florynyk Postat Octombrie 29, 2022 Partajează Postat Octombrie 29, 2022 Buna seara, mi-am luat o statie CB auto second si am cumparat o antena noua pt ea si as dori sa o calibrez. Cum se face, cum se poate face si ce aparate imi trebuie pt asa ceva. Va rog daca ma poate ajuta cineva in sensul asta. Sunt amator in electronica si nu prea stiu mare lucru. Va multumesc. Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 29, 2022 Partajează Postat Octombrie 29, 2022 https://en.wikipedia.org/wiki/SWR_meter https://www.statiiradio-vox.ro/statie-radio-stire-4.html Cel mai ieftin ieşi dacă mergi cu maşina şi staţia la un atelier care face asta.Asta bineînţeles, dacă nu găseşti de cumpărat prin târg un reflectometru mai ieftin decât procedura la atelier... Link spre comentariu
QQme Postat Octombrie 30, 2022 Partajează Postat Octombrie 30, 2022 De unde sunteti? Link spre comentariu
teo Postat Noiembrie 1, 2022 Partajează Postat Noiembrie 1, 2022 Daca ai fi fost mai aproape te ajutam eu! Link spre comentariu
florynyk Postat Ianuarie 10, 2023 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2023 La 29.10.2022 la 23:24, validae a spus: https://en.wikipedia.org/wiki/SWR_meter https://www.statiiradio-vox.ro/statie-radio-stire-4.html Cel mai ieftin ieşi dacă mergi cu maşina şi staţia la un atelier care face asta.Asta bineînţeles, dacă nu găseşti de cumpărat prin târg un reflectometru mai ieftin decât procedura la atelier... Multumesc! Link spre comentariu
catalinu Postat Februarie 28, 2023 Partajează Postat Februarie 28, 2023 N-ai nevoie de calibrare. Prostia asta, in CB, e un mit ca unii sa se dea mari si sa faca un ban de pe urma necunoscatorilor. Dupa o "calibrare" la sange "castigi" 1..5% putere emisa in plus. Daca faci calcul pt 4W cat are normal o statie, o sa vorbesti de zecimale, zecimale care in teren nu fac nici cat o ceapa degerata. Si in plus, depinde unde o montezi, pe unde tragi firul de antena in interiorul masinii, etc. O mie de variabile. Si, atentie mare... calibrarea este pt. emisie, nu influienteaza deloc receptia. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 28, 2023 Partajează Postat Februarie 28, 2023 Păi după logica asta, nici de antenă nu ai nevoie, că poţi pune orice sârmă acolo şi doar asculţi ce vorbesc alţii, nu ? De ce să mai măsurăm cu ruleta, când putem şi cu palma/cotul, pasul ? Chiar, la ce or fi mai creat SWR-metrul, de-ai naibii...să se dea mari unii. Link spre comentariu
Merlin Postat Iulie 23, 2023 Partajează Postat Iulie 23, 2023 1. Antenele CB sunt simple, * usor de calibrat prin modificarea lungimii/ * capacitatii distribuite raportabila caroseriei. 2. Nano/VNA ( voltage network analyser ) : * SWR. * Link spre comentariu
Stefan Postat Iulie 23, 2023 Partajează Postat Iulie 23, 2023 Acum 29 minute, Merlin a spus: Nano/VNA ( voltage network analyser ) De când? In cazul antenelor pentru CB realizate industrial se poate realiza așa zisa "calibrare" cu un reflectometrul analogic, metoda este mult mai simpla și rapidă fara a necesita nu știu ce precizie si scule. https://www.tek.com/en/documents/primer/what-vector-network-analyzer-and-how-does-it-work Link spre comentariu
PINTI Postat Iulie 23, 2023 Partajează Postat Iulie 23, 2023 Acum 18 minute, Merlin a spus: 1. Antenele CB sunt simple, * usor de calibrat prin modificarea lungimii/ * capacitatii distribuite raportabila caroseriei. 2. Nano/VNA ( voltage network analyser ) : * SWR. * Ai si traducerea in limba romana la ce ai scris mai sus? Initiatorul topicului a spus clar ca este novice in electronica. Link spre comentariu
grosu99 Postat Iulie 24, 2023 Partajează Postat Iulie 24, 2023 Da ce te faci cand intra ALC-ul in functiune si swr-metrul iti arata ca e in regula reglajul dar statia nu mai scoate puterea nominala ? De asta e bun nanoVNA sau alte sofisticaturi . Link spre comentariu
Stefan Postat Iulie 26, 2023 Partajează Postat Iulie 26, 2023 @grosu99 in ce condiții acționează ALC la 4W? Concret cum faci tu "calibrarea" antenei? Link spre comentariu
grosu99 Postat Iulie 26, 2023 Partajează Postat Iulie 26, 2023 Pai am spus : cu analizorul de antena ,mai nou ! Link spre comentariu
Stefan Postat Iulie 26, 2023 Partajează Postat Iulie 26, 2023 Nu ai răspuns la prima întrebare si nici concret cum faci calibrarea. Link spre comentariu
catalinu Postat Aprilie 24 Partajează Postat Aprilie 24 Majoritatea antenelor CB noi din piata sunt in carti din punctul de vedere al calibrarii, e total inutil efortul ca pentru 0.0001W putere emisa sa dai si 10 lei sau mai mult ca sa o calibrezi, daramite sa dai peste un mester care taie din spic de n-o mai recunoaste nimeni. Am auzit pe unii care de lene, tin antenele in portbagaj si emit cu statia... Ia sa zica mesterii in calibrat cat e swr-ul in cazul asta??? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum