Dxxx Postat Noiembrie 20, 2022 Partajează Postat Noiembrie 20, 2022 1. Citeste bine si incearca sa intelegi ce a spus foarte corect @sesebe. 2. ESR in sine si mai ales la valoarea respectiva trebuie interpretat NUMAI in functie de montajul in care il pui. In respectivul montaj trebuiie sa stii rolul condensatorului si/sau curentul + frecventa la care lucreaza PLUS impedanta in punctul de montare. Ca sa intelegi: - daca este montat pentru constanta de timp si incarcarea condensatorului se face printr-o rezitenta serie de zeci de kOhmi - atunci 10 Ohmi sunt clar neglijabili. - daca este pus in paralel pe un electrolitic intr-o zona de curent mare (sa zicem o sursa SMPS) - atunci este pus acolo special pentru a imbunatati ESRul - deci nu te multumeste nici o valoare peste cativa miliOhmi. In plus, in acest caz ar trebui sa faci testarea la o frecventa apropiata de cea de functionare, o masuratoare la 1kHz nu va fi deloc relevanta. Link spre comentariu
bodyxx Postat Noiembrie 20, 2022 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2022 Am inteles acum, multumesc pentru lamuriri! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 20, 2022 Partajează Postat Noiembrie 20, 2022 Acum 6 ore, validae a spus: Eu recomand celor care au experienţa necesară, construirea unui ESR-metru analogic cu frecvenţa de 100kHz care se poate uşor etalona cu rezistori de precizie sau măsuraţi/sortaţi corespunzător. Va fi mult mai sigur decât un ,,multitester,, care măsoară cu o precizie necunoscută... Fie vorba intre noi, functionarea multitesterului respectiv a fost foarte bine documentata pe site-ul nemtesc unde a aparut prima data. Are o gramada de matematica in spate, desigur si un soft corespunzator, iar indicatiile sint demne de a fi luate in seama! Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 20, 2022 Partajează Postat Noiembrie 20, 2022 Nu contest concepţia originală, dar nu ştiu cât de reuşită e calibrarea chinezilor....iar ce calibrez eu cu mâna mea mi se pare mai de încredere decât ce laudă un chinez.E ştiut că chinezii ,,bagă în ele,, la greu când e vorba de specificaţii... De aceea i-am şi recomandat colegului să testeze funcţia de ESR-metru cu un condensator electrolitic bun de 1000uF înseriat cu un rezistor precis de 1 Ohm.Ar trebui să arate ESR 1,00xx Ohmi Link spre comentariu
bodyxx Postat Noiembrie 20, 2022 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2022 Acum 1 oră, validae a spus: Nu contest concepţia originală, dar nu ştiu cât de reuşită e calibrarea chinezilor....iar ce calibrez eu cu mâna mea mi se pare mai de încredere decât ce laudă un chinez.E ştiut că chinezii ,,bagă în ele,, la greu când e vorba de specificaţii... De aceea i-am şi recomandat colegului să testeze funcţia de ESR-metru cu un condensator electrolitic bun de 1000uF înseriat cu un rezistor precis de 1 Ohm.Ar trebui să arate ESR 1,00xx Ohmi O sa incerc și revin cu un feedback Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum