norad Postat Noiembrie 10, 2022 Partajează Postat Noiembrie 10, 2022 Va salut, Am cumparat cativa metri de cablu cu 4 fire (4 x 0.22 mm^2) de aici: https://www.leroymerlin.ro/produse/cabluri/625/cablu-alarma-4-x-0.22-mm-alb-la-metru/13963 In descriere este specificat ca metalul (din care sunt facuti conductorii) ar fi cupru. Ciudat, insa, nu se prinde fludorul de metal. Am decapat de mai multe ori in colofoniu, dar fludorul nu umecteaza metalul. Suspectez ca firele sunt din fier. Cablul e destul de tare, nu e maleabil. Ati intalnit asa ceva? Link spre comentariu
adydep Postat Noiembrie 10, 2022 Partajează Postat Noiembrie 10, 2022 Salut,scarpină-l puțin cu cuterul,și încearcă poate prinde.Sau încearcă în loc de sacâz o pastilă de aspirină.Atenție la fum,e toxic și iritant. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Noiembrie 10, 2022 Partajează Postat Noiembrie 10, 2022 ia un magnet si apropie-l de fire ...daca se lipeste de fire ...inseamna ca este fier spoit ... daca nu se lipeste magnetul , atunci sint sande mari sa fie aluminiu spoit cu ceva ... Link spre comentariu
mac01 Postat Noiembrie 10, 2022 Partajează Postat Noiembrie 10, 2022 Acel cablu l-am cumparat si eu din leroy...cu ceva timp in urma, cand nu mai aveam fire de legaturi...si nu se poate cositori...e aluminiu. Era bine daca era din fier...fludorul adera la fier. Am luat cativa metrii de proba....banuiam eu ca-i prea ieftin ca sa fie cupru. Link spre comentariu
norad Postat Noiembrie 10, 2022 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2022 Nu este atras de magnet. Cu un cutter am razuit conductorii: e aluminiu. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 10, 2022 Partajează Postat Noiembrie 10, 2022 Şi aluminiul se poate lipi în anumite condiţii.Trebuie însă ţinut firul în timpul lipirii permanent sub decapant, să nu aibă acces aerul.Dacă e expus aerului, oxidează instantaneu şi ,,fuge,, fludorul. Încercaţi astfel, răzuiţi bine firul cu un cutter sau şmirghel fin şi imediat după asta, pensulaţi-l cu colofoniu dizolvat în alcool. Pe o bucată de textolit sau teflon puneţi o bobiţă ca de porumb de colofoniu şi topiţi-o să se facă o ,,băltoacă,, mică.Cât e topită încă, introduceţi în ea firul de aluminiu împreună cu celălalt fir, iar cu pistolul de lipit sau letcon având o picătură de fludor pe vârf, lipiţi frecând rapid firele cu fludorul topit, având însă grijă ca ele să fie permanent acoperite de colofoniu topit.Se vor cositori rapid şi fără probleme. La fel se procedează şi pentru cositorirea unui singur fir de aluminiu.După cositorire, se poate lipi fără probleme oriunde. Am lipit astfel (în baie de decapant) şi obiecte mai mari din aluminiu. Link spre comentariu
ady2006 Postat Noiembrie 10, 2022 Partajează Postat Noiembrie 10, 2022 Sau folosesti alusol. Link spre comentariu
Усилитель Postat Noiembrie 10, 2022 Partajează Postat Noiembrie 10, 2022 Si eu am luat fire pt boxe, am luat din cele 2 feluri (una era aluminiu, celalalt arata a cupru) pe cele mai scumpe.... Tot m-au pacalit, aratau a cupru dar erau din aluminiu. Dar fire multe, subtiri, elastice, cuprate, si se lipesc fara problema. Doar cu fludor. Deja sunt transformatoare, motoare cu aluminiu...... ( eu tot asteptam sa apara aliaje cupru-argint pt performante mai bune....) Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 10, 2022 Partajează Postat Noiembrie 10, 2022 Păi crezi că ar mai fi o afacere să vinzi cabluri foarte scumpe ? Pentru boxe de casă şi aplicaţii nepretenţioase, aluminiul cuprat merge suficient de bine, trebuie doar să ai grijă să nu-l stresezi mecanic, să nu-l îndoi repetat. N-o să vezi asta la scule profesionale, de exemplu la sonorizarea profesională, unde trebuie să tot muţi cabluri...dar ăia fac bani cu ele. Link spre comentariu
spirica Postat Noiembrie 12, 2022 Partajează Postat Noiembrie 12, 2022 Mai invatam ceva de aici, si anume ca atunci cand mai defrisam cate un aparat mai vechi sa oprim si conductorii din el ca mai mult ca sigur sunt din Cu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum