VAX Postat Ianuarie 6, 2017 Partajează Postat Ianuarie 6, 2017 Amplificatoarele audio cu tranzistoare cu Ge nu au performante in plus in raport cu cele cu Si. Tranzistoarele au beta mai mic, se ambaleaza termic, au curenti reziduali mari. Merita sa construiesti astfel de amplificatoare din motive de nostalgie (pentru cei care au prins vremurile alea) si daca aveti tranzistoare cu Ge. Dar sa dai bani pe ele, mai ales ca se vand scump (pentru colectionari), sa iti faci nu stiu ce scula, este ceva fara rost. Am sute de tranzistoare cu Ge, dar nu cred ca le voi mai folosi vreodata. Le pastrez de colectie, pentru nepoti (cand vor veni). Link spre comentariu
Danut Marinescu Postat Octombrie 23 Partajează Postat Octombrie 23 Scriu in 2024 dupa o caruta de anii.Eu tot din nostalgie imi aminteam de radio neptun si bucur ca sunau bine in adolescenta mea.Aveau maximum de raport performta/piese folosite conparativ cu azi cu galetile de tranzistori care nu aduc un plus de performanta sonica ci performante electrice deosebite.Urechea noastra e insensibila la 400V/uS sau la 150Mhz dar foarte receptiva la semnale de la 20hz -4000hz ajungind sa auda pina la 20khz care sunt numai armonici superioare.Cel mai inalt sunet al pianului are undeva la 4khz iar cineii cei mai inalti probabil tot asa dar cu armonici care depasesc 20khz.Acum am descarcat o schema de Bucur in cele doua variante cu germaniu si cu siliciu.Nu stiam ca ultimele modele au fost fabricate cu faimosii 2N3055 si bd-uri.Este varianta ideala in concept minimalist.Cel mai mult imi place totusi radio Neptun care ar fi de studiat mai amanuntit.Vi le ofer pe amindoua pentru studiu.https://elektrotanya.com/radio_bucur_1_sm.pdf/download.html Neptun1s_pliant.pdf Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum