Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce suflă lumea-n varză ?


Vizitator

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 124
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Obicei prost... In Ardeal nu se practica. Am facut zeci de ani varza la butoi in perioada de glorie (familie mare) de 200L.

Suflatul nu foloseste la nimic....poate  Infectezi varza... 

Secretul este ca varza sa fie presata pana se acoperă cu suc propriu. Cand eram copil faceam "ture" prin butoi (picioare proaspat spalate..) Acum am o buturuga de fag, curațat, cu manere,la cantitate mica e perfect. 

Plus "condimentarea" :

_ cativa stiuleti de porumb

_piper boabe

_ dafin

_mărar uscat

_felii de gutui

_buc de hrean 

_sare fara iod. 

Link spre comentariu

Mai demult, când informaţia circula doar sub formă scrisă pe suport de hârtie, citisem o explicaţie despre o reacţie dintre dioxidul de carbon pe care îl suflăm prin furtun şi zeamă.Din păcate, prin haznaua ce a devenit acum web-ul, suntem inundaţi de tot felul de reţete şi ,,secrete,, dar fără a se explica ştiinţific ce şi cum.Aşa ajungem să stricăm murăturile...

Link spre comentariu

Varza se "vântura", altfel "moarea" devine mucilaginoasa si se impute. Vânturatul se face scotând moarea cu un furtun sau prin robinetul pus la baza butoiului, intr-o galeata, dupa care se toarna inapoi, lasata sa cada de cât mai de sus. O alta metoda este "suflatul" in varza. Cind pui varza, asezi pe fundul butoiului capatul unui furtun. La câteva zile dupa ce ai pus varza, incepi sa sufli in furtun (face bine la capacitatea pulmonara!), zilnic,  in asa fel incât lichidul sa bolboroseasca. In acest procedeu infervine chimia pusa la cale de codoiul expirat. Asa au facut parintii mei, asa am facut, si fac, si eu. Am moarea limpede pâna in vara, fara sa devina mucilaginoasa sau sa se tulbure. De Craciun fierb cârnati in moare, iar toata iarna beau moare (nu exagerez totusi) alaturi de cartofi copti, cu unt si slanina/cârnati. Moarea e limpede ca apa si nu se impute. Mai acum vreo trei ani, am avut o gripa data naibi, si nu am putut vântura/sufla varza si a prins miros, lichidul s-a tulburat si a inceput sa devina vâscos. Cu chiu cu vai, am trecut la vânturat si am reusit sa recuperez totul.

Si inca ceva, daca o sufli nu mai face pelicula de mucegai.

Asa ca, contrar afirmatiilor de mai sus, varza, daca vrei ceva de calitate,trebuie vânturata/suflata.

Unde mai pui ca, daca tot cobori in pivnita, mai verifici si starea vinului/tuicii, sa nu care cumva, Doamne feri, sa se strice!

Link spre comentariu



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări