Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Unde au disparut dacii

Postări Recomandate

• Răspunsuri 157
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dacii sunt in Germania, ei au da numele tarii: Daci 《=》 Doaiciland ( Deutschland). Mai sunt câtva si prin Oltenia: ia d'aci, fugi d'aci.

Trecând la lucruri serioase, din cartea noastra de istorie lipsesc, nu pagini, ci capitole intregi. Adica, din limba daca sa nu fi ramas decât varza, viezure, brânza, si chiar nimic scris, nici un alfabet, nimic? Cât am stat sub romani, 100 de ani? Evreii au stat in Egipt 400 de ani si nu si-au pierdut limba si scrierea.

Acum 6 ore, Marele Savant a spus:

vorbesc de cele intimpalate acum milioane sau zeci ori sute de milioane de ani!

Mare Savant, arheologia, ca si electronica, este o stiinta exacta. Dar, ca sa o folosesti, ai nevoie de cunostinte vaste, in mai multe domenii. Asta nu inseamna ca istoria nu e scrisa de invingatori!! Aia pentru fraieri, ca cea reala e bine dichisita si pusa la obroc. Nu e pentru orisice ochi si urechi!

Iertat sa-mi fie oftopicul, dar se preconizeaza ca elevii de liceu vor avea curs de "istorie a revolutiei". Si ce vor invata acolo,  o minciuna? Ei, ia asa si cu dacii nostri, cu lipsuri la prezenta.

Acum 1 oră, eos a spus:

ajuns prin Olanda

Al drecului dutch, si acum se opun sa intram in Schengen!!!

Acum 20 minute, Sharky a spus:

Dacii erau legebetei?

Pai cine a intemeiat romania, nu Traian si Decebal????

Link spre comentariu
Acum 20 ore, icar a spus:

Trecând la lucruri serioase, din cartea noastra de istorie lipsesc, nu pagini, ci capitole intregi. Adica, din limba daca sa nu fi ramas decât varza, viezure, brânza, si chiar nimic scris, nici un alfabet, nimic? Cât am stat sub romani, 100 de ani? Evreii au stat in Egipt 400 de ani si nu si-au pierdut limba si scrierea.

1. Aelianus spune că geţii şi alte neamuri barbare considerau scrierea ca un lucru ruşinos, deci e puţin probabil să fi avut vreun alfabet propriu. Mai mult, relaţiile de comerţ erau în principal cu grecii şi romanii (ori dovezi materiale care să susţină acest fapt există din belşug pe întreg teritoriul României şi Bulgariei), aşa că nu e deloc exclus să fi folosit alfabetul roman şi/sau grec.

2. Stăpînirea romană a început după 106 şi a durat pînă la retragerea aureliană din 271-275, deci puţin sub 170 de ani. Asta nu înseamnă că dacii nu cunoşteau limba şi înainte, fiind folosiţi extrem de des ca mercenari de către Imperiul Roman. Trebuie ţinut cont şi de faptul că romanii aveau prostul obicei de a înfiinţa şcoli. Totuşi, fiecare popor are o mentalitate generală proprie, care se schimbă puţin şi foarte greu de-al lungul timpului. Părerea mea e că poporul român e extrem de adaptabil şi a făcut totul ca să supravieţuiască, inclusiv să înveţe limba cotropitorilor atunci cînd a fost cazul. E greu de descifrat ce s-a întîmplat în timpul perioadei marilor migraţii, dar dacă facem o conexiune cu perioade mai recente, în timpul dominaţiei altor imperii s-au preluat în lexic şi apoi adaptat o grămadă de cuvinte: de la slavi, de la turci, de la francezi, de la ruşi, mai nou de la englezi. Cumva e mai important pentru români să se înţeleagă rapid cu partenerii de conversaţie decît modul în care e purtată sau ce limbă e folosită.

Eu sînt foarte ferm convins că mentalitatea de acum 2000 de ani nu s-a schimbat foarte mult.

Link spre comentariu

Sa nu uitam ca istoria e scrisa de invingatori, asa ca tot ce este scris ca fiind istorie o privesc cu rezerva. Cert este ca avem un teritoriu și o limba comuna care nu a aparut din neant si nu este nici latina, sau alta asimilare. Trist este ca se insista pe disparitia omului /metamorfozarea acestuia în gandacul lui Kafka (pe langa dispariția identității naționale, de limbă, de gen, de cultura, etc.). Cel puțin la noi în țara de mult timp cu episoade de revenire (domnitori care au fost pentru români).....

Dar, în Zamolxe - Mister Pagan ne aduce aminte.........

”Despre Dumnezeu nu poți vorbi decît așa:
 îl întrupezi în floare și îl ridici în palme”

Link spre comentariu
1 oră în urmă, merck a spus:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Listă_de_cetăți_dacice am nimerit?

Cele mai multe sau mai importante banuiesc ca sunt in Muntii Orastiei. 

P.S. De cat 100 de ori le-ai "calcat" pe fiecare? :rzb

Nu ai nimerit. În estul Transilvaniei, mai exact depresiunea Ciucului. Sînt de cel puțin patru ori mai multe decît ce e în Șureanu. Pînă în clipa de față am identificat localizarea exactă a peste 180 de cetăți și încă mai sînt o puzderie de găsit. Faza foarte tare e că știu cel puțin vreo șase la care s-a folosit mortar în zidărie. Ce era regulă la romani era excepție la daci.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări