yo7lhe Postat Noiembrie 8, 2022 Partajează Postat Noiembrie 8, 2022 Analizorul meu de antene e un zl2pd facut prin 2010(?). Laimea de banda utilizabila fara atu, pe care mi-o da o sarma de 2.5mmp la 80m, e un pic peste 10khz, in cazul meu. Asa ca am simtit nevoia unei a doua sarme. Am luat decurand un nanovna dar inca nu am avut timp sa ne imprietenim. Link spre comentariu
aetius Postat Noiembrie 9, 2022 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2022 Nici eu nu sunt asa prieten cu nanovna-ul...atasez un fisier nu stiu daca este ce trebuie ... 111.s1p Link spre comentariu
yo9dl Postat Noiembrie 9, 2022 Partajează Postat Noiembrie 9, 2022 Un pic pe langa subiectul principal sau poate ca nu. Un analizor de tipul EU1KY se construieste relativ usor sau se cumpara pretul fiind mai mult decat acceptabil. Performantele sunt insa de exceptie pentru pretul platit si, indraznesc sa spun, cel putin daca nu peste ceea ce ofera Rig Expert. Este un aparat dedicat masurarii anteneor desi stie mult mai multe. Nu am un NanoVNA insa am citit despre el si am ajuns la concluzia ca este dificil de lucrat cu el. Si m-as feri sa masor antene cu el, nu dezvolt de ce. Am un VNWA si am vazut ce dezastru reprezinta cablurile chinezesti RG316 cu mufe SMA. Mai bine le construiti singuri cu mufe de calitate din surse sigure. In loc de RG316 mai bine RG223. Articole bune despre nano vna gasiti aici https://owenduffy.net/blog/?s=nanovna Omul e un profesionist, stie ce spune desi uneori e greu de digerat. Antenele filare sunt, in general, simplu de construit dar pot da si mari batai de cap. La bloc am un dipol alimentat cu scarita care si-a facut treaba mai bine de 10 ani. Intre timp au mai crescut copacii din jur si ghena de gunoi din apropiere a fost imbracata in metal de zici ca este o cusca Faraday. Principala consecinta a fost o puternica desimetrizare a antenei si aparitia curentilor de mod comun. Folosesc balunuri de curent si treaba s-a mai imbunatatit cumva, dar tot mai sunt probleme. Pentru cei interesati prezint un balun mai putin cunoscut conceput de DG0SA (acum SK). Pare complicat dar nu e, cere doar putina atentie. Sper ca initiatorul subiectului nu se va supara daca si alti forumisti isi vor impartasi experientele avute cu antenele din dotare. DG0SA_symba200.pdf Link spre comentariu
aetius Postat Noiembrie 9, 2022 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2022 Oricine este bine venit... Azi am avut un pic de timp si am probat bobinele de alungire pentru 80m am ajustat bucatiile de cablu si am o banda de 40khz,centrat pe 3705khz. Dar le-am dat jos inca nu am facut rost de lac pentru ele... Link spre comentariu
cirip Postat Noiembrie 9, 2022 Partajează Postat Noiembrie 9, 2022 (editat) Acum 9 ore, aetius a spus: atasez un fisier Va salut @aetius, Am tras un ochi la fisierul 111.s1p si am urmatoarele observatii. Fisierul este exportat corect. Setul de parametri S este valid si se poate importa intr-un simulator Gama frecventelor analizate este 1MHz - 60MHz in 101 pasi. Asta inseamna un ecart de 0.59MHz intre 2 frecvente adiacente. Ecartul este prea grosier pentru a analiza comportarea benzilor de amatori. Ar trebui fie marit nr de puncte, cu pretul lungirii timpului de masura sau , daca nu se poate marirea nr de puncte, atunci macar analiza pe domenii mai inguste. De exemplu daca se imparte spectrul scurtelor in sectiuni de maxim 5MHz, ar rezulta un ecart de 50KHz. Nu e ideal, dar e mai bine decat 600KHz. Pe baza fisierului s1p postat, am observat urmatoarele: Antena, asa cum e construita, nu trage putere decat in benzile de 7, 14, 18, 21, 24MHz. In 28MHz nu prea misca. Se vede mai bine comportarea prin vizualizarea atenuarii de reflexie (RL), nu a VSWR. Pe de alta parte, m-am uitat "cu lupa" la frecventele in jurul a 7MHz, pe baza datelor existente. Este posibila imbunatatirea VSWRului prin marirea bobinei existente (daca exista) cu 0.65uH. Iata VSWRul inainte si dupa adaugarea celor 0.65uH Fisierul initial pe baza parametrilor S postati. VSWR=2.21 VSWR dupa adaugarea a 0.65uH in serie: VSWR=1.52 Repet, analiza este pe baza parametrilor postati. Conteaza daca a fost masurat chiar la antena sau include si ceva cablu. Ideea e ca daca antena e cam pe-acolo, se pot face ajustari din trapuri, ceea ce mi se pare mai simplu decat taiatul bratelor propriu-zise ale antenei. Referitor la banda de 28MHz, antena pare sa aiba o rezonanta putin peste 29MHz, dar rezistenta vazuta la rezonanta este in jurul a 6 Ohmi. Din acest motiv, chiar daca antena rezoneaza, VSWRul este nesatisfacator. Manifestarea se vede clar pe diagrama Smith (mai greu de interpretat), dar nu este suficient de clar vizibila pe VSWR. "Problema se rezolva" printr-un circuit de adaptare corect ticluit. Editat Noiembrie 9, 2022 de cirip Link spre comentariu
aetius Postat Noiembrie 10, 2022 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2022 @cirip ,multumesc. O s-a incerc diseara , s-a impart spectrul de frecvente la 5Mhz in jurul frecventelor de radioamatori. Nu am bobine pe radianti, pot modifica lungirea sau scurtare indoind surplusul si prinzindul cu "soricei". Am 4 dipoli ,calculati pe 7,14,21,28 Mhz si masuratoarea este facuta dupa 12m de cablu rg213(cnt 400 inca nu a ajuns). Multumesc inca odata. Link spre comentariu
grosu99 Postat Noiembrie 10, 2022 Partajează Postat Noiembrie 10, 2022 Daca faci calibrarea in capatul cablului iese masuratoarea mai bine ? Link spre comentariu
ndor Postat Noiembrie 10, 2022 Partajează Postat Noiembrie 10, 2022 In mod normal , masuratoarea se face la mufa antenei . Doar asa poti vedea daca antena ca atare este unde trebuie . Orice bucata de cablu adaugata dupa mufa antenei se comporta diferit in functie de frecventa . Daca la mufa antenei da bine la masuratoare , se exclude si se verifica ce este dupa ea . Adica cablul . Bineinteles ca se mai pune problema si cum este montata antena , daca sunt obiecte metalice in apropierea ei .... Nanovna este o scula foarte buna pentru a stabili cam majoritatea parametrilor unei antene , problema este cum este folosit , calibrat ...etc . Ca si recomandare , faceti calibrarea SOL (1port_S11) pentru fiecare gama de frecvente in parte setand in prealabil numarul maxim de puncte 200 - 400 functie de modelul aparatulului .Nu schimbati gama de frecvente chiar daca ati calibrat aparatul pentru o gama mai larga in care frecventele masurate se includ Daca puteti folosi un laptop la care sa cuplati nanovna-ul ar fi si mai bine . Aplicatia de PC permite o rezolutie mult mai mare . Link spre comentariu
aetius Postat Noiembrie 10, 2022 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2022 (editat) Nu am ideie daca nanovna este mai bun in masuratori calibrat si cu bucata de cablu ...sau fara. Am postat in acelasi timp... Editat Noiembrie 10, 2022 de aetius Link spre comentariu
ndor Postat Noiembrie 10, 2022 Partajează Postat Noiembrie 10, 2022 RG213 pentru frecventele alea este relativ bun . Nu cred ca se va schimba ceva din masuratori , cu LMR400 in locul lui Link spre comentariu
aetius Postat Noiembrie 10, 2022 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2022 Ok...in limita timpul o sa calibrez nanovna-ul si cu bucata de cablu . Si o sa postez un fisier s1p... Multumesc de raspunsuri. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Noiembrie 10, 2022 Partajează Postat Noiembrie 10, 2022 Nu va ajuta la nimic calibrarea aia, daca impedanta din capatul cablului difera de impedanta lui caracteristica el se comporta ca o linie de transformare. Metoda veche e sa aveti un cablu cu o lungime electrica multiplu de 1/2 lungimea de unda la care masurati antena. Deci cel de 40m da rezultate in 80, 40, 20 si 10m. Pentru 15m adaugati o bucata sa va iasa lungime electrica de 45m deci ceva sub 5m. Link spre comentariu
cirip Postat Noiembrie 10, 2022 Partajează Postat Noiembrie 10, 2022 Acum 14 ore, aetius a spus: masuratoarea este facuta dupa 12m de cablu rg213 Salut @aetius, Aaaa, pai bine ca mi-ati spus. Asta schimba complet datele problemei. Rezonanta in banda de 28MHz ar putea fi mascata de vreo inversiune de impedanta data de cablu. Presupun ca ati facut corect calibrarea VNAului. Este foarte importanta. Dupa ce trimiteti fisierul de parametri S cu rezolutie mai fina, refac calculele si am grija sa extrag contributia cablului. Operatia se numeste de-embedding. Daca ati putea trimite banda 3-30MHz cu 1000 de puncte de masura, ar fi dragut. Ar insemna o rezolutie de (30000-3000)/1000 = 27KHz. Daca puteti 2-3000 de puncte ar fi parfum. Link spre comentariu
cirip Postat Noiembrie 11, 2022 Partajează Postat Noiembrie 11, 2022 Va salut, Revin cu analiza parametrilor S postati, dupa ce am eliminat efectul celor 12m de cablu RG213. Cam asa ar trebui sa se vada daca masuratoarea ar fi facuta direct la bornele antenei. Punctele de rezonanta sunt cam aceleasi. Intr-adevar antena nu prea "vede" banda de 28. Graficele arata putin ciudat in sensul ca au salturi datorita rezolutiei reduse a scanului. Astept fisierul (preferabil) sau fisierele cu rezolutie de frecventa mai buna. Link spre comentariu
grosu99 Postat Noiembrie 11, 2022 Partajează Postat Noiembrie 11, 2022 Da exista ceva program care face asta ( eliminarea pierderilor in cablu ) ? Cum ati ajuns la graficele astea (cele noi ) ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum