura, tensiunea pe inductanta si dioda "creste" daca pot sa zic asa, in fapt tocmai pentru a compensa caderile naturale pe ele in sarcina trebuie ca iesirea minima sa fie cu atat mai mare ( nu stiu daca se intelege prea bine ce vreau sa zic ).

Deci ca sistemul de control al integratului sa functioneze, trebuie ca umplerea semnalului PWM sa fie in afara limitelor minime/maxime ale sale ( vezi in pdf asta ), asiguri asta din tensiunea setata pe iesire.

Ideea e simpla in cazul de fata, asa cum bine au zis @UDAR si @dumitrumy, la boost iesirea trebuie neaparat sa fie intotdeauna cu minim cativa volti mai mare decat intrarea. 

Ori tu cand faci "scurt-ul ala pe iesire ( pinul FB dus direct la iesire in loc sa fie o dioda acolo ), tu impui integratului sa duca iesirea la cat este Vref, adica la 200mV, ceea ce este evident fizic imposibil devreme ce este un regulator boost!

Ce se intampla in momentul ala e ca CI este complet blocat, iesirea este egala cu intrarea minus caderile de pe dioda si inductanta, de aia gasesti la FB 3V, cam aia e probabil alimentarea. 

Daca intrarile comparatorului pot merge la alimentari atunci CI ar trebui sa scape, dar nu functioneaza nimic cum ar trebui. 

Ca sa se indeplineasca conditia obligatorie de la boost tu trebuie sa te asiguri ca iesirea este intotdeauna mai mare decat intrarea, si iesirea se stabileste din cei 200mV de la referinta insumati cu valoarea diodei zener conectata acolo.

Daca spre exemplu alimentezi cu 3,3V regulatorul, atunci pe iesire trebuie sa ai intotdeauna minim 5,5-6V, si faci asta din dioda zener testata, care in cazul de fata nu poate fi mai mica de 5,1V daca vrei sa ai control corespunzator al curentului.

Daca pui dioda mai mica integratul o sa incerce sa reduca iesirea pana ajunge la umplere zero, apoi se blocheaza si intrarea apare toata pe ansamblul de pe iesire ( zener plus rezistenta de 40R ).

S-a inteles acum? 

Deci testeaza diode zener ale caror tensiuni sa fie cu minim 2-3V peste cat alimentezi.

Daca alimentezi cu 3,3V, pui zenere de la 5,1V in sus, daca alimentezi cu 5V pui zenere de la 6,8V in sus, etc...

E simplu.

Nu poti testa cu jucaria asta diode normale, nu au cadere suficienta!

Link spre comentariu

A mentionat ca inainte putea testa si diode.

Chinezul o fi prevazut si situatia aceasta si convertorul era alimentat cu limitare de curent.

Cu scurt sau dioda pe iesire convertorul se bloca dar prin circuit in cazul acesta era doar curentul limitat anterior convertorului.

Editat de gabiz_ro
Link spre comentariu
Acum 51 minute, gabiz_ro a spus:

A mentionat ca inainte putea testa si diode.

Chinezul o fi prevazut si situatia aceasta si convertorul era alimentat cu limitare de curent.

Cu scurt sau dioda pe iesire convertorul se bloca dar prin circuit in cazul acesta era doar curentul limitat anterior convertorului.

Da exact. Mai e un etaj in spate.Am trecut peste faza cu convertorul. Il declar reparat. Si da e normal ca atunci cand nu oscileaza sa se regaseasca la iesirea lui tensiunea de pe baterie minus caderea pe dioda in conductie si minus rezistenta in cc a inductorului(neglijabila) .Multumesc tuturor ca m-ati pus cu picioarele pe pamant. Deci din specificatii masoara de la 0.01-30v diode zener. 

Editat de Mihai85
Link spre comentariu
1 hour ago, gabiz_ro said:

Nu stiu despre ce forma de alimentare limitata ar avea acel boost, si nici ce sens ar avea dar limitare de curent concreta exista chiar si cu regulator blocat, si e data de rezistenta de 40R, ( Ualim-Vf )/40R=...

Link spre comentariu
Acum 33 minute, Marian a spus:

Nu stiu despre ce forma de alimentare limitata ar avea acel boost, si nici ce sens ar avea dar limitare de curent concreta exista chiar si cu regulator blocat, si e data de rezistenta de 40R, ( Ualim-Vf )/40R=...

Probabil pentru a putea masura

ADC din  din microcontroler sigur are referinta fata de GND,daca nu ai limitare de curent,in caz de scurt circuit sau dioda in conductie conectata la iesire acolo tot o sa ai aproape 5V (minus caderea de tensiune pe dioda din convertorul boost)

Curentul va fi limitat el de acea rezistenta de 40R dar indicatia ar fi gresita,

Adica microcontrolerul va avea printrun divizor pe intrare acei aproape 5V si ar indica probabil zener de 4.3-4.7V in loc de 0 V

Pentru tensiuni mai mari decat Vin limitarea de curent o face convertorul boost.

Dar trebuie limitare si pentru cazul in care dioda ce se masoara sau in caz de scurt circuit.

Editat de gabiz_ro
Link spre comentariu

Am verificat cu ceva diode la tensiuni peste 5 v. Functioneaza si limiteaza fix cei 5mA conform cu rezistenta de 40R. Trebuie sa scot schema de  la comutatorul electronic din spate sau ce o fi el . Vad 2 tranzistori ,unul bipolar si altul mosfet (din masuratoarea la fata locului masor pe el doar dioda D-S ) plus acel integrat cu 6 pini. Treuie sa ma uit la microscop sa vad ce scrie pe acele componente. 

Am gasit o schema de la o versiune mai veche iar limitarea se face cu o rezistenta serie de 10K cu iesirea convertorului .  

Domenii de masurare:
  • rezistenta pentru rezistente: 0,01 - 50MΩ
  • capacitatea condensatorului: 25pF - 100mF (cu capacitati mari, timpul de masurare poate fi de pana la 60 de secunde)
  • inductanta bobinei: 0.01mH - 20H
  • Test dioda Zener in conectori KA : 0,01 - 30V
  • Test dioda Zener in conectorii 1 2 3: 0,01 - 4,5V
  • test triac si tiristor: IGT <6mA
  • Test de tensiune tranzistor: 0,01 - 4,5V
  • Test de tensiune baterie: 0,01 - 4,5V

WhatsApp Image 2022-11-24 at 14.24.54.jpeg

TC1-multi-function-tester-05.JPG

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări