00luyan Postat Noiembrie 8, 2022 Partajează Postat Noiembrie 8, 2022 Verific cateva 6n8s din anii 50 si am observat ca destul de multe dintre ele sunt microfonice. Cum fac verificarea? Inainte de a le masura pe catometru le pun intr-un amplificator de test cu ambele triode din tub folosite, ascult muzica nitel (foarte rar cate una defecta la aceasta verificare) apoi opresc sursa de semnal si lovesc lampa cu unghia (un mic bobarnac). In functie de raspunsul la acest bobarnac am clasificat tuburile in 3 categorii: 1. tuburi la care se aude doar zgomotul unghiei pe sticla, in difuzor nu se aude numic; 2. tuburi la care se aude in acelasi timp si un pocnet in difuzor; 3. tuburi la care pocnetul din difuzor este urmat de un ecou/oscilatie, la acestea se aude in difuzor si cand lovesc sasiul amplificatorului. Pot sa zic ca e posibil sa cant ”la tub” , la lovirea tubului se aude in difuzor aproape ca la ciupirea unei corzi de chitara. La verificarea anterioara a unui lot de ecc-uri am gasit cam 2% microfonice si le-am dat deoparte ca defecte. La aceste 6n8s ar fi cam multe de dat deoparte, din primele 20 am dat de 3 bucati care se incadreaza la pct. 3 si 4 bucati la pct. 2, restul fiind ok. Am mai verificat anterior 6n8s dar numai pe catometru si am observat ca pe catometru trec (curent, panta, scurgeri ok) si tuburi defecte (foarte putine), in special cele cu intreruperi la soc si cele foarte microfonice, de aceea le verific acum si pe amplificator. Intrebarea mea este cat de tolerata poate fi mocrofonia tuburilor? Care ar fi situatia de compromis? E gresita metoda mea de verificare? Parerea mea ar fi ca tuburile de la pct.3 sunt de aruncat iar cele de la pct. 1 si 2 ar fi ok dar as vrea sa aflu si parerea celor care s-au lovit de microfonia tuburilor. Mentionez ca tuburile sunt NOS, lot mare in cutii originale cu aceeasi data, nu luate cateva din targ sau ceva de acest gen Link spre comentariu
Nostalgic Postat Noiembrie 8, 2022 Partajează Postat Noiembrie 8, 2022 Este un subiect ce se poate desfășura pe n* pagini. De cînd au apărut tuburile electronice se menționa să nu le supui unor trepidații mecanice în primul rînd în timpul funcționării. De ce ? . Vibrația urmare a șocului mecanic produce modificarea distanței între eletrozi, ce are ca efect modificarea capacităților dintre electrozi , curențul catod - anod. Și în final se produce diferențe de potențial electric care la rîndul lor pot fi auzite la final în difuzor . Deocamdată atît. Dacă doriți să studiați acest efect , găsiți probabil documentație suficientă pe internet pentru studiu. Eu nu mai am nevoie de asa ceva , fiindcă cunosc situația . Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 8, 2022 Partajează Postat Noiembrie 8, 2022 Pentru cine cunoaşte (şi înţelege) construcţia unui microfon condensator şi a unui tub electronic e lesne de înţeles cum se produce efectul microfonic. Acest efect e categoric diferit ca manifestare între diverse tipuri de tuburi, chiar şi între tuburi din aceeaşi familie, din cauza toleranţelor constructive.Practic orice conductor supus vibraţiilor poate cauza un efect microfonic, în anumite condiţii. Deci nu numai tuburile sunt sensibile la vibraţii... Putem observa acest efect şi la unele bobine, mai ales dacă nu sunt impregnate sau bobinate strâns şi au spire ce vibrează liber. Link spre comentariu
icar Postat Noiembrie 8, 2022 Partajează Postat Noiembrie 8, 2022 Cum se zice mai sus, microfonia in tuburi exista. Unele sunt mai sensibile la vibratii, altele mai putin sensibile. Treaba se rezolva constructiv, adica in cazul tuburilor "microfonice", acestea se monteaza pe socluri cu arcuri sau izolate cu cauciuc. Nu cred ca ce ati descris este o metoda utila de sortare/control pentru tuburile electronice. Riscati sa le stricati. Link spre comentariu
Усилитель Postat Noiembrie 8, 2022 Partajează Postat Noiembrie 8, 2022 Acum 1 oră, 00luyan a spus: Parerea mea ar fi ca tuburile de la pct.3 sunt de aruncat i Nu neaparat, daca sunt ieftine le cumpar..... Link spre comentariu
sonic11 Postat Noiembrie 8, 2022 Partajează Postat Noiembrie 8, 2022 Vreau si eu din astea de aruncat Link spre comentariu
SorinC Postat Noiembrie 9, 2022 Partajează Postat Noiembrie 9, 2022 (editat) Toate bune si frumoase,recte explicatiile oferite mai sus sunt la locul lor. As vrea sa fac totusi o singura remarca apropo de subiect,anume ca in cazul unui tub depistat ca fiind microfonic (in categoria in care "lovitura cu unghia" se percepe deranjant in difuzoare),sfatul este sa se incerce un alt punct de operare al tubului respectiv.Am constatat ca mici abateri,de genul +/- 0,5mA "misca" tubul intr-o zona de operare in care microfonia e considerabil atenuata sau chiar dispare.Cel mai critic mi s-a parut tubul 5687 (diversi producatori) ,extrem de greu de potolit. O alta solutie in cazul in care microfonia nu este atit de pronuntata iar tubul nu este unul foarte fierbinte,este utilizarea a 1-2 garnituri inelare de silicon (sunt de gasit la tot pasul pe eBay si Aliexpress,la preturi modice si dimensiuni care acopera aproape orice format cunoscut).Bineinteles,o izolare suplimentara a soclului fata de un sasiu rezonant e o alta solutie la indemina. Edit: Metoda mea de depistare a microfoniei nu implica nici "unghia",nici vreun alt obiect rigid (de metal sau chiar un creion),ci o rezerva de pistol de lipit cu plastic cald:un profil de plastic rotund semi-moale,alb-mat,de vreo 20cm lungime si 8-10mm diametru.Materialul respectiv e inert si suficient de moale ca sa nu cauzeze vreo avarie tubului,iar pe de alta parte,zgomotul infundat pe care il produce lovind sticla e suficient de relevant. Editat Noiembrie 9, 2022 de SorinC Link spre comentariu
Усилитель Postat Noiembrie 9, 2022 Partajează Postat Noiembrie 9, 2022 Pana nu am luat un catometru, am studiat scheme aparatelor "de fabrica" pt reproducere..... Atunci am vazut ca unele au in circuitul anodic si un traf de iesire si un difuzor pt testarea microfoniei. Microfonia este perfida, amplificatorul pus pe mobila intra mult mai repede in microfonie. Recent am avut probleme cu pickupul meu nou "facut rost" intra in microfonie, a mers numai pus pe podea. Acum inteleg de ce pe net sunt din alea DIY care au volanta masiva de kilograme bune si picioare cu amortizare..... Ba am vazut in magaziile CD player de masina cum interiorul era suspendat pe amortizoare de cauciuc umplute cu ulei.... Link spre comentariu
icar Postat Noiembrie 10, 2022 Partajează Postat Noiembrie 10, 2022 Platanele grele si amortizoarele la CD-uri auto au alt scop. Link spre comentariu
Усилитель Postat Noiembrie 10, 2022 Partajează Postat Noiembrie 10, 2022 Acum 37 minute, icar a spus: Platanele grele si amortizoarele la CD-uri auto au alt scop. Da, asa este, platanul greu "stabilizeaza" fluctuatiile de rotatie, dar are si efect antimicrofonic. La CD auto face sa nu "sară" cititul, dar ma gandeam ca sub un amplif cu tuburi ar trebui ceva asemanator, in loc de 4 picioare de plastic, lemn, etc. Link spre comentariu
00luyan Postat Decembrie 6, 2022 Autor Partajează Postat Decembrie 6, 2022 On 11/8/2022 at 9:48 PM, 00luyan said: Verific cateva 6n8s din anii 50 si am observat ca destul de multe dintre ele sunt microfonice. Cum fac verificarea? Inainte de a le masura pe catometru le pun intr-un amplificator de test cu ambele triode din tub folosite, ascult muzica nitel (foarte rar cate una defecta la aceasta verificare) apoi opresc sursa de semnal si lovesc lampa cu unghia (un mic bobarnac). In functie de raspunsul la acest bobarnac am clasificat tuburile in 3 categorii: 1. tuburi la care se aude doar zgomotul unghiei pe sticla, in difuzor nu se aude numic; 2. tuburi la care se aude in acelasi timp si un pocnet in difuzor; 3. tuburi la care pocnetul din difuzor este urmat de un ecou/oscilatie, la acestea se aude in difuzor si cand lovesc sasiul amplificatorului. Pot sa zic ca e posibil sa cant ”la tub” , la lovirea tubului se aude in difuzor aproape ca la ciupirea unei corzi de chitara https://vidmate.onl/ https://mobdro.onl/. La verificarea anterioara a unui lot de ecc-uri am gasit cam 2% microfonice si le-am dat deoparte ca defecte. La aceste 6n8s ar fi cam multe de dat deoparte, din primele 20 am dat de 3 bucati care se incadreaza la pct. 3 si 4 bucati la pct. 2, restul fiind ok. Am mai verificat anterior 6n8s dar numai pe catometru si am observat ca pe catometru trec (curent, panta, scurgeri ok) si tuburi defecte (foarte putine), in special cele cu intreruperi la soc si cele foarte microfonice, de aceea le verific acum si pe amplificator. Intrebarea mea este cat de tolerata poate fi mocrofonia tuburilor? Care ar fi situatia de compromis? E gresita metoda mea de verificare? Parerea mea ar fi ca tuburile de la pct.3 sunt de aruncat iar cele de la pct. 1 si 2 ar fi ok dar as vrea sa aflu si parerea celor care s-au lovit de microfonia tuburilor. Mentionez ca tuburile sunt NOS, lot mare in cutii originale cu aceeasi data, nu luate cateva din targ sau ceva de acest gen I got this,... Link spre comentariu
tm07uxo Postat Decembrie 17, 2022 Partajează Postat Decembrie 17, 2022 A nu se confunda reactia acustica cu microfonia tuburilor...Disc vinil este o suprafata mare , poate capta sunetul de la boxe precum menbrana unui microfon rezulta astfel o reactie , o microfonie ce nu are nici o legatura cu microfonia tuburilor....Se vehiculeaza idea ca intr-o statie de amplificare ptr. orchestra tubul de intrare de ex. ECC83 trebuie sa fie cu anod scurt, ptr a nu fi microfonic, (gen RFT) parerea mea este ca factorul perturbator major este si aici microfonul care capteaza sunetul si de la boxe... Rezolvarea microfoniei la statiile de orchestra este folosirea de micofoane pronuntat unidirectionale si ca paradox mai putin sensibile .... Daca am face o sinteza a celor publicate pe diferite forumuri, marea majoritatea a iubitorilor de muzica hi-fi prefera tuburile cu anod lung... O intrebare ....DE CE trebuie sa dam bobarnaci tuburilor cind ascultam muzica ??? Link spre comentariu
merck Postat Decembrie 17, 2022 Partajează Postat Decembrie 17, 2022 Acum 7 minute, tm07uxo a spus: O intrebare ....DE CE trebuie sa dam bobarnaci tuburilor cind ascultam muzica ??? In audiofilie se scormoneste adanc rahatu' si face foarte usor orice tantar armasar. In cazul de fata se pleaca de la un fapt real: cand asculti ceva cu bass mai vibreaza paharele in vitrina. Vine audiofilul si spune: deci vibreaza si ECC83, nu? Pai atunci ca sa vad care perfomeaza mai bine in regim de pasaje cu mult bass, dau un bobarnac tubului . Daca ar fi avut macar curiozitatea sa lipeasca un accelerometru triaxial (3 axis accelerometer) sa vada valorile intre un pasaj cu mult bass si un bobarnac ... s-ar linisti cu bobarnacele, dar asa ... continua sa cumpere tuburi si sa le dea bobarnace . Link spre comentariu
icar Postat Decembrie 17, 2022 Partajează Postat Decembrie 17, 2022 Acum 1 oră, merck a spus: dar asa ... continua sa cumpere tuburi si sa le dea bobarnace Si, daca microfonia nu apare, e bine sa se incerce cu un ciocan mai mare! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum