Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa rezonanta cu zgomot


Postări Recomandate

Buna ziua!,

Am achizitionat de la chinezi o sursa de alimentare pt un amplificator audio de tipul asta +-35V,

Sursa.png.7020d6df0765acda090e0f8839a44993.png

Functioneaza bine, dar introduce un pacanit de cativa HZ, audibil in difuzoare, cand amplificatorul e la vol minim.

I-am atasat pe iesire doua socuri (pe inel galben cu alb),  pacanitul s-a mai redus dar tot e prezent. Primarul am vazut ca nu e snuberizat cu filtru RC.

Cum as putea sa scap de acest pacanit?

Multumesc!

Editat de Kreator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cu ce integrat este? Are optocuplor primar-secundar? Ce model este, are o descriere sumară pe net? Confundați forumul cu strana/ confesionarul preotului. Ce sa mai spun de osciloscop pe iesire, asta a devenit adevarata înjurătură. Poate sursa este stabilizată si la consum mic intra in "burst". Care este probabilitatea ca cineva in situatia ta sa fie si forumist sau sa citească ce ai scris? In schimb măsurătorile voastre si un sprijin teoretic pot duce la un rezultat. Asa ne transformăm într-o nație de saraci(eu nu am osc) plangaciosi.

Link spre comentariu

Cum bine a specificat dl. miticamy mai sus, spune ce integrat foloseşte, că din poza aia nici tata lu Google nu poate scoate schema.Cel mai probabil sursa cere un consum minim ca să funcţioneze la parametrii optimi, cel mai simplu ar fi să-i asiguri acel consum minim eventual cu nişte beculeţe auto.Care pot ilumina din lateral ceva VU-metre...

Link spre comentariu

Asta e un neajuns din proiectare tipic chinezariilor, pentru ca atunci cand proiectezi o sursa pentru audio si te bazezi pe un CI cu un astfel de regim, ii asiguri acea sarcina minima de pe placa astfel incat sa eviti regimul burst. 
Ori, implementezi o filtrare si eventual snuberizari bune, care sa nu permita tranzientilor sa treaca spre sarcina. 

Pe de alta parte un amplificator cu macar cateva zeci de db rejectie n-ar trebui sa transmita catre difuzoare zgomotul ala.

Nu mai zic ca daca este o clasa liniara ( A, AB ) sarcina aia minima se poate asigura din reglajul curentului de mers in gol. 

Osciloscopul ca de obicei iti este cel mai bun prieten atunci cand investighezi probleme la orice sursa de alimentare. 

 

 

Link spre comentariu

Sursa e una din astea din ce vad ( asta tu trebuia sa pui ):
https://aliexpress.ru/item/1005004581449822.html?spm=a2g0o.search.list.0.a8e7bf08Up6W1P&sku_id=12000029708569609

 

Descrierea e lunga dar in Rusa, si traducerea in google lasa de dorit deci nici macar n-o pun.

Ceea ce ar trebui sa faci e sa pui pe iesire un osciloscop setat pe AC, sa monitorizezi si sa salvezi/pozezi forma de unda gasita in gol, apoi daca intr-adevar exista varfuri periodice foarte mari atunci cresti sarcina pana varfurile alea dispar sau se reduc foarte mult in amplitudine. 

Afli asa cam ce curent minim previne regimul ala burst ( daca intr-adevar el este cauza, desi n-ar trebui sa se regaseasca atat de agresiv pe iesire incat sa ajunga in difuzor ), si apoi stii ce e de facut. 

Daca amplificatorul e in clasa AB ( nici macar asta n-ai zis ) atunci stii cam cat trebuie sa cresti curentul de mers in gol. 

Fa si tu ceva masuratori, pune poze si rezultate aici, ca nu suntem ghicitori niciunul dintre noi. 
 

Link spre comentariu

Multumesc @Marianpt sfaturi si implicare! 

Amplificatorul e stereo cu LM3886, la care nu ai cum sa regrezi curentul de mers in gol. Pe o sursa clasica cu transformator, e mut complet, pe sursa asta de la mica distanta se aud niste paraituri cu frecventa de cativa hertzi, nu tare dar perceptibil. Din pacate nu am osciloscop si nici nu stiu pe nimeni care sa aiba, asa ca ....

Uite aici un link in engleza cu sursa cumparata. 

Din studiul datasheetului am observat ca acesta are un capitol special dedicat "Operation at no load or very light load" in care se explica ce-i cu modul Burst, unde este o propozitie care zice ca "A small capacitor (typically in the hundred pF) from the STBY pin to ground, placed as close to the IC as possible to reduce switching noise pick-up, helps obtain clean operation." Initial am suspectat lipsa acelui capacitor, dar el exista fizic conectat la sSTBY.

Maine voi lua 6 becuri auto de cativa watti  ca alea care lumineaza nr. din spate sa simulez o sarcina ceva mai consistenta.

Oricum va tin la curent cu ce rezultate am obtinut in final.

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Stai putin, de ce ai pus doar pe o ramura? Te-am intrebat de optocuplor, ai raspuns nu. Vezi daca are un TL431 si ridica schema cu divizorul de stabilizare. Si la banalele surse tv tip flyback sarcina trebuie pusa pe tensiunea care este in bucla de reglaj. Voi credeti ca electronica este un fel de un fel de instalatii sanitare sau ...

Link spre comentariu

Şi la instalaţiile sanitare sunt nişte reguli, că rahatul nu urcă ci trebuie să coboare.La electronică e mai dihai...

Problema poate nu e neapărat sursa în sine ci cum e utilizată...eu am sugerat încărcarea ei cu nişte becuri ca să nu intre în ,,burst mode,, dar nu am specificat doar o ramură, credeam că se subînţelege că trebuie o încărcare simetrică...

Link spre comentariu

La linkul de mai sus, modificati din .ru in .com, se afiseaza varianta originala in engleza: 

Ac-dc Dual Voltage 600w Llc Resonant Soft Switching Power Amplifier Switching Power Supply ±24v±36v±50v±80v (optional) - Home Theater Amplifiers - AliExpress

 

Descrierea de jos face toti banii :limb:


Please select clear voltage parameters when shooting. It is normal for the output voltage to jump a little under no-load conditions. This is because the no-load chip works in intermittent power-on mode. I know this situation, because any power amplifier board basically consumes about 10 watts of power in standby. If a dummy load is added, it will not be of any use at all except to satisfy some patients with OCD. It will only increase the heat and reduce the temperature. efficiency!

In addition, when there is no load, there is a certain error in the positive and negative voltages, which is a normal phenomenon. Patients with obsessive-compulsive disorder who are too serious are careful to shoot, because the switching power supply voltage regulation is based on the control of the +VCC path. Compared with -VCC, this path only increases the optocoupler 431. Other components consume power. Because -VCC has no other power consumption, the voltage across the -VCC filter capacitor is a peak virtual power. Although a bleeder resistor is added on the board, it is impossible to target all output voltages. The deviation does not affect the use at all, the reason is this, people who understand it will understand it naturally, don't take it too seriously! In case you still have obsessive-compulsive disorder after reading this description, please add a bleeder resistor between -VCC and ground, such as 10K 33K, etc., when the experiment decides to add a resistor with a suitable resistance value. Negative voltage until you feel satisfied! To be honest, customers with obsessive-compulsive disorder and long-winded customers are really afraid of encountering such a customer.

Editat de matzah
Link spre comentariu

Personal am astfel de sursa controlata cu amplificator magnetic patent Sony, pentru stabilizare folosesc o simpla dioda zenner pentru a evita oscilatiile produse de o bucla de feedback lenta.

 

tl 431 e lent, am avut probleme, viteza de raspuns a convertorului depinde de factorul de calitate al circuitului rezonant, si e apropiata de viteza de raspuns a tl 431, doi poli apropiati, reteta pentru oscilatii, am ales sa las pol dominant convertorul in sine si sa folosesc o bucla de reactie rapida, o simpla dioda sau cel mult un diferential din 2 tranzistori.

la audio nu e nevoie de castig mare, daca scade 2-3v in sarcina nu e nici un bai.

 

integratul cu pricina are optocuplor, dar merge si cu un zenner simplu in loc de 431, in acest caz merge stabil.

llc.pdf

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări