Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce suflă lumea-n varză ?


Vizitator

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 124
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • doru3160

    15

  • Sharky

    14

  • daniels

    14

  • Усилитель

    8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Una e teoria (studiul) alta e practica (realitatea) . Se strică varza :rade:Dacă ar fi să ne luăm după studii....ce facem dacă apare contrariul, ne schimbăm opinia!? Doar din experiență câștigăm ceva. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Bun, articol pe scurt.

 

Faza 1

Temperatura optima 15 20, 4 6 zile 

 

Faza 2 murarea in sine

Fermentatia se face aici, 3 4 saptamani, cere aerare, intors, temperatura mai scazuta.

 

Mai departe conservare la temperaturi joase ca altfel se strica.

 

 

 

 

Link spre comentariu
Acum 50 minute, maresaldeflota a spus:

Una e teoria (studiul) alta e practica (realitatea) . Se strică varza :rade:Dacă ar fi să ne luăm după studii....ce facem dacă apare contrariul, ne schimbăm opinia!? Doar din experiență câștigăm ceva. 

Dacă vrei sa pui carul înaintea boilor, experimentezi fără sa citești niciun studiu....

Link spre comentariu
Acum 13 minute, maresaldeflota a spus:

:da trebuie studiu pentru varză :57

Ce se spune în harticol știam și noi, și spuneam și eu. 

Dacă exista studii, de ce sa nu ținem cont de ele?

Un tip, care nu cred ca nu știa sa facă un grătar, a publicat o carte despre gătit- se cheama "Modernist Cuisine ".

Știința ajută !

Editat de octav_ro2002
Link spre comentariu
Acum 5 ore, octav_ro2002 a spus:

Excelent articolul, poate citesc și înțeleg și cei care afirma ca este un obicei prost

Eu nu inteleg..... Mananc de 2 saptamani varza murata zilnic, crocanta, bine murata. In Ardeal nu sufla nimeni in butoi...( ok sotia varului lui tatal meu era din Calarasi, si facea asta....) . Si iese ca lumea. Atunci dece complicatie in plus? Nu iese mai bine... Si mai sti ce bacterii bagi in varza din gura...... 

Macar daca s-ar folosi o pompa de acvariu etc.... 

Consider ca ar fi mai important ce se pune in varza :

-sare fara iod

-piper boabe

-ardei iute

-mărar uscat

-felii de gutui

- hrean curatat taiat de a lung. 

- stiuleti de porumb intreg. 

-foi dafin

Noi le punem pe toate.

 

Puteti sufla si in iaurt.... 

Azi fac ciorba de varza murata cu fasole si afumatura.... 

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Aerisirea, prin vanturare, adica scti in galeata si torni iar se face, doar vecinul din Sibiu tot asa a invatat din familie ca se face.

Daca tu nu vanturi spune-mi

-la ce temperatura tii varza

- cat rezista pana sa nu faca floare

- cata sare pui?

 

Ca ma tem ca toate astea conteaza. Presupun ca de pui o tona de sare poti sa o tii si vara in soare ca n-o sa se strice prea usor.

 

 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Sharky a spus:

Aerisirea, prin vanturare, adica scti in galeata si torni iar se face, doar vecinul din Sibiu tot asa a invatat din familie ca se face.

Daca tu nu vanturi spune-mi

-la ce temperatura tii varza

- cat rezista pana sa nu faca floare

- cata sare pui?

 

Ca ma tem ca toate astea conteaza. Presupun ca de pui o tona de sare poti sa o tii si vara in soare ca n-o sa se strice prea usor.

 

 

Evident ca toate acelea conteaza.

Si butoiul in care mustul  fermenteaza poate fi fara dop cu serpentina si multi beau vinul, nu vad nicio problema. Tot fermentatie se cheama, ce conteaza ca este acolo si o fermentatie acetica, e vin natural bre!

Asa si la varza.

 

Link spre comentariu

 Sharky.Saramura universală pentru murat are o lingură cu vârf de sare la litru.Poveştile alea cu sare la cotorul scobit nu fac decât să săreze mai tare moarea.

 Evident că varza murată stă mai bine în Ardeal,deoarece e iarna mai rece.Cu cât e mai cald se acreşte mai tare şi se înmoaie.Am mai scris aici,vânzătorii de pe piaţă bagă conservant...

 Ar fi foarte bune recipiente ermetice,dar n-am prea văzut în comerţ.

Link spre comentariu

De 200 de ani e reteta cu taiatul in cruce (chestie bisericeasca ) scobirea si o lingurita de sare la cotor.Si merge f bine .La unii le e lene sa scobeasca varza !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări