Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ESR ciudat

Postări Recomandate

1. Citeste bine si incearca sa intelegi ce a spus foarte corect @sesebe.

2. ESR in sine si mai ales la valoarea respectiva trebuie interpretat NUMAI in functie de montajul in care il pui.

In respectivul montaj trebuiie sa stii rolul condensatorului si/sau curentul + frecventa la care lucreaza PLUS impedanta in punctul de montare.

Ca sa intelegi:

- daca este montat pentru constanta de timp si incarcarea condensatorului se face printr-o rezitenta serie de zeci de kOhmi - atunci 10 Ohmi sunt clar neglijabili.

- daca este pus in paralel pe un electrolitic intr-o zona de curent mare (sa zicem o sursa SMPS) - atunci este pus acolo special pentru a imbunatati ESRul - deci nu te multumeste nici o valoare peste cativa miliOhmi.

In plus, in acest caz ar trebui sa faci testarea la o frecventa apropiata de cea de functionare, o masuratoare la 1kHz nu va fi deloc relevanta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bodyxx

8

• validae

4

• Marian

2

• Stefan

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 6 ore, validae a spus:

Eu recomand celor care au experienţa necesară, construirea unui ESR-metru analogic cu frecvenţa de 100kHz care se poate uşor etalona cu rezistori de precizie sau măsuraţi/sortaţi corespunzător.

Va fi mult mai sigur decât un ,,multitester,, care măsoară cu o precizie necunoscută...

Fie vorba intre noi, functionarea multitesterului respectiv a fost foarte bine documentata pe site-ul nemtesc unde a aparut prima data. Are o gramada de matematica in spate, desigur si un soft corespunzator, iar indicatiile sint demne de a fi luate in seama!

Link spre comentariu

Nu contest concepţia originală, dar nu ştiu cât de reuşită e calibrarea chinezilor....iar ce calibrez eu cu mâna mea mi se pare mai de încredere decât ce laudă un chinez.E ştiut că chinezii ,,bagă în ele,, la greu când e vorba de specificaţii...

De aceea i-am şi recomandat colegului să testeze funcţia de ESR-metru cu un condensator electrolitic bun de 1000uF înseriat cu un rezistor precis de 1 Ohm.Ar trebui să arate ESR 1,00xx Ohmi

Link spre comentariu
Acum 1 oră, validae a spus:

Nu contest concepţia originală, dar nu ştiu cât de reuşită e calibrarea chinezilor....iar ce calibrez eu cu mâna mea mi se pare mai de încredere decât ce laudă un chinez.E ştiut că chinezii ,,bagă în ele,, la greu când e vorba de specificaţii...

De aceea i-am şi recomandat colegului să testeze funcţia de ESR-metru cu un condensator electrolitic bun de 1000uF înseriat cu un rezistor precis de 1 Ohm.Ar trebui să arate ESR 1,00xx Ohmi

O sa incerc și revin cu un feedback 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări