Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce suflă lumea-n varză ?


Vizitator

Postări Recomandate

Validae, noua ne-a explicat proful de chimie, cu formule pe tabla, procesul ce are loc intre codoi si zeama din butoi. Din pacate, timpul trecut m-a facut sa uit ce se intâmpla acolo.

@Sharky, bulburucii si agitatia ce se face când torni apa din galeata, nu tot la fel cu cea data de pompa de acvariu. Ce sa zic, daca adaugi si codoi, poate sa functioneze.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 124
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • doru3160

    15

  • Sharky

    14

  • daniels

    14

  • Усилитель

    8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu trebuie nici un suflat, nici robinet, nici turnat.... Ba bine ca nu suflati si in borcane..... 

Singurul lucru : se acopera partea de sus cu scanduri fag si una crucis si se pune o greutate mai serioasa, noi aveam o piatra granit de vreo 20kg....

Fermenteaza singur, iese varza murata si crocanta.... Nu se strica. 

Daca nu aveti ce face.... suflati... 

Link spre comentariu

Pai codoi e și în aer. Iar tu când sufli nu e cu mult mai mult decât e in aer.

Pe net zice că fermentația butirica e in lipsa oxigen.

 

De aia nu vad de ce n as putea sufla cu compresorul in varză.

 

Momentan întorc ca prostu. Dar mă satur.

Link spre comentariu

Mai bine folosești https://www.emag.ro/pompa-recirculare-acvariu-hailea-multifunctional-reglabila-hx-800/pd/DRJPX0MBM/?X-Search-Id=8468c80c50d40213963f&X-Product-Id=74469709&X-Search-Page=1&X-Search-Position=0&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

Lași apa să cadă ca la cascadă, face și bulbuci se și aerează. 

O ora pe zi cred că e arhisuficient. 

Ai grijă la sare, să fie fără iod. 

Uite una buna,măcar pentru

 viitor http://mag.moaracupietre.ro/cumpara/sare-alimentara-cristale-neiodata-fara-antiaglomerant-500-gr-41

Ai grijă și la hrean, cât mai mult, altfel nu iese acră și se strică varza. 

Dacă e la rece se acrește mai greu decât dacă e la cald, dar nici prea cald nu ajută. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 18 ore, Усилитель a spus:

Obicei prost... In Ardeal nu se practica. Am facut zeci de ani varza la butoi in perioada de glorie (familie mare) de 200L.

Suflatul nu foloseste la nimic....poate  Infectezi varza... 

Secretul este ca varza sa fie presata pana se acoperă cu suc propriu. Cand eram copil faceam "ture" prin butoi (picioare proaspat spalate..) Acum am o buturuga de fag, curațat, cu manere,la cantitate mica e perfect. 

Plus "condimentarea" :

_ cativa stiuleti de porumb

_piper boabe

_ dafin

_mărar uscat

_felii de gutui

_buc de hrean 

_sare fara iod. 

 

Siguri te referi la varza tocata, asta da, se batuceste bine in butoaie sau borcane. Eu pun si morcov ras, varza arata mai  bine  cu putina culoare. Mai umplu cu varza tocata ardei de diferite culori, arata foarte bine.

 

Varza pusa intreaga, la murat, este  altceva, si da, se pitroceste. Asa se numeste operatiunea de aerare... sau cum vreti sa-i spuneti. Cei mai mari specialisti in varza murata, satenii din  Milișăuți,  spun ca pitrocirea este obligatorie.

Cand eram copil, mergeam cu parintii in vizita la cineva din Milisauti, vedeam prin curtile oamenilor butoaie de 3 metri inaltime, posibil chiar mai mari. Am inteles ca acum nu mai sunt la moda chiar atat de mari, butoaiele de 2,5 metri inaltime sunt mai usor de gestionat. Saramura se aduce de la salina Cacica, se zice ca asta ar fi secretul muraturilor de Milișăuți.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu

Cei care nu vor sa sufle și nu vor sa se complice din diverse motive, în afară de magazine, au la îndemână piața. Pt 2...3 verze pe sezon, chiar nu merită osteneala. Sigur, ieși mai ieftin și mai bine cu varza ta, dar dacă nu ești mare consumator, e și asta o alternativă. În locul asta din piață, tot anul se găsesc murături. 

IMG-20221029-083338.jpg

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Ovidanie a spus:

Siguri te referi la varza tocata, asta da, se batuceste bine in butoaie sau borcane. Eu pun si morcov ras, varza arata mai  bine  cu putina culoare. Mai umplu cu varza tocata ardei de diferite culori, arata foarte bine.

 

Varza pusa intreaga, la murat, este  altceva, si da, se pitroceste

Deci noi, ca si majoritatea ardelenilor punem varza taiata cu ghilotina speciala pt varza, are 4 - 5 lame, face varza lunga si subtire.Varza taiata se calca cu picioarele ( butoi mare, de catre un copil) sau 0indesat cu 0buturuga cu maner, pana da multa zeama. D0upa 15-20cm inaltime se pune un strat de varză căpățîni, cu cotorul scos 075% in care se pune sare si piper boabe. Apoi iarasi maruntit, iarasi capațîni, depinde cam cat o sa folosesti. 

La sfarsit zeama proprie iesea deasupra, sub efectul greutatii puse sus. No apă,No suflat..... Codoiul oricum apare in urma fermentatiei. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări