icar Postat Octombrie 31, 2022 Partajează Postat Octombrie 31, 2022 Validae, noua ne-a explicat proful de chimie, cu formule pe tabla, procesul ce are loc intre codoi si zeama din butoi. Din pacate, timpul trecut m-a facut sa uit ce se intâmpla acolo. @Sharky, bulburucii si agitatia ce se face când torni apa din galeata, nu tot la fel cu cea data de pompa de acvariu. Ce sa zic, daca adaugi si codoi, poate sa functioneze. Link spre comentariu
Усилитель Postat Octombrie 31, 2022 Partajează Postat Octombrie 31, 2022 Nu trebuie nici un suflat, nici robinet, nici turnat.... Ba bine ca nu suflati si in borcane..... Singurul lucru : se acopera partea de sus cu scanduri fag si una crucis si se pune o greutate mai serioasa, noi aveam o piatra granit de vreo 20kg.... Fermenteaza singur, iese varza murata si crocanta.... Nu se strica. Daca nu aveti ce face.... suflati... Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 31, 2022 Partajează Postat Octombrie 31, 2022 Pai codoi e și în aer. Iar tu când sufli nu e cu mult mai mult decât e in aer. Pe net zice că fermentația butirica e in lipsa oxigen. De aia nu vad de ce n as putea sufla cu compresorul in varză. Momentan întorc ca prostu. Dar mă satur. Link spre comentariu
eos Postat Octombrie 31, 2022 Partajează Postat Octombrie 31, 2022 Da varza de brucsel nu puneti la butoi? Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 (editat) Mai bine folosești https://www.emag.ro/pompa-recirculare-acvariu-hailea-multifunctional-reglabila-hx-800/pd/DRJPX0MBM/?X-Search-Id=8468c80c50d40213963f&X-Product-Id=74469709&X-Search-Page=1&X-Search-Position=0&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view Lași apa să cadă ca la cascadă, face și bulbuci se și aerează. O ora pe zi cred că e arhisuficient. Ai grijă la sare, să fie fără iod. Uite una buna,măcar pentru viitor http://mag.moaracupietre.ro/cumpara/sare-alimentara-cristale-neiodata-fara-antiaglomerant-500-gr-41 Ai grijă și la hrean, cât mai mult, altfel nu iese acră și se strică varza. Dacă e la rece se acrește mai greu decât dacă e la cald, dar nici prea cald nu ajută. Editat Noiembrie 1, 2022 de Vizitator Link spre comentariu
dan cod Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 Acum 16 ore, Badman a spus: In sfarsit un topic despre varza... Adică despre ceea ce suntem. Link spre comentariu
manolo Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 Ati mancat varza murata cu sare de Hymalaia? Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 Care de fapt nu e de Himalaya!? Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 (editat) Acum 18 ore, Усилитель a spus: Obicei prost... In Ardeal nu se practica. Am facut zeci de ani varza la butoi in perioada de glorie (familie mare) de 200L. Suflatul nu foloseste la nimic....poate Infectezi varza... Secretul este ca varza sa fie presata pana se acoperă cu suc propriu. Cand eram copil faceam "ture" prin butoi (picioare proaspat spalate..) Acum am o buturuga de fag, curațat, cu manere,la cantitate mica e perfect. Plus "condimentarea" : _ cativa stiuleti de porumb _piper boabe _ dafin _mărar uscat _felii de gutui _buc de hrean _sare fara iod. Siguri te referi la varza tocata, asta da, se batuceste bine in butoaie sau borcane. Eu pun si morcov ras, varza arata mai bine cu putina culoare. Mai umplu cu varza tocata ardei de diferite culori, arata foarte bine. Varza pusa intreaga, la murat, este altceva, si da, se pitroceste. Asa se numeste operatiunea de aerare... sau cum vreti sa-i spuneti. Cei mai mari specialisti in varza murata, satenii din Milișăuți, spun ca pitrocirea este obligatorie. Cand eram copil, mergeam cu parintii in vizita la cineva din Milisauti, vedeam prin curtile oamenilor butoaie de 3 metri inaltime, posibil chiar mai mari. Am inteles ca acum nu mai sunt la moda chiar atat de mari, butoaiele de 2,5 metri inaltime sunt mai usor de gestionat. Saramura se aduce de la salina Cacica, se zice ca asta ar fi secretul muraturilor de Milișăuți. Editat Noiembrie 1, 2022 de Ovidanie Link spre comentariu
spik Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 Acum 17 ore, Усилитель a spus: Nu se pune apa peste varza.....daca vrei sa iasa bine. Dar ce...sau cum?! Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 Cei care nu vor sa sufle și nu vor sa se complice din diverse motive, în afară de magazine, au la îndemână piața. Pt 2...3 verze pe sezon, chiar nu merită osteneala. Sigur, ieși mai ieftin și mai bine cu varza ta, dar dacă nu ești mare consumator, e și asta o alternativă. În locul asta din piață, tot anul se găsesc murături. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 Acum 26 minute, sesebe a spus: Care piata? Alexandru. Lângă clădirea pt lactate. Dacă dai o tura, nu ai cum sa ratezi. Varza o găsești după miros. Link spre comentariu
Усилитель Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 1 oră în urmă, Ovidanie a spus: Siguri te referi la varza tocata, asta da, se batuceste bine in butoaie sau borcane. Eu pun si morcov ras, varza arata mai bine cu putina culoare. Mai umplu cu varza tocata ardei de diferite culori, arata foarte bine. Varza pusa intreaga, la murat, este altceva, si da, se pitroceste Deci noi, ca si majoritatea ardelenilor punem varza taiata cu ghilotina speciala pt varza, are 4 - 5 lame, face varza lunga si subtire.Varza taiata se calca cu picioarele ( butoi mare, de catre un copil) sau 0indesat cu 0buturuga cu maner, pana da multa zeama. D0upa 15-20cm inaltime se pune un strat de varză căpățîni, cu cotorul scos 075% in care se pune sare si piper boabe. Apoi iarasi maruntit, iarasi capațîni, depinde cam cat o sa folosesti. La sfarsit zeama proprie iesea deasupra, sub efectul greutatii puse sus. No apă,No suflat..... Codoiul oricum apare in urma fermentatiei. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum