Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Hai sa mai vorbim despre tehnologie.

Sharky

Postări Recomandate

• Răspunsuri 518
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 13 minute, Craciun a spus:

Inteleg dar totusi 20000 eur e cat o masina rasarita.

O masina rasarita la banii astia a fost acum minim 10 ani. Acum un Sandero Stepway ajunge la suma asta si nu o incadrez la masini rasarite. 

Acum 29 minute, ratza a spus:

Triggere deştepte, posibilităţi de validare HW (conforme cu standardele) direct din osciloscop, analize complexe etc.

Daca tot ai pus mana si ai pipait spune-ne si noua muritorilor mai multe despre ce am pus in bold si in rosu ca multi nu vom avea asemenea ocazie in viata asta. Dupa opinia ta merita sau nu un rinichi? Ca de multe ori pretul nu reflecta realitatea. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Pe R&S n-am pus mîna, doar pe LeCroy şi Tektronix. Eu folosesc la lucru un Tek MSO4054 care a costat în jur de €14.000 în 2009, încă funcţionează fără probleme (deşi mi-ar fi mai de folos unul care să poată decoda protocoalele de comunicaţie mai recente) şi am avut zeci de cazuri în care m-a scos din prăpastie. Deci da, din punctul meu de vedere, da, merită un rinichi.

Ideea din spate nu e neapărat cît costă osciloscopul în sine, ci de cîtă muncă te scuteşte. Validările de HW pentru ce ajunge în maşină sînt al dracului de complexe şi dispersate pe arii funcţionale, timpul de dezvoltare s-a redus dramatic şi termenele sînt complet imposibil de atins fără automatizări. Una e să numeri biţii pe ecran după ce ţi-ai smuls părul încercînd să prinzi semnalul în punctul corect, alta e să-i zici osciloscopului "bă, prinde-mi şi mie ID-ul cutare, fă-i un eye diagram, dă-mi măsurătorile de front între 10-90%, bagă-le-n raport şi expediază-mi la IP-ul ăsta". Ăsta e doar un exemplu; să vezi ce mişto e cînd sapi după erori care apar sporadic...

Link spre comentariu

Mda, e clar ca o scula buna te scuteste de munca si de nervi (ca de la o varsta rabdarea se diminueaza) daca joci in liga superioara zilnic cum e cazul tau. 

Acum 22 minute, ratza a spus:

să vezi ce mişto e cînd sapi după erori care apar sporadic...

La asta am inghitit in sec. Esti cam la voia sorti in faze din astea. Am o intrebare (macar sa "trag" si eu o informatie :dffe) din ce ai prins tu, erorile astea care apar sporadic se datoreaza hardware-ului sau software-ului? Eu as banui ca soft-ul e buba. 

Link spre comentariu
Acum 8 ore, BRANCA a spus:

Ce le plac unora gulgutele...MX044,concepţie,proiectare Rohde & Scwartz.Laba de lucru românească.Fix acelaşi lucru de se face prin China,prin Vietnam,sau mai ştiu eu unde!

Acu' peste 30-40 de ani se asamblau aparate complexe în Malaezia,Singapore,Salvador,Mexico.Au ţările alea super tehnologie în electronică?

Până la urmă e vorba de linii de asamblare Rohde.Mãine apare robotul AI şi dispare linia ín Germania!

Tehnologie e la centrele Freescale sau Infineon...

Nu stiu exact ce face R&S in Pipera dar știu ca multe creieri din zona aia a Bucureștiului, adică clădirile de birouri de pe fosta platforma industrial Electronica, fac si munca de proiectare software. Sunt hale la periferia capitalei unde exista producție de echipamente electronice si nu numai.

Nu am prins vremurile alea dar Romania chiar producea aparate de măsura cu o mare căutare la export? De exemplu ceva echivalent cu produselor HAMEG / R&S. Când spun echivalent mă refer la performante, fiabilitate si cost.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, merck a spus:

....... 

Daca tot ai pus mana si ai pipait spune-ne si noua muritorilor mai multe despre ce am pus in bold si in rosu ca multi nu vom avea asemenea ocazie in viata asta. Dupa opinia ta merita sau nu un rinichi? Ca de multe ori pretul nu reflecta realitatea. 

Daca reușesc sa găsesc postarea pun link. O măsurătoare relativ simpla pt un osciloscop din categoria asta, măsurătoare făcută cu un LeCroy pe 12 biți luat cam tot demult, prin 2012-2013.

Link spre comentariu
Acum 41 minute, sesebe a spus:

Daca reușesc sa găsesc postarea pun link. O măsurătoare relativ simpla pt un osciloscop din categoria asta, măsurătoare făcută cu un LeCroy pe 12 biți luat cam tot demult, prin 2012-2013.

Aveți aici o masuratoare: 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, antemir a spus:

Cand este vorba de erori la nivel de bit, putin probabil sa fie vinovat softul.
Nu mai sta nimeni azi sa rescrie protocoale de comunicatie. Doar le folosesti pe cele implementate 'hard' ( care implementare 'hard' poate sa fie si software :) ).

In domeniul automobilelor ai de a face cu multi senzori. Un senzor are intodeauna o valoare fluctuanta pe iesire deci nu ai o valoare teapana. Daca nu stii cum sa lucrezi in soft cu acest lucru ajungi sa ai erori mari de masura si implicit decizii aiurea (de exemplu senzorul ABS). 

Link spre comentariu

Nu stiu daca ai ceva experienta in domeniul auto, dar marea majoritate a senzorilor au iesire analogica (fie ca sunt legati la un ECU local - ABS, ESP, AIRBAG  sau la ECU principal - cel de injectie. 

Exemple de astfel de senzori:

0265007886_1600x1108.jpg?v=1673244150

0261230262.jpg?20200710031014

0281004821.png?20221012130444

Editat de merck
Link spre comentariu

Cu senzorul de la volanta motorului am si eu probleme uneori se tureaza si ramane turat, alteori merge in hopuri,

Un osciloscop care decodeaza as avea si eu nevoie, am un aparat de bichimie cu probleme si nu stiu  daca exista o corelatie corecta intre ce iese din amplificatorul senzorului si ce iese din convertorul A/D un astfel de osciloscop ar putea afisa valoarea ce iese din convertor impreuna cu tensiunea ce iese din amplificator.

Erorile la nivel de bit pot fi generate de bruiaje sau de fortarea limitelor hardware-ului probleme de cablare e.t.c.

Problema este cat de vulnerabile sun protocoalele la astfel de erori.

Problema bruiajului am patit-o, n-a mers netu in tot satu de la un amplificator care intra in saturatie din cauza unui Modem EoC, am vazut pe tv analogic cum face, am bagat atenure pe iesirea modemului si s-a rezolvat, acum suntem in era fibrei sticla, plastic, pentru distante mai mari de 1m e optiunea directa.

Si bruiajul de comutatie poate crea probleme mai ales dispozitive cu carbura comutate hard la curenti si tensiuni mari.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, antemir a spus:

Nu mai sta nimeni azi sa rescrie protocoale de comunicatie.

Ai rămîne surprins.

Acum 18 minute, ionut120v a spus:

Erorile la nivel de bit pot fi generate de bruiaje sau de fortarea limitelor hardware-ului probleme de cablare e.t.c.

Nu numai. S-a mai întîmplat să fie și erori de soft sau, cum am găsit în 2 cazuri, erori din controller.

Acum 19 minute, ionut120v a spus:

Problema este cat de vulnerabile sun protocoalele la astfel de erori.

Exact. Problema e cum prinzi o astfel de eroare și - mai complicat - cum găsești sursa. Am colegi care au scormonit aproape trei luni după o eroare cauzată de doi biți dintr-un registru și care se manifesta o dată la 15.000 - 20.000 de rulări.

Acum 2 ore, merck a spus:

Daca nu stii cum sa lucrezi in soft cu acest lucru ajungi sa ai erori mari de masura si implicit decizii aiurea (de exemplu senzorul ABS). 

Ăștia au de multă vreme module HW dedicate.

Link spre comentariu
La 25.05.2023 la 18:20, Stefan a spus:

Nu stiu exact ce face R&S in Pipera dar știu ca multe creieri din zona aia a Bucureștiului, adică clădirile de birouri de pe fosta platforma industrial Electronica, fac si munca de proiectare software.

Se pare ca inca si-au mai pastrat domeniul web: https://www.topex.ro/ , cam asta fac in Pipera. Pana prin 2010 au fost doar parteneri/colaboratori si ulterior R&S i-a cumparat.

Revenind la osciloscoape... prin unele firme se folosesc intens PXI-uri, sunt mai versatile si mai usor de "reparat" (a se citi inlocuit un modul cand s-a stricat) fata de canalul unui osciloscop de zeci de mii care pe langa faptul ca trebuie trimis in afara la service.... va costa cat nu face fiindca nu sunt proiectate pt. a fi reparate asa usor. Desigur, o sa spuneti ca un modul de PXI poate depasi 100k$, e adevarat dar cu acelea se lucreaza f rar, doar in situatii relativ speciale, uzual sunt folosite module sub 10k$.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări