Vizitator Postat Octombrie 31, 2022 Partajează Postat Octombrie 31, 2022 (editat) Care să fie oare motivul suflatului in varză ? Editat Octombrie 31, 2022 de Vizitator Link spre comentariu
grosu99 Postat Octombrie 31, 2022 Partajează Postat Octombrie 31, 2022 Pentru amestecarea substantelor,sarii in special .In plus ,nu exista o metoda sa amesteci tot butoiul cu un bat,de exemplu ! Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Octombrie 31, 2022 Administratori Partajează Postat Octombrie 31, 2022 In sfarsit un topic despre varza... Link spre comentariu
Усилитель Postat Octombrie 31, 2022 Partajează Postat Octombrie 31, 2022 Obicei prost... In Ardeal nu se practica. Am facut zeci de ani varza la butoi in perioada de glorie (familie mare) de 200L. Suflatul nu foloseste la nimic....poate Infectezi varza... Secretul este ca varza sa fie presata pana se acoperă cu suc propriu. Cand eram copil faceam "ture" prin butoi (picioare proaspat spalate..) Acum am o buturuga de fag, curațat, cu manere,la cantitate mica e perfect. Plus "condimentarea" : _ cativa stiuleti de porumb _piper boabe _ dafin _mărar uscat _felii de gutui _buc de hrean _sare fara iod. Link spre comentariu
daniels Postat Octombrie 31, 2022 Partajează Postat Octombrie 31, 2022 Sufla in varza ca sa o vanture, o prostie. Vasul ar trebui sa aibe in partea de jos robinet sau cep. Se scoate cate o galeata ( lighean, cratita) si se toarna deasupra. Daca nu are cep, baga un furtun pana in fundul butoiului, trage pe furtun si toarna deasupra . Link spre comentariu
spik Postat Octombrie 31, 2022 Partajează Postat Octombrie 31, 2022 (editat) Buun... si ce concentratie salina folositi la aceasta fermentatie lactica a verzei? Editat Octombrie 31, 2022 de spik Link spre comentariu
daniels Postat Octombrie 31, 2022 Partajează Postat Octombrie 31, 2022 Eu pun 1/4kg sare la 10l apa. Link spre comentariu
Усилитель Postat Octombrie 31, 2022 Partajează Postat Octombrie 31, 2022 Acum 18 minute, daniels a spus: Eu pun 1/4kg sare la 10l apa. Nu se pune apa peste varza.....daca vrei sa iasa bine. Eu pun un pumn la 10cm inaltime,diametru 75cm.... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 31, 2022 Partajează Postat Octombrie 31, 2022 Cum altfel să miroasă a varză, în casă, până e gătită!? Link spre comentariu
peternan Postat Octombrie 31, 2022 Partajează Postat Octombrie 31, 2022 Pentru ca mediul anaerob poate favoriza fermentatia butirica, la unele produse (varza murata) se recurge la aerare (prin vanturarea saramurii). Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 31, 2022 Partajează Postat Octombrie 31, 2022 Eu am auzit de metoda ca pui sare până pluteste oul. Nu știu cât e de precis. Nu merge sa pui aparat de aerisire că la acvariu? Eu deja mă satur la cat întorc. Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 31, 2022 Partajează Postat Octombrie 31, 2022 Mai demult, când informaţia circula doar sub formă scrisă pe suport de hârtie, citisem o explicaţie despre o reacţie dintre dioxidul de carbon pe care îl suflăm prin furtun şi zeamă.Din păcate, prin haznaua ce a devenit acum web-ul, suntem inundaţi de tot felul de reţete şi ,,secrete,, dar fără a se explica ştiinţific ce şi cum.Aşa ajungem să stricăm murăturile... Link spre comentariu
icar Postat Octombrie 31, 2022 Partajează Postat Octombrie 31, 2022 Varza se "vântura", altfel "moarea" devine mucilaginoasa si se impute. Vânturatul se face scotând moarea cu un furtun sau prin robinetul pus la baza butoiului, intr-o galeata, dupa care se toarna inapoi, lasata sa cada de cât mai de sus. O alta metoda este "suflatul" in varza. Cind pui varza, asezi pe fundul butoiului capatul unui furtun. La câteva zile dupa ce ai pus varza, incepi sa sufli in furtun (face bine la capacitatea pulmonara!), zilnic, in asa fel incât lichidul sa bolboroseasca. In acest procedeu infervine chimia pusa la cale de codoiul expirat. Asa au facut parintii mei, asa am facut, si fac, si eu. Am moarea limpede pâna in vara, fara sa devina mucilaginoasa sau sa se tulbure. De Craciun fierb cârnati in moare, iar toata iarna beau moare (nu exagerez totusi) alaturi de cartofi copti, cu unt si slanina/cârnati. Moarea e limpede ca apa si nu se impute. Mai acum vreo trei ani, am avut o gripa data naibi, si nu am putut vântura/sufla varza si a prins miros, lichidul s-a tulburat si a inceput sa devina vâscos. Cu chiu cu vai, am trecut la vânturat si am reusit sa recuperez totul. Si inca ceva, daca o sufli nu mai face pelicula de mucegai. Asa ca, contrar afirmatiilor de mai sus, varza, daca vrei ceva de calitate,trebuie vânturata/suflata. Unde mai pui ca, daca tot cobori in pivnita, mai verifici si starea vinului/tuicii, sa nu care cumva, Doamne feri, sa se strice! Link spre comentariu
Sharky Postat Octombrie 31, 2022 Partajează Postat Octombrie 31, 2022 Repet întrebarea, n ar merge o suflătoare de acvariu? Băgăm și codoi daca trebuie... Link spre comentariu
grosu99 Postat Octombrie 31, 2022 Partajează Postat Octombrie 31, 2022 Sare se pune 1 lingurita cu varf la cotorul scobit plus 1 lingura la litru.Sare bruta,gema nu cu iod ! Link spre comentariu
Postări Recomandate