Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator audio Tehnium 5/1983

Costa

Postări Recomandate

• Răspunsuri 147
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Costa

52

• sonic11

20

• yo3fhm

18

• DjLeco2021

12

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 23 minute, Costa a spus:

0.213v 

insuficiente informații

Dacă ați conectat aparatul de măsură cu testerul minus la punct zero GND și cu testerul de plus la ieșire amp. Ne spuneți ce polaritate  are tensiunea măsurată , să stim care ramură conduce mai mult , să putem a te ajuta.

Link spre comentariu

Multimetru -tester minus la GND si tester plus la firul care merge la difuzor un canal 208mv si celalalt canal 179mv dar cu polaritate inversa

adica tester plus la GND si tester minus la iesirea audio.

Sper ca am inteles bine, boxe neconectate,intrare audio in strap

Celalalt canal =amplificatorul canal dreapta

Link spre comentariu

Am inteles.

Canal dreapta am redus de la 179mv la 60mv .

La canal stanga nu pot reduce nimic

La SR2 am improvizatiI (sr 500ohm+rez 50=1k cat era necesar)

Am sa caut SR de 1K dar pana atunci daca mi-ati putea spune si despre imperechere T1 si T2 

E vorba sa fie identici ca si caracteristici constructive sau

despre factorul de amplificare ?

Factorul de amplificare cu multimetrul pe pozitia hFE ?

Link spre comentariu

Trebuie sa aiva acelasi hfe.

Shimba improvizatia cu doi semireglabili de 1k, tensiunea continua de pe iesise trebuie sa fie cat mai mica.

Ps tr. trebuie sa fie acelasi fel..BCxx...

Editat de sonic11
Link spre comentariu

Ar trebui si prefinali si finali sa fie inperecheati si respectate valorile din schema.

Daca inlocuiti tranzistori cu alte modele de cat cele din schema, inlocuitorii trebuie sa fie apropiati ca si caracteristici.

Probabil trebuie si un pcb nou la care sa se tina cont ca traseele de masa sa nu aiva bucle.

Link spre comentariu

SR 2, nu are treaba cu offset, el regleaza 1mA in colectorul lui T3 pentru diferential (0,5mA per fiecare trz) iar SR 3, regleaza 10mA pentru etajul VAS.

SR 1 ar face ceva, desi eu acolo aveam parca 2,2k.

Pentru a avea offset reglabil modifica astfel, preferabil trimmer multitura de 100 ohmi.

Intii de toate reglezi (cu intrarea la masa si fara sarcina) din SR 2, un curent de 1mA in colectorul lui T3, apoi din SR3 un curent de 10mA in colectorul lui T6, apoi ultimul, biasul de circa 30-50mA echivalentul caderii de tensiune pe R16, din SR 4, pe care initial il pui cu cursorul spre colectorul lui T5.

Schimba T5 cu un tranzistor BD135-137-139 (NPN), pe care il montezi izolat cu folie de mica si pasta siliconica pe radiatorul unuia dintre finali, oricare dintre ei (am inteles ca i-ai pus separat)

Dupa ce ai definitivat astea, poti inlocui semireglabilii SR3 si SR4 cu resistente fixe de valoare foarte apropiata valorii reglate la fiecare.

Ultima ajustare, OFFSET ar fi din multitura de 100 ohmi, montat ca rezistenta de degenerare in emitoarele lui T1 si T2 (diferential), si ar trebui sa masori la iesire fata de masa, (tot cu intrarea inchisa la masa), o tensiune sub 10mV, cu cit mai mic cu atit mai bine.  Nu vei obtine niciodata o absolut, stabil, orice e teoretic sub 20mV este foarte bun. Tranzistorii T1 si T2, monteaza-i in contact termic intre ei.

Succes!

image.jpeg.1ef4b85a90b2fcdc66088bf2b6cb21a8.jpeg

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Schema ofera performante la nivelul anilor "70, cu prea multe reglaje (variabile) pentru performantele oferite.

Recomandarile date de Dl.Leco sunt o.k. ,se pot implementa fara probleme.

Ar fi o varianta mai simpla , reducand variabilele, astfel :

1.Inlocuiti sr 2 cu o rezistenta de 560-620 ohm /0,25w ; asta inseamna un curent de 1ma prin gcc.

2.Inlocuiti sr 3 cu o rezistenta de 56-62 ohm/0,25w ; asta inseamna cca. 10 ma prin driver.

3.Reglati sr1 la cca. 1,2 kohm (jumatatea cursei) , din acesta se poate regla offset-ul.

Curentul de repaus se regleaza dupa stabilirea echilibrului termic.

Simetria poate creste la final prin introducerea unui grup paralel r=100ohm, D=1N4001,  (dioda baxandall) cu catodul in emitorul lui t10.

Transistorii din diferential ,asa cum s-a spus mai sus, trebuie sa fie in contact termic; cu o picatura de superglue se lipesc capsula din rasina) , pe lateral putina pasta termoconductoare, un tub termocontractil peste si totul e o.k.

Atentie la calitatea semireglabilului din superdioda, nu e cea mai buna varianta de conectare.

Daca totul e o.k. , se poate introduce si un circuit paralel la iesire , in serie cu difuzorul , R= 10 ohm ,L=2-3uH, protejeaza la sarcini capacitive.

Succes.

Link spre comentariu

Multumesc DjLeco2021,ai dreptate confirma si textul autorului din Tehnium.

De acord si cu T5 sa fie un BD montat pe unul dintre radiatoarele finalilor.

O singura diferenta ar fi,articolul vorbeste despre SR1 ca reglaj pt offset.

Am facut si reglarea curentilor conform schemei.

Aici marea problema a fost cum sa intercalez multimetru ca ampermetru pt a masura curentul.

Nu stiu cum faceti voi asta practic, poate proiectati pe cablaj strapuri ca sa fie mai comod ori faceti asta in faza de verificare a montajului pe placa de proba.

Eu am "maltratat"cablajul cu un varf de cutit ca sa pot verifica curentii ceea ce nu cred ca e in regula.(ca sa nu stric tranzistorii prin demontare si remontare repetata)

Mi-am amintit ca atunci cand am construit amplificatorul,am facut tot dupa Tehnium un betametru rudimentar si am sortat tranzistorii dar am ales perechile cu compromisurile de rigoare doar nu aveam la indemana prea mute bucati de acelasi fel.

Nu am inteles exact despre  "SR multitura de 100 ohmi, montat ca rezistenta de degenerare in emitoarele lui T1 si T2 (diferential)" Stiu ce este un SR multitura,chiar am unul sau doua.

Ar fi intre emitoarele T1,T2 punctul comun si colectorul lui T3 ? Pare complicat pe un cablaj gata facut .

Oricum dupa ziua de azi sunt mai avansat,am aflat ca montajul meu este functional si mi-am tradus si cu google cuvintele noi gen bias,offset,VAS.

F Important pt mine ar fi daca ar face cineva referire si la ceea ce intrebam cu cateva  posturi in urma .

Componentele  pe care eu nu le-am mai montat SR5 si C6  respectiv SR6 si C7 nu sunt si niste filtre ? ,nu influenteaza negativ functionarea amplificatorului ? 

Link spre comentariu

Ex.escu-m-am gandit si eu la calitatea tuturor SR montate mai ales cand am reglat curentii ceruti de schema si am vazut cat de indoienic lucreaza.

Idei f bune cu niste rezistente in locul SR , cu conectarea termica pt T1,T2 si cu circuitul paralel de protectie la iesire,multumesc.

Link spre comentariu

Vezi schema modificata de mine, extremele multiturei in emitoarele T1 si T2, iar cursorul in colectorul lui T3.

Acum 2 ore, DjLeco2021 a spus:

Dupa ce ai definitivat astea, poti inlocui semireglabilii SR3 si SR4 cu resistente fixe de valoare foarte apropiata valorii reglate la fiecare.

Az scris asta deja.

Link spre comentariu
Acum 7 ore, Costa a spus:

Am citit ceva pe net dar pt asta intai trebuie proiectare pe calculator ,nu-i de mine,poate cu ceva ani in urma...

Da`i pace la amplificatoru asta si incepe unu mai modern.Am vazut aici pe forum o gramada de amplificatoare interesante.La multe din ele au colegii cablaje din ce am citit.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări