Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena Fan Dipol

aetius

Postări Recomandate

Buna seara.

Am realizat antena din titlu ,4 dipoli in paralel in 7Mhz,14Mhz,21Mhz,28Mhz,dar intimpin ceva probleme ...

7060khz am swr 1.6

14230khz am swr 1.12

21660khz am swr 1.16 (indiferent de cum modific lungimea bratelor nu se modifica frecventa de rezonanta)

28000khz swr infinit ( la fel)

Distanta intre fire(dipol) este de 4cm.

Balun de 1:1 realizat pe teava pvc 25mm ,bobinat cu 3 fire ...

nu reusesc sa-i dau de cap.

Multumesc de citire.

112.jpg

Editat de aetius
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• aetius

15

• cirip

7

• yo9dl

6

• grosu99

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Aia de 21 este in plus, merge perfect dipolul de 7 in 21 fiind armonica impara.

P.S. cu aia din 7 acoperiti si 50Mhz.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Fara balun cum merge? Eventual doar cu niste ferite pe cablu.

Eu folosesc acest tip de antene( cu 5-6 ferite pe cablu sus, la antena) si nu am avut probleme de acord.

Am ales pentru 3.5(2 fire unul la 3560 si altul la 3720), 7030 distanta de 15 cm intre fire si 10.1, 14, 18.07 distanta de 10 cm intre fire.

Firele vin in ordine de la cel mai lung, sus, la cel mai scurt, jos. Nu am incercat varianta ta cu fire scurte la mijloc si distante reduse.

Poate ai probleme de contact pe undeva.

Link spre comentariu

Daca ar fi dupa capul meu eu nu le-as mai modifica deloc...rezultatele swr sunt bunicele. Mai distanteaza pe verticala sarmele ,spatiul dintre ele.Cu ce aparat masori swr-ul ?

Editat de grosu99
Link spre comentariu

Cu un NanoVNA-F cel cu ecran de 4 inci...

Chestia ciudata ca nu imi merge in 28Mhz si in 21 Mhz cu toate ca are dipol separat.

Cred ca o s-a modific bratul de 21Mhz in banda de 24Mhz.

Am terminat bobinele trap s-a prelungesc bratul de 7Mhz ,pentru a lucra si in 3,5 Mhz ...urmeaza lacuirea.

Multumesc de raspunsuri.

113.jpg

Link spre comentariu

28MHz tinde SWR la infinit? Ceva e putred acolo.

Cat despre celelalte valori, as fi fericit sa am asa ceva. La mine, daca e sub 3 ... nu se topesc lampile. Ce-i drept am un inverted V industrial (ceva italian), care, teoretic, merge in 3.5 si 7 (are trapuri), practic merge asa:

3.5 - execrabil, am reusit o legatura pana la Craiova.

7 - destul de OK, lucrez toata Europa si nordul africii+ orientul mijlociu

14 - cand vrea, merge in toata lumea.

21 - daca e propagare, probabil merge si cu alte planete. Daca nu e propagare, ne mutam in 7, acolo merge.

28 - de loc.

Link spre comentariu
Acum 27 minute, aetius a spus:

Cu un NanoVNA-F cel cu ecran de 4 inci...

Va salut @aetius,

SWRul nu da informatie completa. Nu spune de ce natura este impedanta. Exista o multime de impedante care dau acelasi SWR. Din acest motiv este greu de estimat motivul dezadaptarii.

Daca puteti extrage un fisier de parametri S (ceva de tipul .s1p) din VNA, pe toata gama de frecvente de interes, de exemplu de la 3 la 30MHz si il postati aici, as putea sa incerc sa va ajut. Ar trebui sa se vada in ce directie trebuie ajustat.

Spor!

Link spre comentariu

O antena Inv.V pentru mai mult de trei benzi e dificil de adus la rezonanta, SWR ul se invarte in jurul valorii de 1:1,5 daca radiantii sunt distantati corespunzator (4 cm e foarte putin). Folosirea unui Nano VNA poate ridica probleme daca nu se face calibrarea corespunzator. Daca poti masura impedanta incearca sa modifici distanta dintre radianti si inclinarea lor fata de sol pentru un rezultat cat mai bun. O impedanta de 50 Ohmi la rezonanta poate sa nu aiba (si de regula nu are) un SWR de 1:1,1 (mai bine de asa nu se poate, 1:1 nu exista).

Balunul pe aer este o amagire, aici trebuie ferita.

Antena pentru 7 MHz rareori merge (fara tuner) si in 21 MHz. 7,1 x 3 = 21,3, dar in realitate este ceva mai mult.

Determinarea lungimii radiantilor se face experimental, daca antena este joasa lungimile se scurteaza dramatic (la mine varful este la 12 m, capetele cam pe la 6 m, iar lungimea la 3,7 MHz este de 18,6 metri, iar largimea de banda pentru SWR 1:2 cam de 100 kHz).

Daca cablul de coborare este lung si de proasta calitate erorile pot fi mari datorita pierderilor. Ideal este sa faci masuratori cu o lungime minima a cablului.

Pentru determinarea lungimii radiantului firul nu se taia (doar ai dat bani pe el, nu!) ci se pliaza si il fixezi cu un soricel sau, mai bine si mai simplu, cu o sarma de cupru emailat.

Rabdare si analizor si vei reusi. Succes!

Editat de yo9dl
Link spre comentariu

Multumesc de raspunsuri.

S-a o luam pe rand ...

Ar trebui s-a fac rost de ferita pentru balun.

Distantare mai mare la radianti.

Si nu am taiat din radiant doar l-am pliat...

Cablu folosesc un RG213 si trebuie sa-mi ajunga un CNT400 si il voi inlocui.

Antena este montata pe acoperis de tabla la cotele din desen, cu capetele la 2,5m de acoperis.

@ciripo s-a incerc s-a urc un fisier.

Link spre comentariu
Acum 8 ore, aetius a spus:

Antena este montata pe acoperis de tabla la cotele din desen, cu capetele la 2,5m de acoperis

Sa ne povestesti cum ai receptia.

La mine, dupa ce s-a pus tabla pe bloc, a crescut enorm zgomotul la receptie.

Sper sa fi fost doar o coincidenta.

Link spre comentariu
La 06.11.2022 la 6:26, yo7lhe a spus:

Am ales pentru 3.5(2 fire unul la 3560 si altul la 3720), 7030 distanta de 15 cm intre fire ...

Interesanta abordare, ai cumva niste masuratori de impedanta, eventual un fisier S11 (.s1p)?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări