daniels Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 Pai nu e varza murata Link spre comentariu
BRANCA Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 daniels.E varză murată,da' în suc propriu!Sunt două modalităţi de a pune varza,în suc propriu sau în apă. Cea mai gustoasă e în suc propriu.Pentru sarmale se pune în apă cu sare. La varza în suc propriu se practică şi amestecarea cu morcovi,ardei sau chiar mere felii. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 Acum 15 minute, BRANCA a spus: daniels.E varză murată,da' în suc propriu!Sunt două modalităţi de a pune varza,în suc propriu sau în apă. Are dreptate daniels. Nu e varza murată. La noi în zona se numește vărzari. Varza murată e cea întreaga, în apă și sare. Cea taiata/tocata în care mai bagi și morcovi, eventual o bagi în ardei, eu o știu de vărzari, nu de varza murată. Asta e și pt a face deosebirea când pui ambele feluri la beci. Link spre comentariu
spik Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 Pai, a spus ca pune si randuri de capatani intregi... Acelea nu sunt pentru sarmale? Link spre comentariu
eos Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 Acum 2 ore, maresaldeflota a spus: Care de fapt nu e de Himalaya!? Pakistan Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 Acum 2 ore, spik a spus: Pai, a spus ca pune si randuri de capatani intregi... Acelea nu sunt pentru sarmale? Cred ca trebuie făcută diferența între cei care pun cantități mari de peste 100kg și cei care pun cantități mici, de pana în 100kg.. Și cred ca și specificul zonei mai are importanta când vorbim despre subiectul asta. Bineînțeles ca în general, toată varza este murată. Difera procedeul. Normal ca se poate folosi și la sarmale, dacă are foaia întreaga sau măcar pe jumate, ca să poți împacheta compoziția, indiferent de metoda de conservare... cu apa sau fără. Când puneam varza tocata în borcan cu puțin morcov pt culoare, dar fără adaos de apa, se acrea de îți sarea parul din cap. Avea alt gust decât cea pusa clasic, cu apa, întreaga sau jumătăți la murat. Am văzut o emisiune TV nu mai rețin în ce localitate, varza se punea în butoaie mari, se închideau butoaiele, care erau imersate în apa unui lac. În butoi pătrundea doar cât se putea printre doage, pana se umpleau. Nu se umbla pana la Crăciun. Pt mine care am pus la viata mea doar cantități mici, sutele de kg din astfel de butoi mi se părea imens ca si cantitate. Oamenii comercializau. Link spre comentariu
spik Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 1 oră în urmă, BRANCA a spus: daniels.E varză murată,da' în suc propriu!Sunt două modalităţi de a pune varza,în suc propriu sau în apă. Cea mai gustoasă e în suc propriu.Pentru sarmale se pune în apă cu sare. La varza în suc propriu se practică şi amestecarea cu morcovi,ardei sau chiar mere felii. In butoi de 110 l se pune cca 75 l apa pentru a acoperi varza. Cat suc de varza se produce prin strivirea acelor straturi de varza? Poate ne spune toata tehnologia Link spre comentariu
Усилитель Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 Chiar acum, spik a spus: Cat suc de varza se produce prin strivirea acelor straturi de varza? Exact de ajuns.... Chiar acopera totul si iese la suprafata.... Nu am pus niciodata apa.... Doar pe muraturi la borcan... Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 1 oră în urmă, spik a spus: Cat suc de varza se produce prin strivirea acelor straturi de varza? Asta spuneam, e vorba si de cantitate. La sute de kg, ai de unde toca sa lase zeama, si mai ramane loc si pt intreaga. La budana mica, ce sa toci si unde sa mai bagi si intreaga? Link spre comentariu
daniels Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 Nu pun in discutie gusturile sau obiceiurile. Daca nu se pune apa, sarea dezhidrateaza varza, adica varza e saracita de apa. Asa se aduna acel suc. Eu cand pun varza la murat dupa cateva saptamani mai completez cu apa si sare. Link spre comentariu
spik Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 Acum 2 ore, Усилитель a spus: Exact de ajuns.... Chiar acopera totul si iese la suprafata.... Nu am pus niciodata apa.... Doar pe muraturi la borcan... Ce cantitate de varza trebuie la aceasta reteta pt un butoi de 200 l? Link spre comentariu
daniels Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 Acum 2 ore, spik a spus: Cat suc de varza se produce Nu e suc de varza. Sucul de varza il obtii daca presezi varza pana iese zeama din ea. Link spre comentariu
Усилитель Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 Acum 17 minute, spik a spus: Ce cantitate de varza trebuie la aceasta reteta pt un butoi de 200 l? Asa nu stiu.... Aveam varza in prostie, curatata de straturile exterioare, lasată cateva zile sa se albească, si puneam pana ramanea 10cm liber deasupra, unde se pun scandurile, si bolovanul de granit, bine spalat. Se acopera cu un matetial textil, o față de masa din material natural. A doua zi apare zeama pană sus, dupa un timp face spume, de la gazele rezultate ale fermentarii. Link spre comentariu
BRANCA Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 Tehnica asta cu varză tocată şi căpăţâni am văzut că se aplică în Ardeal...Noi facem varza în suc propriu în borcane de 3 sau 5 kg.Todeauna am pus şi morcov şi kapia.E o metodă mult folosită şi la bulgari...La o adică se pot pune şi boabe de struguri întregi,câte un strat,două.Obligatoriu însă varza se freacă cu sare,după gust,ca să lase zeamă. Din observaţile prrsonale varza îngrăşată numai cu azotat stă prost la murat,adică se înmoaie... Link spre comentariu
Barbaro Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 (editat) Numa un roman adevărat poate coborî în beci să pitroceasca varza... și sa iese după doua ore mangă de beat. D'aia se suflă în varză. Editat Noiembrie 1, 2022 de Barbaro Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum