bodyxx Postat Noiembrie 19, 2022 Partajează Postat Noiembrie 19, 2022 Salut, Am o mica nedumerire si anume ,la un condensator generatie noua de 100nF am esr-ul de 9,2 Ohmi iar la unul de pe timpuri de 47nF nu am deloc, intrebarea este daca e bun acel esr asa mare pentru un condensator de 100nF,multumesc Link spre comentariu
Stefan Postat Noiembrie 19, 2022 Partajează Postat Noiembrie 19, 2022 Nu este suficient să aveți un aparat de măsură pentru a măsura corect componentele. Ce rost are măsurarea ESRului pentru respectivii condensatori ceramici și la capacitățile alea? Reparatii un aparat sau pur și simplu testați testerul? Link spre comentariu
bodyxx Postat Noiembrie 19, 2022 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2022 (editat) Nu repar nimic, doar am măsurat din curiozitate și întrebam dacă nu cumva este mare acea valoare, acum am citit ca este normala o valoare de peste 10 ohmi la condensatori de ordinul nanofarazilor Editat Noiembrie 19, 2022 de bodyxx Link spre comentariu
grosu99 Postat Noiembrie 19, 2022 Partajează Postat Noiembrie 19, 2022 Bine ca ti-ai luat esr-metru .... Link spre comentariu
bodyxx Postat Noiembrie 19, 2022 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2022 (editat) Acum 23 minute, grosu99 a spus: Bine ca ti-ai luat esr-metru .... Bine ca inca mai sunt oameni care rad de altii ca altfel ne duceam dracu, in loc sa veniti cu ceva constuctiv radeti ,bravo Rog un moderator sa inchida subiectul , renunt la intrebare.. Editat Noiembrie 19, 2022 de bodyxx Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 19, 2022 Partajează Postat Noiembrie 19, 2022 Raspuns mai simplu: Aparatul ala este o varianta de supermultitester, nu-i un esr-metru dedicat, ceea ce inseamna ca precizia poate lasa de dorit. Apoi, esr la capacitati mai mici de 1u mi se pare irelevant, mai cu seama la conzi noi. Link spre comentariu
bodyxx Postat Noiembrie 19, 2022 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2022 Acum 4 minute, Marian a spus: Raspuns mai simplu: Aparatul ala este o varianta de supermultitester, nu-i un esr-metru dedicat, ceea ce inseamna ca precizia poate lasa de dorit. Apoi, esr la capacitati mai mici de 1u mi se pare irelevant, mai cu seama la conzi noi. In sfarsit un raspuns bun, multumesc pentru lamuriri Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 19, 2022 Partajează Postat Noiembrie 19, 2022 Exact, la condensatoarele sub 1uF te interesează doar valoarea capacităţii. ESR-ul nu mai contează acolo... Link spre comentariu
bodyxx Postat Noiembrie 19, 2022 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2022 Acum 7 minute, validae a spus: Exact, la condensatoarele sub 1uF te interesează doar valoarea capacităţii. ESR-ul nu mai contează acolo... Multumesc, aveam nevoie de o "confirmare" sa zic asa în aceasta direcție.. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 19, 2022 Partajează Postat Noiembrie 19, 2022 (editat) Am spus de mai multe ori pe forum, ESR-ul nu este o valoare constanta ci depinde foarte mult de frecventa. Daca ați măsură ESR-ul acelui condensator la o frecventa mult mai mare ați constata ca valoarea este mult mai mica. Un ESR-metru la care nu poți alege la ce frecventa sa se facă măsurătoarea, nu prea valorează mult ca utilitate. Ca sa verifici un electrolitic este mult mai util sa verifici riplul de tensiune la bornele lui in funcționare și vezi dacă este buna filtrarea sau nu decit sa masori ESR-ul și sa obții o valoare arbitrara pe care nici sa nu știi sa o interpretezi. Ce folos ca masori un electrolitic de 4700uF folosit într-un SMPS la 250Khz, frecventa la care acel condensator are comportament inductiv defapt si nu mai participa deloc la filtrare. La un ESR-metru util trebuie sa poți alege orice frecventa între 50/60hz și minim 100Khz. Editat Noiembrie 19, 2022 de sesebe Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 20, 2022 Partajează Postat Noiembrie 20, 2022 Chiar cu un ESR-metru din cele mai simple, se poate determina dintre două condensatoare de valoare şi model identice, care e inutilizabil. Nu trebuie să fii inginer cu mulţi ani de experienţă pentru asta.Mai întotdeauna, pe plăci există mai mulţi condensatori de aceeaşi valoare şi nu toţi vor fi afectaţi de creşterea ESR. Când ai dubii, compari de exemplu un condensator de 470uF dintr-un etaj care nu e montat în sursa în comutaţie (audio de exemplu)cu unul din sursa în comutaţie a aparatului în cauză.Dacă cel din sursa în comutaţie va avea o valoare mult mai mare decât celălalt, îl putem elimina fără probleme ca fiind uzat.Sau poţi compara un condensator nou cu unul de pe placă, iar pe cât posibil ei să fie de aceeaşi firmă, fiindcă există diferenţe ale valorilor între firme şi chiar între loturi ale aceleiaşi firme, dar nu foarte mari. Eu recomand celor care au experienţa necesară, construirea unui ESR-metru analogic cu frecvenţa de 100kHz care se poate uşor etalona cu rezistori de precizie sau măsuraţi/sortaţi corespunzător. Va fi mult mai sigur decât un ,,multitester,, care măsoară cu o precizie necunoscută... Link spre comentariu
bodyxx Postat Noiembrie 20, 2022 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2022 Acum 1 minut, validae a spus: Chiar cu un ESR-metru din cele mai simple, se poate determina dintre două condensatoare de valoare şi model identice, care e inutilizabil. Nu trebuie să fii inginer cu mulţi ani de experienţă pentru asta.Mai întotdeauna, pe plăci există mai mulţi condensatori de aceeaşi valoare şi nu toţi vor fi afectaţi de creşterea ESR. Când ai dubii, compari de exemplu un condensator de 470uF dintr-un etaj care nu e montat în sursa în comutaţie (audio de exemplu)cu unul din sursa în comutaţie a aparatului în cauză.Dacă cel din sursa în comutaţie va avea o valoare mult mai mare decât celălalt, îl putem elimina fără probleme ca fiind uzat.Sau poţi compara un condensator nou cu unul de pe placă, iar pe cât posibil ei să fie de aceeaşi firmă, fiindcă există diferenţe ale valorilor între firme şi chiar între loturi ale aceleiaşi firme, dar nu foarte mari. Am priceput, multumesc! Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 20, 2022 Partajează Postat Noiembrie 20, 2022 Ca să te convingi de precizia măsurării ESR-ului la multitesterul tău, înseriază cu un condensator de 1000uF nou o rezistenţă de 1 Ohm.Ar trebui ca ESR-ul afişat să fie cât mai aproape de 1 Ohm.... Link spre comentariu
Craciun Postat Noiembrie 20, 2022 Partajează Postat Noiembrie 20, 2022 Salut, Uite in link valorile ESR la condensatoare mai mari de 1uF si la diverse tensiuni de lucru: http://www.solidpost.com/doku.php?id=electronic:standard_capacitor_worst-case_electrolytic_esr_table BR/Daniel Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 20, 2022 Partajează Postat Noiembrie 20, 2022 Pe conzii electrolitici din surse al caror esr se duce in balarii, de regula ii vezi busiti. Pe esr-ul marit creste disipatia data de riplul de curent si se lasa cu buf... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum