aureliu67 Postat Octombrie 30, 2022 Partajează Postat Octombrie 30, 2022 Buna seara. Ma confrunt (nu prima data) cu o problema ciudata la Arduino Nano. Sare bootloaderul din procesor si habar nu am unde fuge dar mai ales de ce. Dupa ce ii scriu bootloaderul merge sa bag softul. Dupa un timp (ultima data mai putin de 24 ore) nu mai pot rescrie microcontrolerul si trebuie sa bag din nou bootloaderul. Aceasta problema la arduino o intalnesc nu foarte des insa nici destul de rar. La inceput nu stiam si am schimbat 4 procesoare pe 4 module diferite din aceasta cauza. Sa mai confruntat cineva cu aceasta problema si asie cum pot sa "imobilizez bootloaderul saritor" ? Link spre comentariu
mihaicozac Postat Octombrie 30, 2022 Partajează Postat Octombrie 30, 2022 Nu cred că se alterează bootloaderul fără să fie afectat restul programului... mai ales că ai mai multe module şi toate fac la fel. Mai degrabă să fie ceva probleme cu convertorul serial dintre PC şi modul (sincronizare). Eu programez la serviciu lunar zeci de plăci cu ATMega328P, prima scriere o fac pe ISP că procesorul e nou deci gol, dar am şi header serial pt. upgrade şi niciodată nu au fost probleme, folosesc Optiboot cu 8MHz. Link spre comentariu
cimitavita Postat Octombrie 30, 2022 Partajează Postat Octombrie 30, 2022 Ar mai fi două cauze pentru care flash-ul se modifică: 1. Face programe care scriu in flash și nu controlează bine adresele de scriere. 2. Biblioteca coruptă, modificată de un hacker vesel. La atmega singura instrucțiune care afectează memoria flash este SPM. Instrucțiunile ST și STS scriu doar in SRAM și nu vor afecta memoria flash chiar dacă adresele de scriere sunt greșite. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Octombrie 30, 2022 Partajează Postat Octombrie 30, 2022 Care sunt fusebits la modulele "posedate"? Nu teoretic ci practic. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Octombrie 30, 2022 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2022 Acum 3 minute, nico_2010 a spus: Care sunt fusebits la modulele "posedate"? Nu teoretic ci practic. Asta nu stiu cum sa aflu. Fac programe foarte simple doar cu Arduino IDE care nu stiu daca le arata. Deci nu fac nici o modificare pe acolo. Acum 1 oră, mihaicozac a spus: Nu cred că se alterează bootloaderul fără să fie afectat restul programului... mai ales că ai mai multe module şi toate fac la fel. Mai degrabă să fie ceva probleme cu convertorul serial dintre PC şi modul (sincronizare). Eu programez la serviciu lunar zeci de plăci cu ATMega328P, prima scriere o fac pe ISP că procesorul e nou deci gol, dar am şi header serial pt. upgrade şi niciodată nu au fost probleme, folosesc Optiboot cu 8MHz. Pai eu astazi am testat programul si mergea in modul demo, adica rapid. Am vrut sa modific la modul normal si nu mai putea sa strie. Cica acces procesorului este interzis sau ceva de genul acesta Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2022 Partajează Postat Octombrie 30, 2022 (editat) Acum 3 ore, aureliu67 a spus: nu mai pot rescrie microcontrolerul si trebuie sa bag din nou bootloaderul. Care este eroare care apare ? Nu comunica cu bootloaderul sau sunt erori la scriere ? O poza cu eroare daca se poate. Editat Octombrie 30, 2022 de Vizitator Link spre comentariu
aureliu67 Postat Octombrie 30, 2022 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2022 1 oră în urmă, cimitavita a spus: Ar mai fi două cauze pentru care flash-ul se modifică: 1. Face programe care scriu in flash și nu controlează bine adresele de scriere. 2. Biblioteca coruptă, modificată de un hacker vesel. La atmega singura instrucțiune care afectează memoria flash este SPM. Instrucțiunile ST și STS scriu doar in SRAM și nu vor afecta memoria flash chiar dacă adresele de scriere sunt greșite. Nu am folosit biblioteca pt ca este un program extrem de simplu, citire date, comparare si decizie un functie de valori.. Modulele cu probleme le-am demolat pana la urma la piese. Se intampla de mai multi ani asta.. Chiar am postat odata din cauza aceasta precum ca Procesoarele de la arduino sunt mult mai putin fiabile decat PICurile. Cineva mi-a raspuns ca ar fi o afirmatie hazardata insa eu pe atunci nu stiam de bootloaderele alea din arduino. Iar PICurile nu au creat probleme, Sau moarte sau mergeau bine Acum 6 minute, Liviu.Mihaiu a spus: Care este eroare care apare ? Nu comunica cu bootloaderul sau sunt erori la scriere ? O poza cu eroare daca se poate. Sketch uses 3,422 bytes (11%) of program storage space. Maximum is 30,720 bytes. Global variables use 256 bytes (12%) of dynamic memory, leaving 1,792 bytes for local variables. Maximum is 2,048 bytes. avrdude: stk500_paged_load(): (a) protocol error, expect=0x10, resp=0x00 avrdude: stk500_cmd(): programmer is out of sync avr_read(): error reading address 0x0000 read operation not supported for memory "flash" avrdude: failed to read all of flash memory, rc=-2 avrdude: stk500_disable(): protocol error, expect=0x14, resp=0x00 Problem uploading to board. See http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#upload for suggestions. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2022 Partajează Postat Octombrie 30, 2022 Acum 3 minute, aureliu67 a spus: Cineva mi-a raspuns ca ar fi o afirmatie hazardata insa eu pe atunci nu stiam de bootloaderele alea din arduino. Iar PICurile nu au creat probleme, Sau moarte sau mergeau bine Bootloaderul este un programel oarecare. Si PIC-urile pot avea bootloader sau nu, ca si "arduino". Link spre comentariu
aureliu67 Postat Octombrie 30, 2022 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2022 (editat) Acum 12 minute, Liviu.Mihaiu a spus: Care este eroare care apare ? Nu comunica cu bootloaderul sau sunt erori la scriere ? O poza cu eroare daca se poate. avrdude: arduino_read_sig_bytes(): (a) protocol error, expect=0x10, resp=0x38 avrdude: error reading signature data for part "ATmega328P", rc=-3 avrdude: error reading signature data, rc=-3 avrdude: stk500_disable(): protocol error, expect=0x14, resp=0x00 Failed uploading: uploading error: exit status 1 Deja eroarea este un pic diferita.. Este cu rc=-3 in loc de -2 cum aparea in prima Editat Octombrie 30, 2022 de aureliu67 Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2022 Partajează Postat Octombrie 30, 2022 Eu zic ca ai probleme cu alimentarea monajului, filtraj sursa. Banuiesc ca si la re-scriere bootloader nu-ti iese la prima incercare. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Octombrie 30, 2022 Autor Partajează Postat Octombrie 30, 2022 Chiar acum, Liviu.Mihaiu a spus: Eu zic ca ai probleme cu alimentarea monajului, filtraj sursa. Banuiesc ca si la re-scriere bootloader nu-ti iese la prima incercare. Mi-a mers din prima. alimentarea din calculator, prin USB. Testele tot asa le-am facut, citind prin serial monitor datele. deci nu cred sa fie de la alimentare. Link spre comentariu
aureliu67 Postat Noiembrie 13, 2022 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2022 La 30.10.2022 la 21:13, Vizitator a spus: Eu zic ca ai probleme cu alimentarea monajului, filtraj sursa. Banuiesc ca si la re-scriere bootloader nu-ti iese la prima incercare. Arduino: 1.6.8 (Windows 10), Board: "Arduino Nano, ATmega328P (Old Bootloader)" avrdude: Expected signature for ATmega328P is 1E 95 0F Double check chip, or use -F to override this check. Wrong microcontroller found. Did you select the right board from the Tools > Board menu? This report would have more information with "Show verbose output during compilation" option enabled in File -> Preferences. or use -F to override this check. Ce inseamna acest -F ? Cu se foloseste ? Link spre comentariu
nico_2010 Postat Noiembrie 13, 2022 Partajează Postat Noiembrie 13, 2022 Ai 328 simplu pe placuta Nano. Schimba denumirea placii in meniu. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 13, 2022 Partajează Postat Noiembrie 13, 2022 incearca si ''old bootloader''! Link spre comentariu
aureliu67 Postat Noiembrie 13, 2022 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2022 Acum 1 oră, nico_2010 a spus: Ai 328 simplu pe placuta Nano. Schimba denumirea placii in meniu. Eu in meniu am doar 328p. Nu am328 simplu. Deci nu aveam cum alege acel tip de microcontroler la programare. cred ca e alta eroarea, pe care arduino IDE nu se oboseste sa o arate. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum