Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor sinus modificat

Postări Recomandate

Salutari, vin și eu cu o întrebare, care nu știu dacă s-a mai discutat,dar nu am găsit nimic concret. Am acest invertor de tensiune 12v-230v 1500w cu sinus modificat ,deasemea bun pentru diverse aplicații ,însă as vrea sa-l fac cu sinus pur sau cât mai apropiat, deoarece ma enervează bazaitul consumatorilor.  Eventual sa mi-l “rezolve” cineva contra cost (dacă merita). Mulțumesc 

490CC05F-9856-43AE-B7A6-353103A78E56.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mai bine vindeţi-l şi cumpăraţi unul ,,sinus pur,, fiindcă ce scoate acum nu se poate numi nici pe aproape ,,sinus,,.

Ca să vă convingeţi, puneţi ca sarcină un traf oarecare de mică putere şi un osciloscop pe ieşirea aceluia.

O ,,modificare,, în sinus pur ar însemna o reconstruire aproape de la zero, deci scumpă oricum...

Link spre comentariu
1 oră în urmă, validae a spus:

Mai bine vindeţi-l şi cumpăraţi unul ,,sinus pur,, fiindcă ce scoate acum nu se poate numi nici pe aproape ,,sinus,,.

Ca să vă convingeţi, puneţi ca sarcină un traf oarecare de mică putere şi un osciloscop pe ieşirea aceluia.

O ,,modificare,, în sinus pur ar însemna o reconstruire aproape de la zero, deci scumpă oricum...

Totuși mai aștept păreri, mulțumesc mult pentru punctul Dvs de vedere 

Link spre comentariu

Ok pai uite un exemplu de invertor cu unda modificata ( cam toate merg pe principiul asta, doar implementarea difera, sau cel putin tot ce-am reparat eu ):
Sinus-mod.jpg

Si un exemplu de schema sinus pur:
Sinus-pur.jpg

Cum convertesti pe prima in a 2-a?

Exista un motiv intemeiat pentru care un sinus pur costa in comert mult peste unul sinus modificat.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 02.11.2022 la 7:17, Marian a spus:

Si un exemplu de schema sinus pur:
Sinus-pur.jpg

Exista un motiv intemeiat pentru care un sinus pur costa in comert mult peste unul sinus modificat.

Cu voia dvs. am si eu doua intrebari.

NU am desfacut asa ceva, azi mi-a "cazut" in fata ochilor un UPS la care traful de iesire era pe un tor de ferita. In fine, eu stiam ca trafurile din UPS-uri, erau pe tole, ca cele de bagat in priza.

Intrebarea 1: Traful din schema de sus, cu sinus pur, este unul pe tole sau unul cu putine spire pe ferita ?

Intrebarea 2: Se poate modifica un astfel de invertor, (constructia unuia de la zero ar fi mult prea laborioasa), cu alimentare la tensiune mai mare ?

Evident, modificat numarul de spire din primarul trafului si poate alte componente de putere pentru tensiuni mai mari.

As vrea sa plec de la o alimentare trifazata, 3X400 Volti 50Hz, sa obtin 230 de volti 50 Hz, dar cu un randament mult mai mare de conversie, fata de un transformator clasic (trifazat) cu mult mai scump. Aplicatia ar fi alimentarea unui aparat sau consumator care necesita 230 de volti alternativ, aparat cu un consum foarte mare gen cuptor, centrala cu incalzire electrica, sau poate un invertor de sudare etc, folosind cele trei faze ale unei retele trifazate. Scopul este consumul perfect echilibrat pe cele trei faze.

Ar fi posibil ? :)

Link spre comentariu

Traful din schema postata lucreaza la 50Hz si este cu tole, are raport fix de transformare si stabilizarea o face circuitul care il comanda PWM. O alta metoda ar fi ridicarea tensiunii la >350Vdc (se poate face cu tranformator pe ferita) si apoi o punte H comandata de acelasi EG8010 pentru obtinerea tensiunii sinusoidale.

https://www.lz2gl.com/power-inverter-3kw/

https://www.lz2gl.com/power-inverter-3kw/#lightbox-36

Link spre comentariu

Pai 50 de herti de care ? Bagat in priza comuna gasesc o tensiune alternativa cu frecventa de 50 Hz. Dar schema care am citat-o cu voia domnului @Marian, ce scoate ? Impulsuri modulate in durata ?. Nu ar lucra mai bine un traf de ferita cum am vazut in UPS-ul de care aminteam ?  In fine, daca mai prind un UPS ca ala cu sinus pur, ar trebui sa pun osciloscopul pe el. Ar fi tare interesant daca reusesc sa vad cum lucreaza ?

Exact asta vreau sa evit, sa ma apuc sa fac eu unul cap coada. Mult mai facil si cu mare economie de timp, ar fi experimentul pe unul industrial. Poate dupa asta, castigand experienta sa ma apuc de unul de la zero. 

350 de volti dc, ma gandesc ca nu ar fi greu de obtinut. Imi imaginez o punte trifazata dupa un filtru emc, legat la cele trei faze, 3X400 volti,  un pic de capacitate de filtraj, doua module IGBT sa formeze o punte  si un tor maricel sau un traf pe ferita. Ma gandesc ca am nevoie de cel putin 15-20 KVA sa alimentez lejer o centrala cu element de incalzire rezistiv sau un cuptor electric de bucatarie sau cum e la moda acum, o pompa de caldura. 

Nu e mai simplu sa obtin 230 de volti cu 50 de Hz cu o singura punte, dupa o schema cum este cea postata de Marian ? 

Link spre comentariu

Cel mai bun randament îl obții folosind direct rețeaua trifazata. Pt încălzire este chiar simplu: folosești 3 rezistente de încălzire de putere egala și păstrezi perfect balansul de curent între faze. 

Schema citata mai sus lucrează ca un amplificator in clasa D ce scoate la ieșire 50Hz, iar acești 50Hz sint băgați într-un traf ridicator de tensiune (pe tole) ce obține tensiunea de 230V la ieșire. 

Link spre comentariu
Acum 32 minute, sesebe a spus:

Cel mai bun randament îl obții folosind direct rețeaua trifazata. Pt încălzire este chiar simplu: folosești 3 rezistente de încălzire de putere egala și păstrezi perfect balansul de curent între faze. 

Schema citata mai sus lucrează ca un amplificator in clasa D ce scoate la ieșire 50Hz, iar acești 50Hz sint băgați într-un traf ridicator de tensiune (pe tole) ce obține tensiunea de 230V la ieșire. 

Foarte adevarat cu centrala de incalzire si asa as face. Dar am "experimentat" ca sa zic asa consumul echilibrat si incarcarea unei singure faze cu un consumator destul de gurmand. 

La o lucrare am folosit preponderent un invertor monofazat (gard si balcon de fier) ca mi-era mult mai usor cu invertoru monofazat si alta lucrare cam de aceiasi intindere, la care am executat panouri de gard, urmand a fi montate ulterior pe stalpii de fier. Aici, stand pe loc, la bancul de lucru, am folosit trifazatul. Un invertor cu care eu ma inteleg tare fain cand am ceva de facut la banc. Cel monofazat e fain "in portabil", cel trifazat e mai mare, mai greu si cu prelungitorul de retea, la fel de greu. In fine, la factura, s-a simtit folosirea celui monofazat, fata de trifazat, desi folosit din greu, nu a incarcat foarte tare factura. Am concluzionat ca trebuie sa-mi pun in atelier trei prize pe tabloul electric, fiecare legata pe una din cele trei faze. Destul de greu sa stau sa schimb mereu faza cand imi aduc aminte si nu stiu nici cum sa coantific consumul... destul de obositor :56.

La un cuptor electric de aragaz, iarasi e foarte greu. Folosit intens acasa, e destul de greu sa pun trei prize si sa-i mut mereu alimentarea. Sigur, se poate imagina o automatizare, sa "plimb" alimentarea pe rand, in cele trei faze. Dar deja ar fi tare complicat si cu fiabilitatea sistemului. Sau alt consumator important pe timp de vara, pompa submersibila folosita la udare. Da, asa ar fi cel mai simplu, sa am consumatorii gurmanzi din casa, toti, cu alimentare trifazata. Dar nu se poate mereu, ca la, sa zicem, centrala cu elemente de incalzire, uniform distribuite pe cele trei faze...:tryre

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări